roterende banner

woensdag 30 september 2015

Schaakdocu

Het gerucht gaat dat door het wegvallen van de gemeentelijke subsidie het Max Euwe Centrum over niet al te lange tijd de deuren zal sluiten. Misschien een reden om komende zaterdagmiddag nog eens langs te gaan voor een (gratis) filmmiddag. Zie: 
Als voorprogramma bij een documentaire over de Polgar zusjes wordt De Schaker Die Ging Mediteren vertoond, een portret van Paul van der Sterren dat ik samen met mijn broer en diens compagnon heb gemaakt.
Spirituele bespiegelingen..
Van der Sterren is in de nadagen van zijn professionele schaakcarrière met boeddhistische meditatie begonnen en ging daar al snel helemaal in op. Dat intrigerende feit was het uitgangspunt voor de film. Ziet hij in psychologisch opzicht overeenkomsten of juist verschillen tussen beide 'disciplines'? Van der Sterren kan goed vertellen en we laten hem een paar mooie passages en haiku-achtige gedichtjes voorlezen. De film is gemaakt voor het NK Schaken van afgelopen zomer; ze hebben daar allerlei culturele activiteiten rond en naast het schaken. De opnames vonden plaats op één lange, snikhete junidag bij Paul en Hanneke thuis in Amstelveen. Paul onderging alles hoogst blijmoedig. Omdat hij alleen lichtgekleurde overhemden bezit, vroegen we hem vanwege het reflectiegevaar een donkere trui aan te trekken. Het bracht hem ondanks de hitte niet uit zijn evenwicht. 
..onnutte kennis?
Eigenlijk dankt het filmpje zijn ontstaan indirect aan een tip die ik van een ENPS-er kreeg. Waarschijnlijk om een eind aan mijn geweeklaag over gebrek aan openingskennis te maken, noemde hij de boekjes die Van der Sterren over openingstheorie geschreven heeft. Dat leek me wel wat, ook omdat ze niet zo dik zijn. Ik raadpleegde de catalogus van de Openbare Bibliotheek. Zo kwam ik erachter dat Paul van der Sterren (van wie ik op dat moment maar heel weinig wist) als auteur nog veel meer heeft geschreven. En omdat die openingsboeken steeds uitgeleend waren (echt waar), ben ik dat andere werk gaan lezen. Een ontdekking! De dikke schaakautobiografie Zwart op Wit is een aanrader: een boek vol partijen en psychologische zelfobservatie. En zelfs hadden ze bij de OBA een tweetal kleine boekjes van zijn hand met spirituele bespiegelingen. Ik raakte gefascineerd. Wonderlijk dat een bibliotheek dezer dagen nog budget heeft voor zulke onnutte kennis, maar het is dus via deze kleine omweg dat Paul van der Sterren op mijn pad is gekomen.

Arnth

2 opmerkingen:

  1. wat een leuk verhaal, wordt je vrolijk van. Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Idd leuk geschreven, en die geweeklaag kon ik (net aan) hebben. Haha

    Tot schaaks,
    Tom

    BeantwoordenVerwijderen