roterende banner

zaterdag 18 maart 2023

ENPS 2 razendsnel uit de startblokken

Een bewogen maar herkenbaar deel van ENPS2 speelde vooruit

 Het tweede team kan de uitwedstrijd tegen Amsterdam West 3 komende donderdag met vertrouwen tegemoet zien. Drie vooruitgespeelde partijen hebben 2½ punt opgeleverd.

De namen van de tegenstanders
 

 Mark Hecker was het eerste klaar, met een plusremise aan het vijfde bord. Na een aantal afruilen resteerde een toreneindspel met lopers, en veroverde hij een pion met een lopervork. Dat maakte zijn a-pion tot een vrijpion, die hij zonder uitstel probeerde te verzilveren. Jammer genoeg had zijn tegenstander een ver opgerukte pionnenmeerderheid op de koningsvleugel, wat de stand in evenwicht hield. Remise.

 Michiel Smit moest aan het tweede bord het hoofd bieden aan het Deens gambiet (1 e4 e5 2 d4 ed4 3 c3) – ‘een gat in mijn kennis’ zei hij na afloop. Hij nam het aan en zag een dame-loperbatterij ontstaan op b3 en c4. Zijn zet Pa5 kon niet voorkom dat wit met Lxf7+ de zwarte koning dwong een stapje opzij te doen. Met preciese verdedigende zetten en het ene speldenprikje na het andere zag Michiel daarna kans de stelling geleidelijk in zijn voordeel om te buigen. Uiteindelijk viel hij met zijn dame twee paarden tegelijk aan en won er een. Daarmee was het pleit beslecht.


Kees Bakker was de hele avond bezig zijn tegenstander te wurgen. Zijn zware stukken hadden de vrije hand op de open centrale lijnen en werden bijgestaan door een witveldige loper op de lange diagonaal. Zwart moest zich beperken tot verdedigen en werd ver teruggedrongen. Op een gegeven ogenblik stonden de witte torens en dame met zijn drieën op de zesde rij; zwart restte niets dan zijn koning heen en weer te spelen tussen g7 en h6. Maar een beslissende voortzetting was niet makkelijk te vinden. In deze moeilijke stelling en in zijn laatste minuten greep zwart mis en liet een toren fataal ongedekt. Hij speelde nog even door, maar tevergeefs.

 Hier de partij

Victor, 17 maart 2023

Geen opmerkingen:

Een reactie posten