roterende banner

dinsdag 7 april 2015

Spannend slot

Vorige week vrijdag speelde ik met zwart tegen Peter Nitschke en we verbruikten allebei veel tijd in de opening en het vroege middenspel. Peter N stond de hele partij beter, maar uiteindelijk was het weer gelijk en toen werd hij slordig en kon ik twee pionnen winnen met allebei alleen nog een paard op het bord. Ik offerde mijn paard voor zijn vrijpion en had er vertrouwen in dat mijn vrijpionnen tot de overwinning zouden leiden. Onderstaande stelling ontstond na de 61e zet van Peter N (wit) Kd6. Ik speelde de verkeerde zet en de stelling werd remise, maar Peter N ging door zijn vlag. Er is maar één winnende zet voor zwart. Wie ziet deze?
 Pieter

9 opmerkingen:

 1. Ik dacht h4, met idee g4. Andersom halen wit en zwart een dame

  BeantwoordenVerwijderen
 2. e3 met het idee Ke4 om de witte koning af te houden van de pionnen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou dan denk ik dat 1. ... Ke3! de juiste zet is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1....g4 is niets, omdat wit en zwart allebei een dame halen.
   1..e3 ziet er dubieus uit vanwege Pf3.

   Dus 1..Ke3 lijkt inderdaad op een goede zet. Maar wat gebeurt na 1...Ke3 Niek?

   Verwijderen
 4. Het was eigenlijk meer een grapje, want alle pionzetten waren al voorgesteld. Maar nu je het me vraagt... na 1. ... Ke3 2.Ke5 denk ik aan 2. ...g4 euhm.. misschien wint dat wel!?
  Nog even doorgaan: 3.hxg4 h4 4.g5 h3 5.g6 h2 6.g7 h1D 7.g8D 8. Dxe1 nou weet ik toch eigenlijk niet of dat gewonnen is, dat lijkt me remise toch.

  Dan maar 1. ... Kc3 2.Ke5 e3! zou dat 'm niet zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De juiste zet is inderdaad 1....h4 zoals Ronald voorstelde. Het commentaar van Steve is correct op de andere genoemde zetten. Ook 1.... Kc3 leidt tot niet meer dan remise.

  In de partij speelde ik 1....g4 en na 2. hxg4 heb ik de veilige variant gekozen door met hxg4 in ieder geval remise te hebben. Zoals gezegd had ik nog 40 seconden en Peter N nog 10 dus het echt uitdenken kon ik niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. het idee is simpel als je het ziet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Simpel of niet, ik wil toch graag nog een variantje zien hoor.

  BeantwoordenVerwijderen