roterende banner

dinsdag 17 februari 2015

ENPS2-Almere4 in fragmenten

De avond van 16 februari in vier stellingen

Het moment van Ton
Om te beginnen Ton Sprong. De Almeerder was in opperbeste stemming maandagavond, en begon meerdere keren over dat leuke artikeltje op ons blog. Hij bedoelde natuurlijk het stukje van Tom B, over VAS4-Almere4. Achteraf bleek dat stukje extra grappig. Tom stak daarin namelijk nadrukkelijk de loftrompet over Ton, die de held van de avond zou zijn geweest, en sloeg daarmee zonder te weten wat er echt was gebeurd de spijker op zijn kop. Ton liet het ons trots zien, hét fragment van 1½ week geleden.

Dit is de stand in de laatste partij van de avond, Ton Sprong - Andy Soest. Ton staat drie pionnen achter, en het stond 3½-3½. De uitslag van de partij zal ook de uitslag van de match worden. VAS4 zo goed als zeker van de winst?
Ik kopieer wat Ton Sprong zelf schrijft op de website van Almere:

"Mijn partij was als enige nog bezig. Ik had mijn sterkere opponent Andy Soest (1808) al een keer remise aangeboden, maar dat weigerde hij furieus. Hij zag kansen en buitte dat uit. Ik speelde het zoals gewoonlijk niet helemaal correct, maar dat deed Andy ook en zodoende bleef ik in leven. Met nog 1.39 op de klok en Andy nog een minuut of 16, dook ik G4 modus. En de kunst is dan dat je snel speelt. Binnen de kortste keren had ik meer dan drie minuten op de klok en mijn tegenstander kon de eenvoudige winst met drie vrij pionnen niet vinden. Verbruikte veel tijd en gaf eerst de H-pion, toen de G-pion, daarna de E-pion en de stelling was in evenwicht, met betere kansen voor mij.
Toen Andy vervolgens remise aanbood wist ik, dat hij rijp was voor de ……En met mijn vrijpion besliste ik de strijd.
Het vierde team van Almere had de ongeslagen koploper en flinke deuk bezorgd, die nog flink zal nadreunen. De volgende wedstrijd is thuis tegen de andere koploper ENPS, die nu gewaarschuwd zijn. De druk ligt bij hun, wij spelen lekker vrijuit. Heeft ook zijn voordelen."


....en onder druk stonden we. Hier drie fragmenten van de vier winstpartijen, die allemaal bepaald geen partijen uit één stuk waren. Het commentaar is van de spelers zelf:

Het moment van Ron
Ik had na 20 minuten denken op onnozele wijze een kwaliteit weggegeven in de opening. Maar mijn tegenstander deed weinig met zijn voorsprong. Eerst metselt hij zijn loper in en daarna laat hij zijn Dame verdwalen. Mijn enige kans lag op de Koningsvleugel. De h-pion is als stormram op h3 terecht gekomen. Wit speelt g3 om de pionnenstructuur voor zijn koning in tact te houden.
  30…    Pd3! 
Volgens Sanne de zet van de avond, maar echt moeilijk is het niet. Zodra je gezien hebt dat f3 niet verdedigd is hoef je alleen nog maar de juiste aftrek te vinden.
31.  Tc2      Dxf3+  nu stort het (mijn tegenstander?) helemaal in
32.  Lg2      hxg2+
33.  Tgxg2    Lh3
34.  Dg1      Lxg2+
35.  Txg2     Dxe4
36.  h3       Pe1     0-1
Het moment van Bas
Nou, ik heb buitengewoon slecht gespeeld, maar ik kies voor het moment dat het toch nog goed kwam. Ik had de opening al zo slecht gespeeld (3 tempi verknoeid) dat ik uiteindelijk lang moest rokeren om er nog iets van te maken. Ik kreeg nu toch het beste van het spel. Na een foute breekzet van hem en 7 slagzetten op rij (van mij dan) kwam ik twee pionnen voor. In de onderstaande stelling dacht ik de nekslag uit te delen.
Het verrassende is nu dat mijn tegenstander na 44. Te2-e7+ niet opgaf. Er volgde nog 44. ... Txe7 45. Dxf1 Kb6 46.Df6 en toen was het wel voldoende.

Het moment van Niek
De eerste 80% van mijn partij ging het goed/beter/best met mij. Totdat een wanhoopsoffer van mijn tegenstander boven verwachting goed uitpakte. Hij joeg mijn koning dwars over het bord en kwam daarmee enpassant veel materiaal voor te staan. Maar het laatste ½% van de partij was gelukkig weer voor mij. Ik had nog 11 minuten en de tegenstander 1½ minuut toen ik remise aanbood bij een stand van 4-3 voor ons. Ton Sprong kwam tussenbeide, er moest doorgespeeld worden. Begrijpelijk. Maar met nog 45 sec. op de klok belandde de Almeerder, met zwart, in de stelling links.
Klik op het diagram en zie de totale ontluistering.

9 opmerkingen:

  1. Verslaggeving van de bovenste plank! Wat een leuke verhalen en rare wendingen in de partijen. Sommigen denken dat schaken saai is. Hieruit blijkt dat dat echt niet waar is. Maar ja, hoe bereiken we een groter publiek met dat verhaal, want deze blog wordt alleen door schaakenthousiastelingen gelezen uit Amsterdam en Almere.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. dat is het! maar de stand van de toren klopt niet. het was iets als zwart toren op c3 en witte op b8 met zwart aan zet. In deze stelling wint zwart simpel met lopen van b-pion

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Pieter: bedankt voor het compliment!! Maar groter publiek hoeven we toch niet? Ik ben al heel erg tevreden, er komen iedere dag tussen de 30 en 70 (unieke!) bezoekers, en in de statistieken zie ik dat onze trouwe aanhang in Engeland, Spanje en in de VS ons ook op de voet volgt.

    Tom: ja, je zal gelijk hebben, maar voordat ik het aanpas, misschien kunnen de betrokkenen (lees je mee Ton, of anders Andy ;-)) zelf opheldering geven?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Niek, wat was de laatste zet van zwart, voor Ta3 mat?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. axb5 en dat was (helaas) totaal geen gedwongen zet, ik had gewoon mazzel.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Niek, je maakt het zo wel heel aantrekkelijk om op jouw slotstelling te klikken. Ik heb het al drie keer gedaan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja grappig,je ziet die man denken "" hoe moet ik dit aan mijn vrouw uitleggen ! ? ""

      Verwijderen
  7. Heeft een van jullie trouwens gezien of Ton eerst naar de stelling had gekeken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja daar gaat het om ! Volgens Ton mag ook een teamcaptain geen advies geven als hij naar de stelling heeft gekeken ( lijkt me vreemd want hoe anders kun je als teamcaptain een advies geven ?? ) Bert

      Verwijderen