roterende banner

zaterdag 3 oktober 2015

Match van de eeuw, de training van de eeuw, en ronde 5

ENPS1 wint met kleinst mogelijk verschil

Die kwajongens hadden
nog bijna gewonnen ook
Vooraf had ik het al tegen verschillende clubgenoten gezegd, de meest ideale uitslag zou 4½-3½ zijn: twee matchpunten voor het eerste, en 3½ bordpunten voor het tweede. Mijn tweede favoriete uitslag zou 4-4 zijn, een prima vertrekpunt voor beide teams in de promotieklasse. Maar het scheelde niet veel of een horrorscenario werd bewaarheid. Verlies hing in de lucht, het eerste balanceerde op het randje: Sanne stond gewonnen tegen Bas; het werd remise. Mark stond gewonnen tegen Peter N; het werd remise. Steve speelde een goede partij tegen Stefan, miste kansen maar stond onderweg wel ook ergens verloren; het werd remise. Kees kwam tegen Arnth het eindspel in met 1 of 2 pionnen meer; het werd remise. Jan Velde speelde buitengewoon goed tegen Aran; Aran heeft 332 Elopunten meer maar stond met de rug tegen de muur - maar het wérd remise. Tom Bottema speelde tegen de tactisch opgestelde Pieter Oldenhove .... en kwam verloren te staan. Saillant detail is dat Tom de trainer is van Pieter, ze ontmoeten elkaar wekelijks voor een sessie. Dat weerhield Pieter niet fris en kordaat van leer te trekken. Hij kwam gewonnen te staan, maar taaiheid is Toms kenmerk en puur op karakter (en met een mooi tactisch slot) won botje toch.
Tel daarbij de winst van Peter H (voor E1) en Ron H (voor E2) op en de 4½-3½ was een feit.


ENPS 1ENPS 24½-3½
1) Tom BottemaPieter Oldenhove1 - 0
2) Aran KohlerJan Velde½ - ½
3) Peter HoekstraChiel Reemer1 - 0
4) Arnth van TuinenKees Bakker½ - ½
5) Steve MichelStefan Lehmann½ - ½
6) Peter NitsckeMark Hecker½ - ½
7) Bas JonkersSanne Visser½ - ½
8) Niek VerweijRon Heeneman0 - 1

De avond begon met een training van Dimitri Reinderman. In de 20e eeuw werd de training van de eeuw gegeven door oud wereldkampioen Max Euwe, in de 21e eeuw was de eer aan Dimitri, oud Nederlands Kampioen.

Hier de besproken partij. Het is geen foutloze partij, maar een foutenfestival:

intern werd ronde vijf gespeeld:
Partijen - Ranglijst - Kruistabel

Niek

4 opmerkingen:

  1. was een wereldse avond, ben trots op het tweede en het eerste. Ben blij dat de strijd gestreden is en we de rest van het seizoen weer elkaar kunnen aanmoedigen. Overigens was wat mij betreft de hoogte punt van de avond de schalen met patat van Bert. Daar kan geen dubbel pionoffer tegen op.....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Aan het eind van het seizoen zullen we er achter komen of deze nipte overwinning van ENPS1 gunstig voor de club is geweest. Het was voor mij een zeer spannende avond met de partij tegen Tom, waarin ik goed speelde, maar net als tegen Kees een paar weken geleden toch verloor. Dus toch met een vervelend gevoel naar huis.
    Chiel zeer bedankt voor het regelen van Dimitri als lesgever. Volgende week is er weer een les, hou de site in de gaten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nadat ik even diep in de denktank (was me niet meer duidelijk of Lh3 of Lg4 de beste zet is in het type stelling wat ik had tegen Chiel) was geweest ging ik eens even rondlopen en bij de andere borden kijken. Dat we toen een moeilijke avond zouden krijgen was me al vrij snel duidelijk. Niek stond verloren en Bas en Steve stonden mijns inziens zeer beroerd. Een 3-0 achterstand was zeer reëel op dat momennt. Nadat Chiel afschuwelijk blunderde tegen mij bleek dat Sanne remise had aangeboden (foei!) en Steve had inmiddels het ergste achter de rug (het gevaarlijke paard van wit was weggeruild en wat resteerde was ongelijke lopers). Toen daarna ook Mark nog eens in zeer goede stelling remise aanbood was voor mij het sein om de overwinning in de keuken en de buitentuin te gaan vieren.
    Want ik ging er toch wel vanuit dat de elite van het eerste de overwinning makkelijk zou binnenhalen. Groot was dan ook mijn verbazing te horen dat het alsnog heel erg spannend is geweest.
    3 erg goede partijeen van ENPS 2 (Kees, Jan en Pieter) bleken ons bijna fataal.
    Gelukkig hebben we de punten binnen en blijkt maar weer dat een tactische opstelling bijna nooit werkt. Maar misschien dat wij volgende keer wel ietsjes minder voorspelbaar kunnen gaan zitten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Tjonge Jonge ! Inderdaad Ld3 was de zet van Pieter in plaats van Th5,je hebt weer gezwijnd Bottema !

      Verwijderen