Het tweede nieuwe lid (Cornelis van den Berg) had een redelijke stelling na de opening tegen Johan maar zag een tactisch motief over het hoofd.
Ik weet niet hoe Tom A van Eric verloor maar het ging ook vrij snel. Mijn (Steve) partij tegen Chiel was ook van korte duur: Chiel verraste me met zwart met een zijvariant in de Benko maar het ging mis: ik kon zijn dame insluiten. Zelfde verhaal voor Mark: hij verloor ook zijn dame tegen Bas en moest vroeg in de avond de handdoek in de ring gooien.
Har was creatief ingesteld, hier is wat hij speelde met zwart tegen Pieter O: 1.e4 Pc6 2.Pf3 f5?!. Nou dat is gedurfd, helaas voor hem pakte het niet goed uit, Pieter stond de hele tijd een pion voor en won uiteindelijk.
Dick speelde de beruchte London Systeem – AKA the old man's bad habit – tegen Ailko , maar dat was puur toeval, Dick vertelde dat hij van plan is elke week een nieuwe opening te gaan proberen. Het zag er goed uit voor Ailko had ik het gevoel, want hij mocht met Pf6-h5 de loper op f4 ruilen want Dick geen h2-h3 had gespeeld, en dat is meestal goed voor zwart. Maar Dick won uiteindelijk, met een mooi torenoffer op h7.
Technische overwinning voor Niek, die een superieur eindspel op zijn bord kreeg tegen Roeland (toren en goed paard tegen toren en een slechte loper).
Ik zag alleen de laatste zetten van de partij Jan de V – Duck. Het was een eindspel met zware stukken (dame en 2 torens allebei), Jan' s toren op de zevende rij bleek fataal voor Duck.
Dame Indisch (of Bogo Indisch?) tussen Tom B en Albert: op een gegeven moment zag ik loper x h6 gebeuren op de rokade van Albert. Er stond ook een dame op g6 en het zag er moeilijk uit voor Albert. Tom won dus, op een briljante manier zelfs hoorde ik!
1. d4 Nf6 2. Nf3 e6 3. c4 Bb4+ 4. Nbd2 O-O 5. a3 Be7 6. e4 d6 7. Bd3 h6 8. Qe2 c6 9. Nf1 c5 10. e5 dxe5 11. dxe5 Nfd7 12. Ng3 Qa5+ 13. Bd2 Qb6 14. O-O Nc6 15. Qe4 f5 16. exf6 Nxf6 17. Qg6 Qc7 18. Bxh6 Bd6 19. Nh5 Qf7 20. Nxf6+ Qxf6 21. Qh7+ Kf7 22. Bg6+ | 22. ... Qxg6 23. Ng5+ Kf6 24. Ne4+ Kf7 25. Nxd6+ Kf6 26. Bg5+ Kxg5 27. Ne4+ Kf5 28. g4+ 1-0 |
Victor - Kees had dé sensatie van de avond kunnen zijn! Kees speelde de opening wat slordig, speelde 3 slechte zetten achter elkaar en verloor een stuk! Maar hij bleef vechten, had toch 2 pionnen voor het stuk, later een derde, nog later een vierde, dan kwam dameruil en toen gaf Victor op.
Laatste partij van de avond was Robin tegen Theo B. Theo stond lange tijd twee pionnen voor in een konings Indisch-achtig stelling met zwart, won dan een kwal, gaf hem terug in het eindspel en kwam in een gewonnen toreneindspel terecht. Robin speelde op en gegeven moment een onreglementaire zet. Dit betekent 2 minuten extra tijd voor de tegenstander en dit was dus de gelegenheid voor intern scheidsrechter Bas om te oefenen met de instelling van de klokken, want wij speelden voor het eerst met de nieuwe tempo 1 uur 30 minuten + 15 seconden increment.
Ik liet voorafgaand een kleine studie van Rink zien, hier is het: wit speelt en wint.
Steve
dank voor het verslag. Tom, wat een beauty!
BeantwoordenVerwijderenPrachtig verslag van Steve, bedankt.
BeantwoordenVerwijderenIk vind de nieuwe layout van Niek om partij-notaties te plaatsen niet zo heel duidelijk.
BeantwoordenVerwijderenDat druk je dan nog heel voorzichtig uit Tom.
VerwijderenHet is waardeloos!
Ik ben onder de vensterbank gaan liggen, van pure schaamte, en ik laat me voorlopig een paar dagen niet meer zien denk ik. Het is inderdaad een enorme wanprestatie. Ik heb geen idee wat mij bezielde afgelopen zaterdagmorgen. Waarschijnlijk heeft iemand drugs in mijn koffie gedaan.
VerwijderenTrek je er niets van aan Niek. Ze zijn gewoon verwend die jongens....
BeantwoordenVerwijderenAch ja dat we zijn ook zo gewend aan het perfecte werk wat Niek elke keer aflevert. Ik vind dat wij 1 van de mooiste schaakblogs van Nederland en misschien zelfs wel van de wereld hebben dankzij Niek. Continue het goede werk Niek en af en toe een mindere dag mag,
VerwijderenDankjewel peter, ik voel me weer een stuk beter :-)
VerwijderenIk vind de nieuwe layout van Niek om partij-notaties te plaatsen niet zo heel duidelijk.
BeantwoordenVerwijderenEuhm... ja dat was al duidelijk.
VerwijderenVolgende keer ga ik proberen drie diagrammen naast elkaar te krijgen.
Ik las in mijn database dat iemand de term "carnavalgambiet" had genoemd bij de vriant die Har speeld (1. e4 Pc6 2. Pf3 f5). Wie had dat gedacht van Har?
BeantwoordenVerwijderenDe studie van Steve vind ik lastig. Wel is me duidelijk dat die pionnen niet zijn tegen te houden, dus het moet mat worden. 1. Phf4 lijkt me logisch om de koning niet te laten ontsnappen, maar hoe het verder moet....
Carnavalgambiet klinkt leuk. Watson en Schiller noemen het de "Colorado Counter" in hun recent boek "taming wild chess openings".
VerwijderenDe studie is van Henri Rinck, niet van mij;) Wit kan inderdaad niet voorkomen dat een pion gaat promoveren en moet dus mat zetten. Het is een studie, dus er zit wel een grap in!