roterende banner

zondag 12 april 2015

ENPS wint halve-finale SGA-cup

The fantastic four: Tom, Arnth, Jan en Sanne.
Suzanne, Mijs en de auteur
Om maar te beginnen met het hoogtepunt van de avond. Dat kwam vlak voordat Suzanne, Mijs en ik na afloop van de bekerwedstrijd tegen Zukertort Amstelveen thuiskwamen. Een politieman met rode lamp leidde me naar mijn eerste alcoholcontrole in meer dan twee jaar. Dichterbij gekomen leek het wel of de gehele Hilversumse politiemacht was uitgerukt om dronken en aangeschoten automobilisten op te vangen. Ik blies onder de limiet, ondanks al die lekker trippeltjes van Bert.

ENPS staat voor de de derde keer op rij in de finale van de SGA Cup door een 2,5-1,5 overwinning op Zukertort Amstelveen. Dat had gemiddeld 26 Elo-punten meer per bord en was dus favoriet waarbij aangetekend moet worden dat wij bij vier remises zouden doorgaan.

Belangrijk was wat Jan Velde (1830) op bord drie tegen Nico Louter (1978) zou doen. Speciaal opgeroepen door teamcaptain Niek Verweij vanwege zijn goede scores tegen betere spelers, maar zou hij dat tegen Amstelveen waarmaken? Ik heb zijn partij van nabij meegemaakt en ik kan alleen maar zeggen: hij speelt een ondoorzichtig soort schaak waarbij zijn zetten vaak geen logisch verband lijken te hebben maar dat is dus maar slechts schijn.


Het is eerste voorbeeld komt na 12 zetten. Daar speelt Jan 12.. Lc6 en daar zou ik zelf nooit opkomen. Maar de bedoeling moet toch zijn: d6-d5 doorzetten? Nee dus, en dat is maar goed ook want na 13. b4 is 13.. d5?! niet zo goed": 14. cxd5 exd5 15. b5. Dus speelt Jan 13.. b6 om na 14. b5 Lb7 te kunnen doen, denk ik dan, maar nee, na 14. Ld2 verandert hij weer van gedachten en speelt 14.. b5, een zet die ook in één keer had gekund. Ik snap dat Jan's tegenstanders hier gek van worden. Op het oog alleen maar beginnerszetten, "Hij doet maar wat", maar bij nadere beschouwing is er weinig mis met zijn keuzes, omdat de stelling er zich voor leent. Het voordeel is dat sterke tegenstanders vaak de neiging hebben om de boel te gaan forceren.
23. Pe7+?
De partij gaat verder. 23. Pe7+? is een blunder van Louter die Jan helaas niet afstraft met 23.. Kf8. In plaats daarvan offert hij een kwaliteit (objectief gezien niet goed) maar het werkt wel. Louter komt onder druk te staan en moet veel bedenktijd investeren in de stelling. Met veel moeite weet hij zich aan de druk te ontworstelen.

Jan komt zelfs in de problemen en moet 33.. Pxb6 vinden om remise te maken. Ik vrees het ergste omdat hij bijna al zijn tijd verbruikt. Dan komt met nog 3 minuten op de klok het verlossende paardoffer. Omdat Arnth op bord twee zeker niet gaat verliezen is voor mij de winst nu zeker. Gerustgesteld ga ik na de keuken om nog een bier te pakken.

Daarvoor had ik op bord één al gewonnen van Laurens Schilstra terwijl Sanne in de opening had geblunderd tegen Ridens Bolhuis. Maar bord vier is helemaal niet belangrijk in de beker, dat had Niek goed gezien! Arnth speelde tegen Willem Moene die tegenwoordig bijna altijd achter het bord blijft zitten. Onze tweede bordspeler miste met 22. Txc6! een opgelegde kans maar daarom is hij dan ook Arnth-ohne-engine. Moene deed in het eindspel zichzelf de das om waardoor de finaleplaats een feit was.


Niet onvermeld mag blijven dat Bert - denk ik - goed had ingeschat dat de halve finale achteraf wel eens de lastigste wedstrijd voor ENPS zou kunnen zijn (hoewel.. misschien toch KLM Pegasus). Champagne was op zijn plaats en bleek op zijn plaats.

Tom Bottema


PS Niek, meer lezen: verslag Steve en verslag Zukertort

6 opmerkingen:

 1. Jaren geleden ! (8 a 9 weet het niet precies) Degradeerde ENPS 1 Kees vroeg toen Niek om in te vallen in de laatste ( zinloze ) wedstrijd ! Niek bedankte voor de "" eer ""Begreep het meteen Niek houdt niet van "" losers "" Maar dit jaar komt het ene succes na het andere ! Prima natuurlijk maar de bomen groeien niet tot de Hemel ( of zo ! ) Laten we vooral bescheiden blijven ! Wat die alcoholcontrole betreft Bottema je bent gered door die vettige hapjes van ons !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. mooi verslag, ik kan mij overigens niet herinneren dat iemand zich niet 100% in heef gezet voor de club, en het eerste team in het bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb nog een paar foto's er bij gezet om het geheel nog feestelijker te maken!

  Bert, ik kan het me eigenlijk niet helemaal herinneren, klopt het wel?! Ik speel alleen niet als ik denk dat ik te zwak ben om een goede bijdrage te leveren, of als ik echt niet kan wegens thuisfront. Als er een beroep op me wordt gedaan ga ik er normaal gesproken wel op in hoor.

  Tom, over dat vierde bord en "dat had Niek goed gezien!": het was eigenlijk Bas die dit uitrekende en me een mail stuurde met een excelsheet. In de formule van dit SGA bekertoernooi is bord 4 inderdaad relatief veel minder belangrijk dan de andere drie. Minder belangrijk dan je zou verwachten nog. Erg interessant, misschien dat ik daar nog eens in een artikeltje aandacht aan besteed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was het seizoen 2010-2011 E 1 degradeerde uit de prom klasse, E 2 werd voorlaatste in de 1 e kl,en het derde jawel het 3 e werd kampioen in de 3 e kl ,In het 3 e speelden Niek,Chiel ,Pieter O en ook 1x Ruud van Caspel,je kon toen kampioen worden met het 3 e,logisch dat je geen moeite gaat verspillen met een team ( E 1 ) dat al gedegradeerd was !

   Verwijderen
  2. ik wist het echt niet meer maar je hebt natuurlijk gelijk Bert!

   Verwijderen