roterende banner

zaterdag 7 maart 2015

Interne (r9), het vierde, eindspelclub en de KNSB

De Eerste Nederlandse Populaire Schaakschool bestaat dit jaar 79 jaar. Wat betekent dan één uur eindspelclub voor de club die impliciet al 78*365*24 uur + 480 uur pretendeert leden en niet-leden beter probeert te laten schaken?

Misschien niet veel. Maar voor hetzelfde geld kan geoordeeld worden: de geest van de founding fathers van ENPS is nog springlevend. Goed, de trainer verdwaalde traditioneel (in Almere) maar dat mocht de pret niet drukken. De leden waren in grote getale opgekomen en  met aanwijzingen van initiatiefnemer Pieter Oldenhove alvast aan de slag gegaan en zaten geconcentreerd het eerste eindspel uit te spelen.

Eenmaal gearriveerd, kon ik alleen maar vaststellen: het enige dat leuker dan leren is, is lesgeven aan een leergierige groep. Toen diezelfde Oldenhove om 10 voor acht de sessie afsloot vanwege de wedstrijd van E4 was iedereen nog bezig, wilde iedereen doorgaan, wilde iedereen méér toreneindspelen.

Verder gebeurde er niet veel meer van belang. Het vierde verloor, van De Amstel 3, met 3½-4½. Het lukte onze mensen niet structureel om toreneindspelen op het bord te krijgen. Ailko van der Veen en Arjen Wiersma wonnen niettemin hun partij.

Wat de interne betreft, Kees bleef tactisch thuis met een griep en klom naar de derde plaats. Tom A had moeten winnen maar faalde in de afwerking. Duck was teleurgesteld toen zijn tegenstander opgaf na stukverlies maar Theo Henriks liet zich niet vermurwen. Pieter Oldenhove moest na een paar slechte zetten in de opening de hele partij vechten voor remise en dat lukte. Is het voor hem een idee om een keer gezonde zetten te doen in de opening?

Interne, het vierde, eindspelclub, leuk maar niet meer dan dat. Zaterdag vecht het eerste voor lijfsbehoud in de KNSB. Dan weten we waar de club écht staat.

Tom Bottema


Partijen - Ranglijst - Kruistabel

2 opmerkingen: