roterende banner

woensdag 13 januari 2016

ENPS 3 - ISOLANI 1

Afgelopen vrijdag stond de topper ENPS 3-Isolani 1 op het programma, de beide nog ongeslagen koplopers van Klasse 2A. Een heuse Vorentscheidung dus, zoals de Duitsers dat zo mooi kunnen zeggen. We hadden met Bert W. en Johan van der M. prima invallers voor wegens werk afwezige Peter Kersten en een zieke Chiel Reemer. Ikzelf had vooruit gespeeld en een remise behaald op het eerste bord. We begonnen de avond dus helemaal in evenwicht.

Dat evenwicht zou de hele avond min of meer in stand blijven. De meeste partijen bleven lang in evenwicht. Marco was de eerste die het hoofd moest buigen. Hij kwam in een penning te staan in het centrum van het bord en verloor een paard en daarmee de partij. Johan kwam niet veel later naar me toe om te melden dat hij dolgraag remise wilde accepteren, aangezien hij "de hele partij al ruk stond”. Zijn tegenstander had met b4 geopend en daarmee was Johan begrijpelijk binnen 1 zet uit z’n openingsrepertoire. Aangezien ik bij Daan winstkansen zag, leek me een remise voor Johan prima. 
Daan liep naar eigen zeggen te klooien, maar wist met een mooi pionvorkje een paard te winnen waarmee hij het eindspel in ging. Daan manoeuvreerde de vijandige koning met een pion en paard in de hoek, waarna een mat met zijn tweede paard onafwendbaar werd: 2-2.

Ondertussen had Bert het moeilijk gekregen. Zelfs de onder de tafel gesmokkelde biertjes van Peter Hoekstra mochten niet baten. Na een soort van Tarrasch (?) opening lag het hele centrum open en kreeg zijn sterk spelende tegenstander een centrumpion voorsprong. Bert werd teruggedrongen en toen de vijandige koning zijn pionnen structuur binnendrong, was het gedaan: 2-3. Ron zijn partij nam na een saaie opening waar de zware stukken redelijk snel waren afgeruild, onverwacht toch nog een spannende wending. Beide partijen kregen ineens doorgebroken vrijpionnen. Ron zijn tegenstander zelfs 2 aaneengesloten op de 7e rij. De zojuist gepromoveerde dame moest echter direct het veld ruimen door een prachtig aftrekschaakje van Ron, waarna een K+T tegen K+L+p (Ron) eindspel ontstond. Dit is uiteraard remise.

Met nog twee partijen te spelen stonden we dus een punt achter. Maar er waren zeker kansen. Ailko was buitengewoon actief uit de opening gekomen, met druk over de open F-lijn en een pion voorsprong. Dit resulteerde in een eindspel waar Ailko twee oprukkende aaneengesloten vrijpionnen had met een toren als dekking. Ronald had door sterk tactisch te spelen in het middenspel een pionnetje voorsprong gepakt en een dubbelpion afgedwongen. Ook hier waren dus winstkansen in een toreneindspel. De druk op de spelers nam toe. Alle spelers waren bijna door hun tijd heen en er begon zich een menigte toeschouwers te verzamelen rond bord 2 en 3. Dat het vanachter het bord een stuk lastiger is dan vanaf de zijlijn bleek toen Ailko zijn winstkansen niet wist te verzilveren. Hij moest genoegen nemen met een een remise. Hetzelfde lot wachtte Ronald in een K+T+p tegen K+T eindspel. Volgens mij in de meeste gevallen een theoretische remise. 

ENPS 3 loopt dus helaas tegen zijn eerste verlies aan, maar we zijn nog niet uit de race. Wellicht struikelt ook Isolani nog eens en krijgen we nog een kans?

Arjen Wiering
 
   ENPS 3                1789 - Isolani               1792 3½ - 4½
1. Arjen Wiering 1802 - Almar Sternau 1945 ½ - ½
2. Ailko van der Veen 2012 - Maarten Mellegers 1847 ½ - ½
3. Ronald Post 1860 - Hemmo ten Hoor 1842 ½ - ½
4. Ron Heeneman 1779 - Cees van den Berg 1904 ½ - ½
5. Marco Wielemaker 1745 - Paul van Hoorn 1851 0 - 1
6. Bert Wijchgel 1859 - Rafiek Mohamedjoesoef 1798 0 - 1
7. Johan van der Maas 1603 - Mark Pieterse 1657 ½ - ½
8. Daan Poldermans 1649 - Peter Elisen 1494 1 - 0

4 opmerkingen:

  1. Helaas heeft de SGA twee namen verwisseld en Arjen nu ook: Ronald remiseerde met Paul en Marco verloor van Hemmo. Ja hun achternamen lijken op elkaar...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb simpelweg vanuit de SGA-site gekopieerd. Gelukkig ontlopen hun ratings elkaar niet veel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel summier verslag op de Isolani website .Alleen de uitslag verder noppes ENPS daarentegen heeft een zeer levendige website ! Dankzij ? Ik zal hem niet verraden maar hij komt uit Landsmeer .Zelfs Caissa leden volgen de ENPS website waarin een kleine club groot kan zijn ,voeg daarbij de goedkope kantine prijzen en de mooie rooktuin Voorzitter Kees heeft een club om trots op te zijn

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, anoniem, Kees kan trots zijn! Voor wat betreft de website: Dankjewel, maar dat is teveel eer, want het zijn (dit jaar al helemaal, zie boven) ook de captains van de vijf ENPS-teams die veel energie steken in de website met erg goed geschreven verslagen. En niet te vergeten de verfrissende reacties van al-dan-niet anononiemen! De groeten uit Landsmeer!

      Verwijderen