roterende banner

dinsdag 8 september 2015

Schaken in films

Ik ben goed bezig geweest, vanavond ben ik met mijn oudste zonen naar Eye geweest en heb mijn absolute lievelingsfilm Bladerunner voor het eerst in de bioscoop gezien! Het was heel erg geweldig. Ik maakte een foto van een van de schaakscenes:
Ik schreef trouwens al eens eerder over deze film op dit blog:
http://schaakclub.blogspot.nl/2011/07/niet-enps-nieuws.html, en ik heb een van de ENPS-banners gebaseerd op een Bladerunnerscene.

Kennen andere ENPS-ers misschien ook (lievelings-)films waarin schaken op een mooie manier voorkomt of een thema is?

Niek

11 opmerkingen:

 1. Niet het eerste waar je aan denkt in " Alice in Wonderland " is een veldslag te zien tussen schaakstukken en kaarten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor wie van degelijke biopics houdt (met gezien de regisseur pompeuze muziek en opgeblazen heroïek) lijkt de Fischer-film Pawn Sacrifice een goede winteravondbesteding te worden: http://www.rottentomatoes.com/m/pawn_sacrifice/

  Volgens mij heeft Sanne deze al eens gemeld en terecht: The Dark Horse. http://www.rottentomatoes.com/m/the_dark_horse_2014/
  Wat mij betreft de beste film met schaken erin.

  Nog niet gezien, maar wel benieuwd naar is Brooklyn Castle (http://www.rottentomatoes.com/m/brooklyn_castle_2012/), een docu over een groep scholieren aan de onderkant van de sociale ladder die hun eigenwaarde opkrikken aan de hand van het edele schaakspel. Hier is ook een fictieversie van gemaakt met Cuba 'show me the money' Gooding Jr. in de hoofdrol (http://www.rottentomatoes.com/m/life_of_a_king_2013/), maar daar ben ik zelf dan weer minder benieuwd naar.

  De geweldige schaakroman The Defense van schaakliefhebber Vladimir Nabokov is ooit eens tot een ardige speelfilm gemaakt door 'onze eigen' Marleen Gorris (die tot ieders ontsteltenis een Oscar heeft gewonnen voor Antonia...), wat in die film met de titel The Luzhin Defense het meest opvalt, is de volstrekt idiote manier waarop schaakpartijen daarin in beeld gebracht worden, met een maniakaal op de klok rammende, niet nadenkende John Turturro in de titelrol. Dit viel mij toentertijd vooral erg tegen, omdat dit toch echt een film is die de inhoud van het verhaal weet te verbinden met de vorm van het schaakspel. In de roman althans...

  Misschien wel de beste schaakfilm ooit is een Russisch kleinood uit 1925. Schaakkoorts is de titel. Ooit onder mijn aandacht gebracht door Steve, die er eerder op dit blog over schreef geloof ik. Voor wie hem toch nog niet heeft gezien, kijk nu, het is 25 minuten van je leven waard:

  https://www.youtube.com/watch?v=3RXplN1CJnc

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. "Le tournoi" is een franse film van dit jaar van de jonge regisseur Elodie Namer . Het gaat om een jonge superkampioen van 20 of zo die alles wint en een wilde leven leidt totdat een nog jongere speler, een supertalent van maar 9 jaar oud, hem in de weg staat, en dan begint hij door te draaien. Een zeer zwak scenario lijkt me, ik heb alleen maar de trailer gezien en mijn indruk is dat dit film gericht is op een jonger publiek.

   "La diagonale du fou" van Richard Dembo (1984), met Michel Piccoli is een goed schaakfilm, hoewel sommige scènes overdreven zijn.
   Het gaat om de strijd tussen de oude kampioen en zijn jonge uitdager om het schaak wereldkampioenschap en het is gebaseerd op de beroemde tweekampen tussen Karpov en Korchnoi van Baguio 1978 en 1981.

   шахматная горячка, of chess fever, of schaakkoorts, is ook mijn favoriete schaakfilm. Jouw link is niet het originele Chiel, de muziek is anders. Hier is de versie die ik ken:

   шахматная горячка:
   https://www.youtube.com/watch?v=TN6m711ddZk

   Verwijderen
 3. leuke reacties, jongens. Een tweede (of derde!) filmavond van ENPS gaat ook zeker gevuld worden. Ik ga er werk van maken! Zelf dacht ik nog aan de partij in de klassieker "A Space Odyssey" het verhaal en de zetten lees je op wikipedia.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zeg mensen, even een zijpad.
  die veelbesproken vuelta etappe van morgen, die veldslag waarin Dumoulin het allemaal moet gaan bewijzen... die eindigt(!) in mijn geliefde dorpje Cercedilla. kun je het je voorstellen? voel me opeens weer helemaal Hollander, nu maar hopen dattie volhoudt.
  ik moest het even kwijt omdat ik weet dat er wel wat wielerliefhebbers rondlopen bij ENPS. als het lukt stuur ik nog een fotootje, verslagje, oid....
  gr.rr

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik was tevreden over de opkomst in de eerste ronde met 13 partijen, zeker gezien het slechte weer dat velen moesten trotseren om te komen. Vorig jaar waren er ook in de 2e ronde 13 partijen; vanavond moet dat toch te verbeteren zijn met mooi weer om naar de club te fietsen. Ik heb er al weer zin in.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeetje, wat ongelooflijk leuk Rimme, de voorpagina's staan er hier vol van en jij zit er middenin! Ik kijk uit naar je foto en verslag! Trek je oranje shirt aan en neem je ENPS-spandoek mee, dan kunnen we je vinden tussen het publiek op de kranten- en televisiebeelden! Een beetje jammer trouwens van zijn naam, die klinkt niet heel erg Nederlands zo op het eerste gehoor... hij had beter Van der Molen kunnen heten, of anders Rypkema ofzo.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Helaas moet ik in Valencia zijn dit weekend voor familieverplichtingen, anders was ik zeker naar je toegekomen Rimme! Ik zit hier aan de buis gekluisterd voor de Vuelta. Nou ja, voor de computer dan, want met de hola-plugin kan ik hier de Nederlandse tv zien via internet. Dat is nu toch een stuk leuker dan de Spaanse tv...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Tom heeft 3 seconden extra voorsprong gepakt. Een verdubbeling! Klopt dat met jouw tijdwaarnemeing Rimme? Tom is overigens wel een goede ENPS naam, alhoewel Tom Anthonie een paar dagen geleden zijn lidmaatschaap heeft opgezegd (jammer).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg jammer ja, inderdaad. Tom, misschien zien we je nog eens terug?

   Verwijderen
 9. het begint erom te spannen! volgens mij gaatie het halen, ik denk zelfs dat hij er morgen nog een beetje bij doet. we zullen het zien, het zal hier wel barsten van de Hollanders.

  BeantwoordenVerwijderen