roterende banner

zaterdag 9 februari 2013

Interne ronde 5

We hadden problemen met het indelingsprogramma. Op de een of andere manier konden de bestanden van de huidige competitiehelft niet meer geopend worden. Alle andere competities waren wel bereikbaar en een nieuwe competitie toevoegen leek ook te kunnen.

We hebben daarom maar met de hand ingedeeld. Pieter was oneven en nam de computer mee naar huis om de eerste ronden opnieuw in te voeren, heel aardig Pieter, bedankt! Onderstaande ronde (5) kan er aan toegevoegd worden:
niek
chiel
½-½
stefan
tony
1-0
mark
steve
½-½
ron h
johan
½-½
sanne
jan v
1-0
ron v l
theo b
½-½
roeland
laurens
1-0

Ik heb met de hand een standje berekend. De echte stand zal er op lijken, maar er zullen verschillen zijn.

Het vierde won met 5-3 van Almere. Volgende week speelt het tweede, ook weer thuis, tegen de Volewijckers.


Update:
Én het vijfde speelt natuurlijk ook volgende week, tegen Raadsheer 4, dank je wel Sander.
Niek - Chiel, stelling na 24. ... Dxd3.
Ik speelde tegen Chiel een hele leuke partij. Na vele pieken en dalen werd het remise, waar ik blij mee mocht zijn. De opening en het eindspel waren voor Chiel, maar in het middenspel had ik lange tijd prachtig spel. We waren allebei overtuigd dat er ergens een opgelegde winst zou zijn voor wit, maar we kwamen er niet precies achter. De computer natuurlijk wel, die geeft wit in het diagram meer dan +11! Ik speelde in de stelling 25. Tfe1, ik had de plus-elf-zet wel gezien maar de variantenbrei die er op volgt was me niet duidelijk. En daar komt natuurlijk bij dat zwart Dxf1 dreigt, dus je moet precies weten waar je aan begint..
Wie ziet het wel!? En dan niet alleen het eerste zetje geven hè, das te gamakkelijk, geef ook een paar variantjes!

Niek

6 opmerkingen:

  1. Het vijfde speelt ook volgende week!
    2 thuiswedstrijden op 1 avond, volgens mij een unicum.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Uit m'n hoofd zeg ik Txg7+ Kh8 Lf6 Dxf1+ Pg1 met de dreiging Tf7 mat, en op Txf6 volgt Tg8 mat. Als zwart geen Kh8 speelt maar Kxg7 volgt denk ik Lh6+. Op Kxh6 volgt dan Dg5 mat, op Kh8 Dg7 mat, dus de koning moet naar de f-lijn. Kf7 Pe5++, gevolgd door Dxd3 en de toren staat gedekt. Op Kf6 volgt dan misschien De5+ Kf7 Pg5++ Kg8 Dh7 mat. Gezien mijn 'rekenkunsten' gisteren (ik gaf zomaar twee pionnen weg) zal het wel vol fouten zitten, maar ik ben benieuwd.

    Arjan

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tja, Niek, ik heb het ook net door Fritz laten bekijken en het zag er niet best uit... Voor zwart. Al voor de diagramstelling had je inderdaad al 24.Le7 kunnen spelen en voor mij een hopeloze stelling op het bord getoverd.

    Je doet me teveel eer door te zeggen dat je met remise blij moest zijn. De slotstelling is remise en ik heb nergens groot voordeel gehad. Ik had hard moeten verliezen gisteren.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je belangrijkste varianten kloppen allemaal Arjan, alleen in het begin reken je verkeerd: Na 25.Txg7 Kh8 kan 26. Lf6 niet, omdat na 26. ... Dxf1 Pg1 27. Dxf6 volgt. In die variant is juist wel 26. Te1! goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Niek: Txg7 A TEMPO, hoeft nix te rekenen: 4 stukken op een half naakt koning + aftrekschaak, het kan nooit fout gaan.

    Mijn partij tegen Mark was ook aardig, in iedere gevaal leerzaam. Wij hebben allebei glad gewonnen gestaan, remise was bij ons ook een terecht uitslag :)

    Steve

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oooohja een schaaktrainer die zegt dat je zonder rekenen iets moet doen. Mooi is dat zeg.

      Maar eerlijk gezegd dacht ik dat de stelling onveranderd goed bleef voor mij na 25. Tfe1. Ik had, heel dom natuurlijk, het antwoord 25. ... Lg4 helemaal niet gezien. Daarna bestaan er geen aftrekschaakjes meer helaas...

      Verwijderen