roterende banner

zaterdag 5 november 2022

Hard bevochten remise tegen Zukertort

Het tweede team heeft met enige moeite een gelijk spel bereikt tegen Zukertort Amstelveen 1. De wedstrijd was tot het einde spannend; de punten werden binnengebracht door de middenmoot. Iedereen kan winnen behalve Mark Hecker, schatte ik in, halverwege de wedstrijd. En zeker viel de eerste beslissing aan zijn bord: hij won. Tot mijn verdediging voer ik aan dat Marks jonge tegenstander hem met dame, toren en loper totaal leek te overspelen over de open lijnen in het centrum, culminerend in een matdreiging tegen de langgerokeerde zwarte koning. Maar Mark weerde die af, begon een aanval op de damevleugel en liet zijn c-pion oprukken tot op c3. Daarna ruimde hij de witte pion c2 op, de laatste belemmering op weg naar promotie.

Precieze koningsaanval
Dirk van der Meiden, aan het eerste bord, werd het slachtoffer van een precies uitgevoerde koningsaanval. Wit ruilde de gefianchetteerde lopers van de witte velden, wat Dirk een ongedekte dame op b7 opleverde. Wit ruilde daarna het verdedigende paard op f6 en kon dankzij zijn eigen paard op g5 met zijn dame op h7 nemen. De zwarte koning moest naar de zevende rij en moest wijken voor een volgend dameschaak, waardoor de zwarte dame verloren ging. Frans of Hollands, dat was de vraag na de eerste zetten in de partij van Steve Michel. Zijn tegenstander opende met 1 d4 en Steve antwoordde met 1 ...e6. Zijn tegenstander zag af van 2 e4 en het Frans en verzeilde na 2 c4 f5 in het Hollands. Steve koos met d7-d5 voor de Stonewall. Hij posteerde zijn dame op h5 en brak de g-lijn open. Helaas stond zijn koning daarmee ook nogal op de tocht en kon hij dameruil niet vermijden, dit alles bij een onontwikkelde damevleugel. Een stormloop tegen de Stonewall-pion op d5 werd hem fataal.

Betere tijden
Stefan had aan het tweede bord vooruitgespeeld en remise gemaakt. De stand was nu 1½ - 2½. We stonden een punt achter, met vier partijen te gaan. Gelukkig braken betere tijden aan, in de vorm van twee achtereenvolgende overwinningen. Bas Jonkers speelde aan het zesde bord tegen Dirk Goes, sterk in heden en verleden. Hun moeilijke partij liet wederzijdse aanvallen op zwakke pionnen zien en liep uit op een eindspel van twee witte lopers tegen twee zwarte paarden, met een toren en een handvol pionnen ter weerszijden. De paarden huppelden vrolijk zij het grotendeels defensief over het bord, terwijl de loper van de witte velden op h3 begraven was geraakt achter zijn eigen pionnen. Maar een torenactie achter de zwarte linies liet de paarden buiten adem en leverde Bas de zwarte pion op a7 op, en daarmee een snellopende vrije a-pion. Met een scherp geziene pionnendoorbraak op de koningsvleugel verwierf Bas zich een tweede vrijpion, reden voor Dirk om op te geven. Onmiddellijk daarna liet Kees Bakker een punt bijschrijven. De zwarte pionnenstelling met pionnen op d5 en f5 vertoonde gaten op e5 en e6, maar omdat er nog een witte pion op e3 stond leek het me moeilijk om daarvan te profiteren. Wit verkreeg niettemin een goede stelling toen hij met Lxd5 de zwarte dame naar d5 kon lokken, om die met Tc5 aan te vallen. Uiteindelijk had Kees in een eindspel van toren en paard tegen toren en loper twee pionnen meer, wat voldoende was voor de winst.

Dreigende euforie
De stemming dreigde euforisch te worden, maar we waren er nog lang niet. Gewoontegetrouw had invaller Johan van der Maas de zwarte stukken verlangd, die hem bereidwillig werden verleend door Bas. Johan bleef lang overeind, kreeg zelfs het iets betere spel tegen het tweede aanstormende talent onder de Amstelveners, Rens Blom. Helaas, tijdnood speelde Johan parten en kostte hem een dame tegen een toren. Het stond 3½ - 3½. De uitslag van de match hing geheel af van de laatste partij, die van Michiel Smit. Michiel was een Caro-Kann uiterst agressief tegemoet getreden, met een dame op e2 en een aanval op Pf6 door middel van h4 en g4-g5. Het zag er veelbelovend uit, temeer daar zwart naar de aanval toe rokeerde. Daartegenover stond dat wit moeilijk tot de de ontwikkeling van zijn damevleugel en de lange rokade kwam. Zwart verdedigde zich hardnekkig. In de tijdnoodfase kwam het tot remise: 4-4.

Victor, 5-11-2022

5 opmerkingen:

  1. Marks tegenstander schuin tegenover mij presteerde het Johan
    naast mij er finaal uit te zuchten en te steunen. Wat had hij het zwaar!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Philippe Krylov is 13 jaar en doet het goed in diverse Jeugdtoernooien ,hij was vergezeld door zijn coach ( Pa Krylov ) en zijn secondante ( Ma Krylov ) .De familie Krylov was wel ruim op tijd ,wat heet om 18:30 uur waren zij al in de Vredeskerk .We hadden wel mazzel dat Dirk Goes niet vergezeld was van zij pupil I.M Hing Ting Lai .

      Verwijderen
  2. Mijn tegenstander maakte een merkwaardige blunder: ik kon remise maken door herhaling van zetten met Tg8 Kf7 Ta8 Ke6 Tg8 Kf7. Hij had geen keus. De koning moest beurtelings zelf g6 dekken en aan de kant gaan zodat de toren op h7 a7 kon dekken. Ik probeerde hierna Tc8 en hij deed Pe6?? Na weer Ta8 kon Ke6 dus niet meer, en kreeg ik beslissend voordeel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. https://view.livechesscloud.com/#58bf0c3c-f79f-4b09-bffa-669ae74944ca

    Martin Heijlman vs Kees B (voor de zilveren beker)

    BeantwoordenVerwijderen