roterende banner

zaterdag 12 september 2015

Steve verslaat Bas en ronde 2

13 borden weer, wij waren oneven en Roeland heeft niet gespeeld.

Bas-Steve 0-1: Ik (Steve) besloot Bas ' geliefde Engelse opening met een Stonewall pionnenstructuur (f5-e6-d5-c6) te bestrijden. Alle centrale pionnen worden geruild en de stelling was evenwichtig. Ik had wel een meerderheid aan de dame vleugel (2 tegen 1) en een licht initiatief in een eindspel met toren+ 2 lopers allebei maar objectief gezien had remise een normale uitslag moeten zijn. Bas blunderde echter een stuk en gaf op.

Peter H. - Tom B. 0,5-0,5: Peter stond beter de hele tijd, hij had een sterk centrum en Tom kon niet rokeren, waardoor zijn toren op h8 ingesloten was. Peter kon van zijn voordelen niet profiteren en na een taaie verdediging kon Tom remise bereiken.

Kees – Pieter O 1-0: Zie het verslag van Kees

Niek- Jan de V. 1-0: Jan gaf Niek de controle over het centrum om hem later aan te vallen, onder andere met zijn gefiancheteerde loper op b7, en besloot lang te rokeren. Dit pakte niet goed uit voor hem, het bord was lang vol maar zijn stukken waren passief teruggedrongen op de 7de een 8ste rij terwijl alle stukken van Niek actief en beter gecoördineerd waren.

Eric – Peter N. 0-1: Mijn inziens had het de spannendste partij van de avond kunnen zijn . Het was een Grünfeld, een van de hoofd varianten: 1.d4 Pf6 2.c4 g6 3.Pc3 d5 4.cxd5 Pxd5 5.e4 Pxc3 6.bxc3 Lg7 7.Pf3 c5 8.Tb1 0-0 9.Le2 cxd4 10. cxd4 Da5+ en nu kan wit een pion offeren met 11.Ld2 Dxa2 maar Eric koos de andere optie: dameruil met 11.Dd2 Dxd2 12.Lxd2. Dit beloofde een interessante strijd: Wit heeft een betere control van het centrum, zwart een minderheid aan de damevleugel. Helaas blunderde Eric een cruciale centrale pion, waarna hij meteen opgaf.

Arjen – Ron 0-1: Ron won vroeg een pion op h3 en had een aanval op Arjen's koning en stond dus in feite gewonnen. Hij speelde echter een zet te snel en zag een tegenaanval van Arjen over het hoofd. Plotseling stond Arjen glad gewonnen maar hij wordt uiteindelijk geschwindeld (zie foto) er volgde 1 . ... Lh3, 2. Txh3 Dd7 3. Lxf8+?? Dxh3

Albert- Sanne 0-1: Albert speelde een bescheiden systeem met d4, c4, Lg5 en e3 tegen de koning's indisch-achtig opstelling van Sanne. De stelling was lang evenwichtig en Albert bood (meerdere keren geloof ik ;)) remise aan maar Sanne had een grote tijdvoorsprong en speelde door. Albert ging zelf door zijn vlag, maar hij stond sowieso waarschijnlijk verloren in een paardeindspel.


Theo B – Johan 0-1: Ik weet niet hoe precies maar Theo vertelde dat het mis ging toen hij (weer) in tijdnood raakte.

Stefan-Daan 1-0: Franse partij, ruilvariant. Ik zag niet hoe deze partij afliep maar Stefan's aanval op de lange rokade van Daan zag er gevaarlijk uit en moet beslissend zijn geweest.

Ailko-Har 1-0: Har kreeg de zwarte stukken net als vorige week en speelde weer een Carnaval gambiet! Ailko was niet onder de indruk en won.

Ron van L.- Victor 1-0: Ik heb deze partij niet gezien, ik hoorde wel Ron zeggen dat hij na 12 zetten of zo nog een partij van Smyslow volgde. Of dat echt klopt kan ik niet garanderen.

Asha- Robin 0-1: Robin won een pion vrij vroeg en de rest was techniek. Hij boekt zijn eerste overwinning van dit seizoen.

Jose – André 0-1: Nieuw lid Jose moet nog aan het speeltempo wennen, ik hoorde Pieter O zeggen dat hij maar 5 minuten bedenktijd had gebruikt! Dit werd afgestraft door routinier André.

Steve

5 opmerkingen:

  1. Mooi stuk van steve en aardige "photobomb" van Pieter.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Photobombing

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Op het moment van de foto was ik nog blij. De afloop van de partij is inmiddels bekend. Een zware klap; gaat nog wat tijd kosten om er bovenop te komen.
    Inderdaad mooi verslag van Steve, dank je wel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ons nieuw lid die oorspronkelijk uit Brazilie komt heeft twee voornamen, namelijk Jose Marcelo. Hij heet in het verslag Jose, maar eigenlijk wordt hij altijd Marcelo genoemd.

    BeantwoordenVerwijderen