roterende banner

woensdag 25 juni 2014

Zomerschool met Peter Nitschke

Komende vrijdag gaat Peter Nitschke de zomerschoolles geven. Ik vroeg hem na zijn partij om een pakkende titel om veel mensen nieuwsgierig te maken. Hij kwam daarentegen met een heel moeilijk woord waarvan ik bang ben dat het juist mensen afschrikt. Volgens hem was het juist goed, want het zou mensen juist trekken die dit nog niet weten. Ik maak er maar meteen een quiz van. Welke van onderstaande woorden hoort bij schaken? En als je het niet weet, dan moet je komende vrijdag komen, want dan heb je veel te leren.
  1. Xanax
  2. Idefix
  3. Benefix
  4. Prophylaxis
  5. Panoramix
  6. Autopoiesis
  7. Agorafobia
In gewone mensentaal: de les gaat over zetten die ten doel hebben toekomstige moeilijkheden te voorkomen.
Pieter

7 opmerkingen:

  1. Nou, ik heb een behoorlijke last van idéfixes tijdens het schaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben er helaas niet bij a.s, vrijdag (weekendje Praag) maar ik had graag wat anti-idefixes variaties geleerd.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien moet je dan puur profylactisch wat Benefix of Xanax slikken, Niek. Xanax kan ook goed werken als je agorafobie hebt. Is dat angst voor langharige wol?

    Arjan

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je bent er 2 vergeten ! Asterix en Obelix !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zeg Pieter, wat ik me afvraag, heb jij in je werk met autpoietische systemen te maken? Beetje off-topic misschien, maar het woord viel me meteen op en ik dacht plots dat bij de ingewikkelde chemische processen die jij ongetwijfeld feilloos analyseert autopoiese een rol speelt. Zou ik wel eens wat over willen horen van je, als dat zo is.

    Een zelf-regenererend schaakspel lijkt mij een fascinerend schouwspel, maar lijkt helaas net zo goed in tegenspraak met de eindige natuur ervan.

    Van het lijstje lijkt prophylaxis de enige relevante term, hoewel in sommige K+P eindspellen ernstige vormen van agorafobie op zouden kunnen spelen, bij een iets te groot empathisch vermogen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik moet je teleurstellen Chiel, ik had nog nooit van het woord gehoord, Niek heeft de laatste twee termen toegevoegd. Ik heb de betekenis zojuist opgezocht, maar in mijn werk ken ik deze systemen niet.

      Verwijderen
  6. off-topic. Sanne gefeliciteerd met het pas verworven schaaktrainersschap.

    BeantwoordenVerwijderen