roterende banner

zaterdag 17 oktober 2015

ENPS3 - Caissa9 6 - 2

De kop is er af voor het derde team van ENPS. Na een inspirerende les van Tom Bottema over het T+p tegen T eindspel was iedereen op scherp gezet om een goed resultaat neer te zetten. Kees had gezorgd dat er nieuwe lampen waren, dus alle voorwaarden voor een verlicht avondje schaken waren voor handen.

Ik had Theo Bakker bereid gevonden om in te vallen op het 8ste bord. Een geniale zet, want nog voor de wedstrijd begonnen was, was de 1-0 van Theo al binnen. Caissa was maar met 7 man op komen dagen... Minder geniaal was de opening van mijn tegenstander, die ik op zet 7 met een schaakje een loper wist te ontfutselen. 5 zetten later wist ik daar nog een centrumpion aan toe te voegen en mijn tegenstander hield het voor gezien: 2-0.
Theo en Arjen: 2 vroege punten
Het derde punt voor ENPS kwam van Daan Poldermans op bord 6, die in een Caro-Kann variant het centrum veroverde en verwoestend binnenviel op f7. “Als ik dit niet win, ga ik bridgen of dammen”, aldus Daan. Hij is er volgende keer weer gewoon bij: 3-0. Marco Wielemaker kwam op bord 7 sterk uit de opening met damewinst ten koste van toren + stuk. Misschien nog wel belangrijker was de onderontwikkeling van de stukken van de tegenstander en de kwetsbare positie van diens koning. Marco wist te profiteren en een comfortabele 4-0 stond op het bord. 
Daan en Marco met daarachter de rest van het team
Tijd voor de teamcaptain om eens te gaan evalueren waar dat laatste halfje vandaan moest komen. Ronald zat in de denktank, Ron was aan het mopperen, Peter had een ingewikkelde stelling met aaneengesloten vrijpionnen voor beide kanten. Gelukkig had Ailko op bord 1 een overwicht met een kwaliteit voorsprong in een pionneneindspel. Dat kon niet meer mis, toch? Helaas wilde Ailko via een trucje de weg naar de overwinning afsnijden, zag een loperzet over het hoofd en de vijandige vrijpion leek niet meer te achterhalen. Zou het dan toch nog mis kunnen gaan?

Ronald Post speelde op bord 3 met zwart een Siciliaanse draak (https://nl.wikipedia.org/wiki/Siciliaanse_draak), een scherpe variant. Ik zag dat Ronald lang in de denktank ging. Helaas miste hij, zoals een goed amateur schaker betaamt, de juiste zet Pxe4 (de witte f-pion was naar f4 opgerukt ipv f3) en Ronald was gedwongen zijn dame te offeren voor paard, toren en pion. Redelijke compensatie, maar de gedrongen positie van zijn stukken leidde tot een fatale aanval op zijn koning: 4-1

Zoals eerder vermeld, had Peter Kersten een complexe stelling op het bord. Zelf twee vrijpionnen in het centrum tegen 3 vijandelijke vrijpionnen over de flank, met allebei nog D+T+L. Een hachelijke stelling, waar ik steeds minder vertrouwen in had. Peter wist echter door sterk tactisch spel zijn stukken de centreren en druk te zetten op de koning. Zijn tegenstander verloor de stelling uit de vingers en we mochten ook op bord 5 een winstpunt bijschrijven: 5-1, zege was binnen.

Ailko van der Veen ondertussen, had zijn toren moeten offeren tegen de doorgebroken vrijpion en gaf op in een pionneneindspel met een loper achter: 5-2. Ron Heeneman liet zich gisteravond weer eens van zijn taaiste kant zien. Zoals vaker dit seizoen vocht hij zich terug uit een minder verlopen opening. Zijn tegenstander had een strategisch sterke loper, die Ron maar bleef kwellen. Ron had echter weten te voorkomen dat de tegenstander kon rokeren. Eenmaal in het toreneindspel beland, liet Ron zien hoe je dat het beste kunt benaderen, met veel activiteit en op de aanval. Zijn tegenstander probeerde zijn pion voorsprong te verdedigen en speelde te passief. De partij eindigde met een mooie mat midden op het bord: 6-2.
Een prachtige start van het seizoen die het nodige perspectief biedt voor het derde team. 5 november wacht de volgende tegenstander.

Arjen Wiering 

5 opmerkingen:

 1. een goed begin is het halve werk! Kan een mooi seizoen worden voor E3.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn verslag, Arjen. Goed ook om te weten dat ik prima gemist kan worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat wil niet zeggen dat ik je er volgende keer niet graag bij zou hebben, Chiel! ;-)

   Verwijderen
 3. Leuk verslag! Even voor de statistiek: Marco had z'n tegenstander eerder gevloerd, dus hij zorgde voor de 3-0. Daarna was ik aan de beurt..
  Daan Poldermans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Daan. Dat had ik blijkbaar verkeerd in m'n hoofd.

   Verwijderen