roterende banner

maandag 22 maart 2010

Winnen van Bosna I Hercegovina

Het derde speelde vanavond tegen het zeer lastig te vinden Bron, een bolwerk van Bosnische schakers uit Amsterdam-west. Hun nieuwe clubgebouw hing vol met nationalistische vlaggen en posters, een typisch sfeertje.

Het begon slecht: Chiel kon pas laat, tegen negenen, komen en Johan was het adres kwijtgeraakt en had geen mobiel bij zich. Op enkele honderden meters van het einddoel moest hij besluiten terug naar huis te fietsen (een tocht van 20 minuten) om vervolgens met het juiste adres net voor 21:00 uur aan te schuiven.

Maar de Bosniers bleken gelukkig niet al te sterk. Sander en Duck hadden na een uur spelen al gewonnen. De bosniërs namen het met de spelregels overigens niet al te nauw. Tegenstander van Duck had tijdens de partij al een zet teruggenomen en de tegenstander van invaller Arnaud Bom noteerde de gehele partij de zetten niet. En toen Arnaud keurig beleefd informeerde of een zojuist aangeraakt stuk eigenlijk niet gespeeld zou moeten worden werd de Bosniër boos. We besloten het maar te laten zitten. Daarna ging de tegenstander van Chiel met een teamgenoot zijn stelling doorspreken. In het Bosnisch welliswaar, dus niet te verstaan, maar het ging overduidelijk over de steling. Chiel was er helemaal niet van gecharmeerd maar nadat de tegenstander een kwartiertje later twee zetten achterelkaar speelde begon er een lacherige sfeer te ontstaan.

Arjan speelde rechtstreeks naar een prachtstelling die zo mooi was dat hij vergat dat ie ook nog ingewikkeld was. Hij gaf een stuk weg en zijn stelling was daardoor ook nog eens zo uit balans dat hij er nòg een dreigde te verliezen, en hij gaf daarom op. 1-2. Vlak daarna won Chiel gemakkelijk. Hij was alleen nog ontevreden dat de tegenstander zo speelde dat een aardig stikmat niet mogelijk werd. 1-3

Chiel met op de achtergrond de kaart van “Bosna I Hercegovina”

Toen werd het zowaar nog een klein beetje spannend. Eventjes was het niet helemaal duidelijk of we gingen winnen. Sanne, tot nu toe een van de topscorers, had zwart op bord twee en verloor. 2-3
Maar Arnaud won gelukkig wel: 2-4, en dat alles speelde zich af in no time, het was 22:15 met alleen Johan en Amédée nog bezig. Beide stonden toen inmiddels erg goed. Alleen het lange denken van kopstuk Zijad Becic was de reden dat we pas om 23:00 uur de mooie 2-6 mochten vieren. Lekkerr! Johan is nu topscorer van het team met 4½ uit 5. Al dat gefiets is dus niet voor niks geweest.

Amédée won van kopstuk Zijad Becic


Niek

6 opmerkingen:

  1. Mooi Opgeschreven. Het was inderdaad een aparte ervaring tegen die mannen te spelen.
    Voor mij een goede les om voortaan niet de mobiel te vergeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een team! Wat een kanjers!
    Duck 6-5
    Sanne 6-4 1/2
    Johan 5-4 1/2
    Amedee 5-4
    Chiel 5-3 1/2

    Jammer dat het tegen Volewijckers even niet wou lukken...

    Bas

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben toch weer onder de indruk van de (binnenkort waarschijnlijk niet meer) ratingloze Amedee. Ik kan me niet herinneren ooit van Bezic gewonnen te hebben, wel verloren. Hij zal inmiddels wel wat ouder zijn , maar toch ... Ben benieuwd welke rating er uit komt rollen ...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hij was in Frankrijk naturlijk niet ratingloos. Hij speelde een grappige partij, offerde een pion op zet 6 waar ik totaal geen brood in zag. Ik zal hem vragen de partij in te sturen.

    Hoe zit dat eigenlijk als je ratingloos bent en aan het eind een tpr van ong. 1900-2000 scoort (over een partij of acht). Wat zal dan ongeveer je rating zijn. Weet jij dat Bas?

    Sanne

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat was zijn rating in Frankrijk?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 6 out of 7 against 1694 average (ENPS 2 and 3 games), rating performance is a bit above 2000.
    When I got my rating it was based (I think) on 7 games but it is provisional (with a *) so the K factor is set to allow the rating to change more than when you have e.g. 25 games or more.
    My guess is Amédée will get a rating on the next list in May, but it won't be very "stable".
    I saw an elo of 1810 in January 2007 on the French list...

    BeantwoordenVerwijderen