roterende banner

donderdag 5 februari 2015

ENPS 3 verslaat Boven IJ 3

ENPS 3 heeft afgelopen woensdag 4 februari overtuigend gewonnen van Boven IJ 3. De topborden wonnen, de staart hield remise. Deze eerste overwinning van het seizoen is een belangrijke stap weg van de degradatieplaats.
Ailko van der Veen was het eerste klaar. Tegen de damepionopening van zijn tegenstander bracht hij onmiddellijk zijn witveldige loper buiten de keten. De witspeler verblunderde daarop verbouwereerd een toren.
Marco Wielemaker kreeg een zeer open stelling, waarin al voor de twintigste zet de infanterie gehalveerd was en vrijwel uit het centrum verdwenen: pionnen op a3, b2, g2, h2, c7, d7 g7 en h7. Marco profiteerde doeltreffend van de vele open lijnen en ruineerde zijn tegenstander met een aanval over de witte velden. “Eindelijk loopt het allemaal een keer zoals bedoeld”, liet hij tevreden weten.
Peter Kersten volgde. In een Hollandse verdediging verwaarloosde zijn tegenstander de ontwikkeling van zijn damevleugel. Peter zag kans een zwart paard op d5 te pennen en brak door op de koningsvleugel met f4-f5.
3-0 voor ons. Gewonnen hadden we nog lang niet, maar harde strijd aan de staart bracht ons drie remises en twee matchpunten.
Johan van der Maas had het moeilijk tegen zijn angstgegner Lisette Borowski. Toch stond hij aanvankelijk niet slecht met een dame op c7, een loper op d6 en een paard dat vorkjes dreigde. Maar zijn tegenstander redde zich eruit en kwam zelf vervaarlijk opzetten. Johan vroeg en kreeg toestemming om remise aan te bieden: remise.
Daan Poldermans had aan het achtste bord een pion in een aanval gestoken en met avontuurlijk spel de witte dame in moeilijkheden gebracht. Uiteindelijk leverde dat niet meer op dan herovering van de pion en een plusremise.
Martin Rekelhof veroverde eerst het loperpaar, maar moest berusten in ruil van de zwartveldige exemplaren. Energiek spel leverde hem de betere pionnenstelling op, maar in de slotfase moest hij zich verweren tegen een inval van toren en paard. Dat deed hij doeltreffend. Het pionneneindspel met dames werd remise.
Vier-en-een-half punt. Voor ons was de spanning geweken, maar niet voor Ronald Post en Theo Bakker.
Ronald had aan het tweede bord zijn opening zien mislukken. Toen hij eindelijk kon rokeren kostte dat de kwaliteit door een witte aanval met Ld6 op de zwarte De7 en Tf8. Maar hij vocht onvermoeibaar terug, pakte twee pionnen en maakte het wit in het resulterende eindspel van toren plus drie pionnen tegen paard plus vijf pionnen dermate lastig dat we even dachten dat hij in de laatste minuut van zijn bedenktijd een pion zou laten promoveren en zou winnen. Jammer genoeg vond zijn tegenstander een remisewending.
Theo deed als eerste van het team en misschien van heel ENPS een beroep op de veelbesproken tweeminutenregel. Maar in die fase van de partij moest hij vechten tegen een zwarte vrijpion en zijn tegenstander ging niet in op het impliciete remiseaanbod. Ook weigerde zijn tegenstander een gewiekst stukoffer dat kans bood op eeuwig schaak. Daarmee hadden we onze enige nul te pakken en werd de uitslag bepaald op 3-5.
Victor

4 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd mannen!

    Ik heb het idee dat Theo vaker gebruik gaat maken van deze mafe tweeminutenregel....;)

    Was Marco's tegenstander dronken of is hij een weddenschap aangegaan? 1.e4 e6 2.d4 a6?! 3.c4 b5?? 4.cxb5 dankjewel en uiteraard 1-0, goed gedaan Marco.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rene Velkers houdt wel van een Rum-Cola maar waarom speelde Marco f 3 ? gewoon doorrossen op f 5 ! Dat houdt zwart niet droog !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk verslag en lekkere partij.
    Zwart zijn opstelling is natuurlijk belachelijk maar de suggestie van Bert mag er ook wezen. Na "rammen" op f5 is er maar een die het niet droog houdt en dat is niet zwart.

    Sanne

    BeantwoordenVerwijderen