roterende banner

donderdag 16 maart 2023

ENPS 4 maakt sprong naar middenmoot

Woensdagavond heeft ENPS 4 goede zaken gedaan door met 5.5-2,5 van de Volewijckers te winnen.Het was (ondanks de uitstekende route-aanwijzingen van de teamleider :-)) even zoeken naar de nieuwe speellocatie van de Volewijckers. De ingang van het gebouwtje ligt niet aan de weg maar aan de parkzijde. We werden welkom geheten door twee oud-ENPSers Tom Korff-de Gidts en Sanne Visser, altijd gezellig om bekende gezichten te zien.

Uiteindelijk waren de beide teams met 8 spelers en kon de wedstrijd beginnen. We hadden 3 uitstekende invallers met Victor, Bart en Richard. Laatstgenoemde heeft waarschijnlijk nog de tweede helft van de CL-wedstrijden kunnen kijken, want terwijl ik nog in de opening zat, had Richard zijn tegenstander al opgegeven. Dat was een lekker begin. Gerben was met een kwaliteit achterstand uit de opening gekomen, maar had wel enige compensatie door 2 heel sterk centraal gepositioneerde paarden. Ik denk dat Gerben’s tegenstander nog wel kansen had, maar plots lag er een remise aanbod dat Gerben terecht accepteerde. Toen was het mijn beurt: nadat mijn tegenstander 3 maal in de eerste 10 zetten met dezelfde loper had gezet, kwam ik heel actief uit de opening. Mijn pionnen op de damevleugel hadden het centrum bezet en na enige consolidatie-zetten van mijn kant, kon ik door een combinatie een stuk en de partij winnen. Gerard zijn partij ging gelijk op en nadat alle stukken geruild waren op elk een loper en symmetrische pionnen na, vroeg Gerard of hij remise mocht aannemen. Dat mocht uiteraard, want de stand was nu 3-1 voor ons.

Bart had het inmiddels knap lastig en was in een dynamische partij een toren achter gekomen. Maar hij dacht, daarom hebben de schaakgoden me twee torens gegevens en hij offerde prompt zijn andere toren op g7 in de hoop een eeuwig schaak af te dwingen. Helaas vond de vijandelijke koning een geitenpaadje en wist te ontsnappen. Bart moest opgeven. Daan was mijns inziens met een activiteitsvoorsprong uit de opening gekomen, maar het lukte niet om een echt voordeel af te dwingen. Ik vond zelfs dat hij iets zwak over de witte velden kwam te staan. Daan zei achteraf dat er niet zoveel aan de hand was en dat ie zelfs nog kansen zag, maar ik was blij met een remise. Albert had het lastig tegen Tom Korff de Gidts, die dreigde door te breken met 3 centrumpionnen. Maar Albert is een taaie en profiteerde van een onnauwkeurigheid van Tom. Toen bleek dat schaken ook een psychologisch spelletje is; mentaal omschakelen van spelen voor de winst naar genoegen nemen met remise is ook mij regelmatig te lastig gebleken. Tom blunderde in 3 zetten 2 stukken en gaf op. De laatste partij was die van Victor. Victor had eerder op dag al een partij gespeeld in een veteranentoernooi, maar hij speelde gisteravond als een jonge god. Hij brak door over de damevleugel en hij doorzag elke truc van zijn tegenstander. Vaardig pareerde hij elke dreiging en gaf zijn opponent geen kans om eeuwig schaak te geven. Met 3 aaneengesloten vrijpionnen voor was de winst binnen. Uitslag 5,5-2,5.

Arjen Wiering

 


 

6 opmerkingen:

  1. Manuel Bosboom vs Daan Zult . (mogelijk met klok probleem)

    https://view.livechesscloud.com/#77e752a5-de35-4e33-b1d8-9a2fdd9fa605

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een stukoffer van wit op zet 16 is het voldoende voor de winst ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het staat 4 - 0 , buit is zo goed als binnen.

    BeantwoordenVerwijderen