roterende banner

dinsdag 29 november 2022

Tweede houdt Boven IJ er onder

Het tweede achttal heeft uit met het kleinst mogelijke verschil gewonnen van Boven IJ 1. De strijd ging voortdurende gelijk op, tot eerstebordspeler Stefan Lehmann koelbloedig een dameindspel met een pion meer tot winst voerde: 3½-4½

De avond was een beetje rommelig begonnen: van beide ploegen ontbraken een of meer spelers bij aanvang. De voorzitter van Boven IJ was vergeten de borden mee te nemen en niet alle doosjes bevatten een compleet stel stukken, in weerwil van de handgeschreven vermelding op het deksel: ‘Nieuwendam, compleet, gecontroleerd in 1986'. Maar tenslotte was de wedstrijd dan toch in volle gang.

Opm Jildo: Opfriscursus
Sveshnikov: natuurlijk ...f5.
Ik speelde het slappe ab5:
We begonnen met een nederlaag. Jildo Kalma gaf op. Voor mij geen verrassing, want zijn stelling zag er uit alsof een kwade hogere schaakmacht zijn pionnen willekeurig over het bord had uitgestrooid. Dit bleek ik geheel verkeerd te hebben gezien, zoals Jildo me onmiddellijk na de partij kwam duidelijk maken, zijn betoog stavend met stellingswaarderingen uit de computer. Hij had prima gestaan, op het laatst nog gelijk, maar had in de afwerking een steek laten vallen. 1-0. 

 Bas Jonkers trok de stand gelijk. Hij speelde een enerverende partij tegen Peter Sassen, still going strong. Penning en tegenpenning wisselden elkaar af, tot de stelling zo ingewikkeld was dat Sassen er eens goed voor ging zitten en de tijd overschreed. 1-1.

Mark Hecker viel met twee torens aan over de b-lijn, maar werd gestoord door een zwarte koningsaanval aan de andere kant van het bord. Er resulteerde een stelling met twee torens, twee lopers en vier pionnen voor Mark en dame, toren, loper en vier pionnen voor zijn tegenstander. Een zwarte vrijpion op de g-lijn beslechtte het pleit: 2-1.

Tevoorschijngetoverd

Michiel Smit bedreigde een belangrijke witte verdediger - het paard op f3 - met een handig tevoorschijngetoverd pionvorkje in het centrum. Daarmee verkreeg hij een sterke positie met dame en toren op de tweede rij. Wit probeerde het nog even met een vrijpion op de a-lijn, maar moest de vlag strijken. 2-2.

Invaller Niek Verweij bracht ons op voorsprong. Hij was in het Hollands een koningsaanval begonnen, krachtig ondersteund door een loper op b7 en een paard op e4. De strijd golfde een beetje heen en weer en verplaatste zich zelfs naar de damevleugel. Niek won dankzij een klein legertje vrijpionnen aldaar: 2-3.

Kees Bakkers tegenstander was laat aan het bord verschenen, maar won niettemin. Van hun partij heb ik weinig hoogte kunnen krijgen. Spectaculaire ontwikkelingen heb ik niet gezien en ik dacht dat het geruisloos remise zou worden. Dus niet: 3-3.

Dominerend paard

Dirk van der Meiden zette zij tegenstander zwaar onder druk met een ver opgerukte vrijpion op a6, maar zijn initiatief sloeg niet door. Er ontstond een eindspel van paard tegen Dirks loper, met wederzijds pionnen op de koningsvleugel. Dirk leek het even moeilijk te krijgen toen het paard zijn loper op klassieke wijze op twee velden afstand gevangen hield (Lc1 en Pc4). Gelukkig kon zijn koning te hulp schieten, de remise verzekeren en de spanning in de wedstrijd tot het uiterste opstuwen: 3½-3½.

Iedereen verzamelde zich rond het eerste bord. Stefan had aan het begin van de partij een loperdamebatterij opgesteld op d3 en c2, gericht tegen pion g6. Toen ik weer keek had zwart aanval over de half open g-lijn en sloeg hij met een toren in op g2. Stefan kon de lijn onderbreken met een paard op g3, maar ik zag niet hoe hij de toren op g2 zou kunnen veroveren. Weer later zag ik Stefan met een dame en een paard opereren op de zesde en zevende rij. Dit leidde tot het dame-eindspel met eerst één, toen twee pionnen meer dat ons de overwinning bracht.


Victor, 29 november 2022

5 opmerkingen:

  1. We komen na een moeizame start steeds beter op dreef!
    Mijn tegenstander kwam niet verder dan 22 zetten. Wel bijzonder. De stelling was na 17 zetten gecompliceerd met veel tijd. Lang nadenken hielp niet: in de slotstelling stond hij verloren.
    Is de partij van Michiel publicabel? Hij maakte het wel erg mooi af!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. https://view.livechesscloud.com/#601161ce-a915-439c-af51-7f66ab71427c

    Alje Hovinga vs Wim Luberti

    BeantwoordenVerwijderen