roterende banner

vrijdag 24 maart 2023

Tweede treedt toe tot de subtop

Het tweede team heeft het derde van Amsterdam West verslagen met in totaal 2½ - 5½. Nadat drie vooruitgespeelde partijen al 2½ punt hadden opgeleverd, veroverde de rest van het team gisteravond eerst de benodigde twee punten voor de overwinning en voegde het er nog een punt aan toe om iedere twijfel weg te nemen. Het team schaart zich daarmee onder de subtoppers van de poule.

Toch was het spannend, vooral doordat de drie zwartspelers het moeilijk hadden. Bas Jonkers, aan het laatste bord, had zijn dag niet en gaf al vroeg in de avond op. De koning van invaller Ron Heeneman, zesde bord, kwam hevig op de tocht te staan en zijn damevleugel was stijf bevroren. Stefan Lehmann had het loperpaar, maar zijn dameloper was zo'n beetje begraven onder de eigen pionnen. Hoe moest dat aflopen tegen de twee hoogst wendbare paarden van zijn tegenstander? De teamcaptain begon zich af te vragen waar die twee benodigde punten vandaan moesten komen, want de witspelers Dirk van der Meiden en invaller Niek Verweij speelden ondernemend, maar zeker in het geval van Dirk ook riskant.

Dirk had gaten geschoten in de damevleugel van zijn tegenstander, maar kreeg op zijn eigen damevleugel te maken met een aanval van toren en paard en een dreigende paardvork op c2. Dameruil en de onwaarschijnlijke zet Kd2 behielden zijn kansen in een messcherpe stelling. Hij veroverde de laatste zwarte damevleugelpion en verwierf zich daarmee twee vrijpionnen, op de a- en b-lijn. Maar het betekende ook dat de zwarte torens ruim baan kregen en geholpen door de dameloper de witte koning het bord over joegen, tot op c7. Daarbij was het witte paard voortdurend in gevaar gepend en veroverd te worden. Dirk loste de zaak op door een toren te geven voor de zwarte loper en zijn laatste toren tegen een zwarte te ruilen, tussen de bedrijven door stapjes zettend met zijn vrije a-pion. Toen die op a7 verscheen gaf zijn tegenstander op.

Niek was in een gesloten Siciliaan de gangbare aanval op de koningsvleugel begonnen, maar moest zich terugtrekken. Dat verliep ordelijk en zijn stelling bleef goed, dankzij de half-open f-lijn en een doorn in het vlees van de zwarte stelling, te weten pion g5. Zwart verdedigde zich met f5 maar kon na gf6ep niet verhinderen dat de witte stukken over de f-lijn binnendrongen. Nieks score in het tweede is daarmee 2½ uit 3.

De twee punten waren binnen, de overwinning een feit. Toch was het jammer dat Ron zijn partij verloor. Hij had zich hardnekkig verdedigd, maar moest de vlag strijken na een massale aanval van de witte zware stukken. Na de partij concludeerde hij met zijn tegenstander dat een andere voortzetting op een beslissend moment hem de betere stelling gegeven zou hebben.

Dan Stefan. Zijn stelling was aanzienlijk verbeterd. Tot mijn verrassing had hij kans gezien zijn dameloper te activeren en naar e4 te dirigeren. Zij tegenstander zocht vergeefs naar een goede zet en koos toen voor een blunder – toren foetsie. Zo mochten we naar een huis met een forse overwinning.

Victor, 24 maart 2023


Victor maakt geen half werk van zijn verslagleggingen op dit blog. Het is erg leuk om ze nog eens na te lezen, daarom zet ik de ENPS2 artikelen van dit seizoen nog eens op rij:

18 mrt 2023 ENPS 2 razendsnel uit de startblokken
25 feb 2023 Tweede team boekt nuttige overwinning
12 jan 2023 Tweede loopt averij op in Batavia
29 nov 2022 Tweede houdt Boven IJ er onder
 5 nov 2022 Hard bevochten remise tegen Zukertort
 7 okt 2022 Tweede hard onderuit

2 opmerkingen: