roterende banner

zaterdag 18 mei 2013

Doctor wint van meester en Mark wint 2e helft

Herr Doctor Lehman voelde zich niet te min om na de titel van gisteren zich onder het gewone volk te mengen en kwam spelen. Meester van Caspel had appeltaart meegenomen om de titel van het 1e nog eens luister bij te zetten en wilde graag tegen de jonge doctor spelen. Aangezien Mark, die niet gekomen was toch al winnaar zou worden werd dat toegestaan. Daarnaast kwamen er nog wat andere gewone mensen, weliswaar nog wat doctorandussen maar dat hoefde niet verder bij naam vermeld, en met 7 partijen was het rustig. Ik was snel klaar tegen Johan (mat in 12), Ron won snel van Asha en Tony was snel Roeland de baas. Op de andere borden was de strijd interessant. Zo stond Laurens beter tegen Arjan, maar gaf op het eind zijn paard weg. Sander had vergaande avonturen en aanvallen tegen Victor, die goed pareerde en de aanval strandde met voordeel en winst voor Victor. Bas kwam in een eindspel met 2 verbonden vrijpionnen en een loper tegen een toren met daarbij allebei nog 3 pionnen. Har positioneerde zijn koning erg sterk en het leek remise te worden, maar hij liet zijn toren insluiten midden op het bord en onder zetdwang moest hij die opgeven en kon Bas dus winnen.

Tot slot de strijd der 2000+ spelers. De doctor tegen de meester dus. Deze kanonnen hebben niet zo veel met lichte stukken natuurlijk, dus kwam een strijd met voornamelijk de dames en torens nog op het bord. De doctor stond een pionnetje voor, maar dat was niet zo heel belangrijk. De meester ging op pionnenroof, kwam een pion voor in tijdnood, bood remise aan, maar de jonge doctor met nog een uur op de klok dacht rustig na en twee zetten later werd hij winnaar: de meester gaf op, want het was mat in 2.

Volgende week allemaal komen snelschaken. Wie het beste is deze avond wint meteen de titel (er zijn geen voorrondes).

Pieter

5 opmerkingen:

  1. leuk en gefeliciteerd iedereen die iets gewonnen of verdiend heeft of gekregen......

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtige filmpjes Niek. Dank. Ik kan me niet herinneren die eerder gezien te hebben. Alleen een opname van Max Euwe op het balcon van de Hollandse Schouwburg waarbij hij na het behalen van de titel een enthousiaste menigte toespreekt.
    De analogie is treffend: een frisse Max/Stefan tegenover een wat verloederde Alex/Ruud. Maar ja, 1937...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Aljechin werd destijds stevast "Dr. Aljechin" genoemd, zie bijvoorbeeld
    http://kranten.kb.nl/view/article/id/ddd%3A010540560%3Ampeg21%3Ap004%3Aa0066/layout/fullscreen
    maar hij was helemaal geen doctor.

    Op http://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Alekhine lees ik dat hij rechten heeft gestudeerd:
    "In 1925, he became a French citizen and entered the Sorbonne Faculty of Law. Although sources differ about whether he completed his studies there, he was known as "Dr. Alekhine" in the 1930s."

    Dus eigenlijk was de match euwe-aljechin ook al 'Doctor wint van meester'!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk stukje Pieter.
    Tevens zeer leuke filmpjes, waarvoor dank want deze links kende ik nog niet!


    BeantwoordenVerwijderen