roterende banner

zaterdag 7 juni 2014

De slotavond, het toernooi

Voor de slotavond had ik gisteravond enkele wat minder wilde schaakvarianten geselecteerd. Jan en ik hadden becijferd dat er 24 deelnemers waren. Dat kwam goed uit, bij indeling in duo's steeds 6 wedstrijden. We hadden helaas buiten Pieter gerekend, die druk bezig was met de financien. Gelukkig kon Pieter in ronde 2 invallen voor Ronald en in ronde 3 voor Sanne .

We begonnen met Fischer Random, schaken met de stukken in een andere beginstelling dan wij gewend zijn. Ik lootte de opstelling TPKPTDLL. De rokaderegels waren niet iedereen duidelijk en een bord stond verkeerd om, maar verder brachten de deelnemers dit onderdeel tot een goed einde, met wisselend succes uiteraard. De duo's Steve/Tom K en Niek/Andre scoorden 2 punten.

Daarna duoschaak. Hierbij is het de bedoeling dat men 2 tegen 2 aan een bord speelt, waarbij men om en om een zet doet. Hier had ik extra bedenktijd voor gereserveerd, met de bedoeling dat men beter in staat zou zijn zijn medespeler een vroege blunder te besparen. Juist mijn partij werd voortijdig beslist doordat een van onze tegenstanders een stuk weggaf. Alle andere partijen eindigden na wat meer strijd ook met twee winnaars en twee verliezers. Niek en Andre wonnen en stonden nu alleen bovenaan.

Tijd voor een ingewikkelder schaakvariant: Cilinderschaak. Hierbij moet men zich het schaakbord als een cilinder voorstellen. Rechts van de h-lijn volgt de a-lijn weer, er zijn geen hoeken, alle diagonalen zijn even lang, je kunt met toren of dame zowel linksom als rechtsom van bijv. d4 naar e4, zolang er niets tussen staat natuurlijk. Dit was erg lastig te zien allemaal, waardoor deze partijen veelal wat vroeger eindigden dan gepland. Misschien hadden we met magneetstukjes op geblokte bierblikjes moeten spelen? Bas/Johan en Gerie/Har worstelden zich hier het beste doorheen: beide duo's scoorden 2 punten.

Het spectaculaire doorgeefschaak mag op een avond als deze natuurlijk niet ontbreken. Het begint nog rustig, maar na slaan en weer inzetten van stukken wordt het wilder en wilder. Wat kun je veel doen, waar laat je al die stukken. Zo'n koning staat nog vervelend in de weg want je mag niet met schaak inzetten. Ikzelf kwam er niet meer uit en ging door mijn vlag. Ik verloor zodoende met Johan de finale tegen Niek/Andre met 0-2. De glorieuze winnaars gingen niettemin naar huis zonder prijs, want hier was niet in voorzien. Gelukkig is (zoals inmiddels is gebleken op de site) voor Niek de eer al ruimschoots voldoende.

Ik had ook een rond bord meegenomen, een gadget waar een paar jaar geleden aandacht aan is besteed in Schaakmagazine.. Het leuke van een rond bord is dat het geen hoeken heeft. Toren en Dame mogen - in een variant - daardoor gewoon doorlopen over een ring. Er was wat minder animo voor dan ik had gehoopt, maar aan andere tafels waagde men zich wel massaal aan het oude vertrouwde snelschaken, dus het bleef nog lang gezellig.

Bas

4 opmerkingen:

  1. Bas en Jan, het hele jaar regelen jullie de interne al op een gedegen, maar toch ontspannen manier, waarvoor mijn complimenten. Vandaar dat ik jullie deze historische vergissing om mij te vergeten maar snel vergeef. Ik kreeg de indruk dat het doorgeefschaak bij iedereen het meeste aansloeg. Zullen we volgend jaar gewoon een hele avond een competitie doorgeefschaak doen? Graag reacties, zodat we dat voor volgend jaar weten. Dus: allemaal verschillende varianten of alleen doorgeefschaak?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Nou, ik heb liever een bingo avond dan een doorgeefschaak avond.

      Ik vond random chess en duo schaak leuk en interessant, cilinder en doorgeef veel minder. Hand and mind is misschien een optie voor een volgende keer. Voor degene die deze variant niet kennen gaat het zo: 2 tegen 2 op een bord, een speler noemt een stuk (niet een zet), de andere speler moet een zet uitvoeren met het genoemde stuk.

      Steve

      Verwijderen
  2. Ik kan niet kiezen, ik vind doorgeefschaak heel erg leuk maar de andere varianten ook. En er was ook eens een shogi-avond, ik kon daar toen niet bij zijn, maar zou dat graag ook een keer willen meemaken. Wordt dat nog eens georganiseerd?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Een andere schaakvariant dat ik zelf nooit heb gespeeld: 3 keer schaak wint. Er zijn twee manieren om te winnen: door schaakmat te geven, of drie keer schaak te geven in de partij. Ik las op een franse schaakforum dat dit de favoriet schaakvariant van Karpov is.

    Steve

    BeantwoordenVerwijderen