roterende banner

woensdag 1 april 2015

Derde blijft in de tweede klasse

(UPDATE 2 april: Partijfragment uit de partij van Ronald toegevoegd)

Ons derde achttal heeft gelijk gespeeld tegen Caissa 9: 4-4. Dat is vrijwel zeker voldoende om niet te degraderen, ook al zouden we in de laatste ronde verliezen van Almere. Wel moet Pegasus 1 daarvoor gisteravond gewonnen hebben van VAS 6 – wat meer dan waarschijnlijk is.

Caissa wekte verbazing doordat aanvankelijk maar liefst twee spelers van hun team niet opkwamen. Martin Rekelhofs tegenstander Eric van Tuijl kwam binnen het uur binnen, maar het derde bord bleeft onbezet: een reglementair punt voor ons. Ailko van der Veen bekende dat hem dat eigenlijk wel goed uitkwam, daar hij de afgelopen nacht maar vier uur had geslapen... 1-0

Desondanks, en een beetje tegen de verwachting in, kwam het gelijke spel maar moeizaam tot stand. We begonnen met een nederlaag. Daan Poldermans kwam aan het laatste bord slecht uit Albins tegengambiet. Hij verloor een stuk en wilde opgeven, maar omdat de andere borden allesbehalve duidelijk waren vroeg ik hem door te spelen, in de hoop dat zijn geërgerde tegenstander slordig zou worden. Dat gebeurde niet: 1-1.

Arjen Wiering joeg ons schrik aan met de opgewekte ringtone van zijn mobiele telefoon. Wedstrijdleider Tony Lith schoot toe, maar liet het bij een waarschuwing. Daarna won Arjen tamelijk gesmeerd. Hij maakte de zwarte koning het rokeren onmogelijk en viel door het centrum aan: 2-1.

Johan van der Maas kreeg aan het vierde bord een een stelling met een geïsoleerde d-pion en een loper die het ding moest blijven dekken. Zijn tegenstander kon zich een stuk vrijer bewegen en beschikte over een geducht loperpaar. Dat liep verkeerd af: 2-2.

'Ze kennen me hier van haver tot gort, dus kom pas met je opstelling op de proppen als je de hunne ook hebt', had halve Caissiaan Theo Bakker me voor de wedstrijd op het hart gebonden. Hij speelde een actieve en dynamische partij, waarin hij de zwarte pionnen op f5, e6, d5 en c5 op het juiste moment aanviel met c2-c4, gevolgd door e3-e4. Er ontstond een scherpe stelling waarin Theo de zwarte koning opjoeg met dame, paard en h-pion. Jammer genoeg dwong hevige tijdnood hem remise te houden: 2,5-2,5.

Martins tegenstander kwam in het Frans met 2 f4 tot een koningsaanval die Martin dwong zijn paard naar h8 te spelen om f7 te dekken. Daarna gaf een aanval op h7 de doorslag: 3,5-2,5 voor hun.

Nu hing alles van de twee topborden af. Ronald speelde een rustige Siciliaanse Draak – met een giftige staart. De partij liep uit op een eindspel met voor beide partijen een Dame, zwartveldige loper en zes evenwichtig verdeelde pionnen. En daar tovert Ronald plotseling een matdreiging uit zijn mouw die hem een pionnetje oplevert. Een (1) pion. 'Ja, daarna was het eigenlijk makkelijk', zei hij later. Dames ruilen, koning erbij...' En een zeer belangrijk punt was binnen: 3,5-3,5.

Hieronder het belangwekkendste deel van de partij tussen Feico Zwerver (wit) en Ronald Post (zwart), tweede bord uit de wedstrijd Caissa 9 -ENPS 3.
Na 25 Dc2 was de stelling links ontstaan.

De witte loper staat gepend, dus: 25 … Lc4, 26 b3 Lxd3, 27 Txd3 Txd3, 28 Dxd3 Dc5 (met pionwinnende matdreiging) 29 Dd1 Dxc3, 30 Le1 Dd4 (dezelfde matdreiging dwingt dameruil af) 31 Dxd4 Lxd4, 32 g3 f5, 33 Kg2 Kg7, 34 Kf3 Kf6, 35 Lf2 Lxf2 (er volgt een leerzaam pionneneindspel) 36 Kxf2 e5, 37 fxe5 Kxe5, 38 Ke3 g5, 39 h3 b5, 40 b4 Kd5, 41 Kd3 f4, 42 gxf4 gxf4, 43 h4 h5, 44 Ke2 Ke4, 45 Kf2 f3, 46 Kf1 Kf4, 47 Kf2 Kg4, 48 Kf1 Kg3
Wit geeft op. Na 49 Kg1 f2+ 50 Kf1 Kf3 moet hij 51 a4 spelen en zwart wint.

Marco speelde aanvallend en vindingrijk als altijd. Hij had zijn e- en h-pion tegen de kort gerokeerde koning van zijn tegenstander laten opmarcheren en stuurde er via h4 een loper achteraan. Die offerde hij op f6, met matdreiging. Zijn tegenstander weigerde het geschenk wijselijk en haalde er een paard bij. Uiteindelijk hield Marco er een stevige vrijpion op f7 aan over, gestopt door een zwart paard op f8. Daarna moet je, in zijn eigen woorden, 'natuurlijk niet je koning decentraliseren om op de damevleugel een pionnetje te gaan winnen.' Want toen kon zwart plotseling gevaarlijk doorbreken op de koningsvleugel en zijn eigen vrijpion creeren. Hoe Marco die randpion met een paard in bedwang hield, liet zien dat hij het hoofd koel houdt, ook bij tegenslag: 4-4.

Daarmee hebben we in totaal 4 matchpunten en Caissa 2. Als VAS 6 gisteravond inderdaad op 3 matchpunten is blijven steken, degradeert een van beide tegenstanders van de wedstrijd VAS 6 - Caissa 9 in de laatste ronde.

Victor

6 opmerkingen:

  1. Het was krap, maar uiteindelijk toch mooi gedaan.
    Fijn dat het 3e in de 2e klasse blijft.
    En Victor zeer bedankt voor het verslag, het geeft de spanning goed weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat stom zeg van Caissa. Er zitten honderd man om de hoek te schaken, daar zit toch wel een invaller tussen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk dat ze er geen rekening mee hadden gehouden dat degene niet zou komen opdagen en zijn naam al op het wedstrijdformulier hadden gezet?

      En idd respect voor Marco, die onder grote druk het beslissende halfje over de streep trok.

      Verwijderen
  3. De zet Lf5 in de diagram stelling is nog sterker , wint een stuk.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 27...Df5 was misschien handig geweest; wegens mat op de onderste rij helpt Td2 niet.
    arnth ohne engine ---die net een kwartier verspild heeft om in de diagramstelling Dxd1 en Lf5 uit te rekenen, wat ook lijkt te winnen trouwens.

    BeantwoordenVerwijderen