roterende banner

zondag 26 maart 2017

ENPS 5 – MSK 2 gelijkspel

Voor het eerst in het jaar zaten we lekker ruim in de spelers. De wedstrijd was met 9+ aanmeldingen overtekend. Victor kreeg een lekkere luie vrije avond. Erg lang kon ie er niet van genieten want Rimme ruilde zijn plekje in bij Victor.
Ik moest even een boodschapje doen voor de bridgers, toen ik daarna terug kwam stond het 1-1Joost (8) had verloren maar Michiel (3) had gewonnen.
Daarna drukte Martin (2) een punt. Hij had ergens een stuk gewonnen, dat was natuurlijk genoeg, 2-1. Ik vroeg aan hem of ie alweer op E3 niveau zat. Hij dacht nog van niet, maar hij gaat op het schaakbord zichtbaar vooruit!
Robin(6) kreeg remise aangeboden terwijl hij een pion achter stond. Maar hij zag kansen, en dat maakte hij waar. Een keurig toreneindspel, sterk beoordeeld! 3-1.
Op bord 1 zat Marcello. Het maakt niet uit op welk bord je hem zet, hij heeft altijd haast. Iedere keer heeft ie vrijwel gelijk een antwoord klaar. De eerste ingeving zeg maar. Vaak denken tegenstanders wel gewoon na en winnen dan ergens een stuk. Als Marcello verloren staat komt ie soms nog terug, hoe kan dat? Dit komt omdat de tegenstander door na te denken zijn wedstrijd probeert te winnen. Als de tegenstander nadenkt… doet Marcello noodgedwongen maar mee.. Vaak komt ie dan nog terug in de partij. Net zoals gisteren. Hij verloor een stuk, m.i. was het door de haast niet eens opgevallen, en kon opgeven. Rommelde door en kon eenvoudig remise maken. Toen ie dat zag, had ie door de haast alweer wat anders gespeeld en stond weer verloren. De tegenstander liet hem vervolgens ontsnappen naar een theoretische remise eindstand. Theoretisch remise, dat wel. Helaas had de tegenstander niet veel tijd meer, Marcello die alleen de bedenktijd van de tegenpartij gebruikt, zette dus iedere keer onmiddellijk. In onderstaand diagram speelde hij Kf1. Toen zag ie zelf Dh1 mat. Tegenstander hoefde dat niet meer uit te voeren. Marcello gaf op. 3-2. 
Maar probeer diagram links maar eens te winnen. Het gaat niet. Als zwart het goed speelt, is het remise (pat). Jammer Marcello, je kunt veel beter schaken. Het is bij jou een kwestie van nadenken, al is het maar een beetje. Gelukkig ziet hij dit zelf ook in, dus er is hoop.

Dick (7) stond een pionnetje achter, had wat aanval maar die werd overgenomen. Uiteindelijk een eindspel met een pion minder. Ik dacht hij gaat het redden…. Toch niet helaas. Het was weer gelijk, 3-3
Waren over Victor (4) en Rob (5). Victor leek leuk spel te hebben, maar op een gegeven moment kon dameruil niet worden voorkomen. Vanaf dat moment deed de tegenstander vrolijk mee. Victor deed ook mee, maar een loper van hem niet. Uiteindelijk ging dat mis 3-4
Rob moest het punt redden. Het was best een zware partij, lang leek ie minder te staan. Maar in het verre eindspel won ie dan toch ergens een pion. Uiteindelijk toonde de tegenstander zich wat ongeduldig. Dat werd hem fataal. Rob schoof alles netjes uit 4-4.
Niet slecht, maar hopelijk de volgende keer iets beter!
Woensdag 10 mei, laatste wedstijd uit tegen de Raadsheer

Ronald

3 opmerkingen:

  1. Volgens mij wint wit wel degelijk omdat de koning dichtbij genoeg staat (anders zou het idd remise worden doordat wits Kh1 pat staat na zwarts Dxf2), b.v. 1...Kg1 2 Dg4 Kf1 3 Ke3! Ke1 4 De2 # of 2...Kh1 3 Ke2 f1D 4 Kxf1 Kh2 5 Dh4 of Dg2#
    Maar 1..Kg1 test wit tenminste nog uit

    Jammer Marcello, maar met snelschaken win je vaak van duidelijk sterkere spelers inclusief mijzelf ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mi is het hier inderdaad verloren. Een paare zetten terug stond de koning nog op b4

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wit had die dame nooit mogen halen zo simpel was de pion te stoppen. Hij speelde trouwens h7-g8D. Daar moest ik erg om lachen. Had ik Marcelo nog twee minuten extra moeten geven?

    BeantwoordenVerwijderen