roterende banner

donderdag 22 december 2016

verslag Fischer Z - ENPS

"er valt in 2017 nog heel
wat werk te verrichten"
Over het eerste half uur van het duel tussen Fischer Z 2 en ENPS 1 kan ik kort zijn: er gebeurde niets noemenswaardig. ENPS wist waar ze aan toe was na de nederlaag van koploper Caïssa 6 tegen De Amstel 1: winnen met grote cijfers om behalve het matchpuntengat ook het bordpuntengat met de club uit Uithoorn niet te veel te laten oplopen en voor zover ik kon zien speelde iedereen van ons dan ook vol op winst toen in binnenkwam.

Fischer Z speelt in café Batavia en dat is om meerdere redenen wel zo prettig. Het café ligt vlakbij het station, de uitbater ervan Peter Thames is hoewel hij nooit in de Vredeskerk komt nota bene lid van onze club en het oefent vanwege de veronderstelde gezelligheid een grote aantrekkingskracht uit op potentiële toeschouwers. Die kwamen in de loop van de avond dan ook in ruime hoeveelheid op. Zo was er een bridge- en lampionnenhoekje met onder anderen Ronald Post maar nog bonter maakte SOPSWEPS '29 het waarvan er 5 leden spontaan naar Batavia kwamen om ons aan te moedigen.

Inmiddels is al wel bekend dat we niet in onze missie om met grote cijfers te winnen geslaagd zijn, het werd slechts 5-3 en ik loop de borden even langs om even te analyseren of en zo ja waar er meer in had gezeten. 

Op bord 1 speelde Peter Hoekstra een goede partij tegen PW van Voorthuijsen (2160), met voorsprong de sterkste speler van de tegenstander, en hij (Peter, anders die stond beter) stond beter toen hij remise aannam. Dat was niettemin een logische beslissing omdat hij daar min of meer de overwinning mee veilig stelde. Zonder matchpunten zijn de bordpunten natuurlijk helemaal niet belangrijk. Aran Köhler versloeg op bord 2 Adri Schoorl (1722), logisch gezien het elo-puntenverschil, ja nou, ik heb niets van die partij gezien, maar dat zal dan wel.

Bij Steve Michel (bord 3) deed zich tegen Leo Littel (1920) een opmerkelijk moment voor. Littel had flink wat moeilijkheden overwonnen en bood toen remise aan na een zet die echter een toren weggaf. Steve zag het niet direct - blijkbaar of schijnbaar - want hij ging keurig bij de teamcaptain informeren of hij dat aan mocht nemen. Die zei waarschijnlijk nee, gelukkig maar, want eenmaal terug aan het bord zag Steve al snel dat hij kon winnen. Ikzelf koos in een gewonnen stelling voor een verkeerde afwikkeling en mocht blij zijn dat ik alsnog won van Thomas Hauptmann (1814).
Peter Nitschke die dit seizoen debuteerde in het eerste, pakte twee pionnen in de opening tegen de tactisch altijd gevaarlijk Lucie van der Vecht (1875) en weerstond vervolgens haar aanvalspogingen. Daarmee eindigden de topborden op 4,5-0,5 wat toch in schril contrast met de sombere voorspelling van ons lid P.v.O. die op het weblog eerder gewag maakte van een vorm van hen die zou lijken op die van PSV-spelers. Wat heeft hij er toch weinig kijk op, die P.!

Dan de staart nog. Daar ging het helaas minder goed mee. Invaller Kees Bakker had moeten winnen maar gaf een volle toren weg tegen Michael Abspoel (1853). Sanne Visser kreeg met remise tegen Ronald Gouma (1793) ook te weinig en alleen op de nederlaag van Niek Verweij tegen Monique van de Griendt (1765) viel weinig af te dingen. Alleen was die niet kansloos zoals ik eerder, weer eens geïrriteerd door een sneer van Niek aan mijn adres, had beweerd. Dat neem ik bij deze terug. 

Conclusie: er valt in 2017 nog heel wat werk te verrichten voordat we eventueel een kampioenschap kunnen gaan vieren. Vrijdag 12 mei weten we óf het nog kan, en als het kan met welke cijfers we dan van De Amstel moeten winnen.

Tom Bottema
(Meer lezen: Het eerste wint van FischerZ-2)

14 opmerkingen:

  1. Bedankt voor het verslag Tom. Ik vond trouwens je zet 12...Ph5 ook wel fraai tijdens de partij.

    Mijn partij was zwaar, ik dacht dat ik beter stond maar realiseerde op een gegeven moment dat ik een positionele fout had gedaan. Ik ging een half uur in de denktank om een plan B te vinden. Dat lukte wel maar dat heeft mij behoorlijk wat energie gekost. De stelling was ingewikkeld maar min of meer gelijk, toen kwam heel verrassend een remise aanbod. Playing captain Niek was bezig, de stand op de andere borden was onduidelijk, maar toen ik terug op mijn bord kwam zitten merkte ik plotseling dat mijn tegenstander Leo Littel verschrikkelijk geblunderd had, een eenvoudige paardvork kostte hem een volle toren.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik had hier inderdaad geen rol in gespeeld. Wat ontzettend goed Steve. Zo zie je maar weer.. bij een remiseaanbod altijd uitgebreid de rust pakken om na te denken. Je hebt er in principe al de tijd voor die er nog op je klok staat. Nooit direct pakken die uitgestoken hand!

      Verwijderen
  2. Lucie van der Vecht ,knap,intelligent ,charmant en ook nog eens aardig maar achter het bord verandert ze in een feeks de kenau van Haarlem was er niks bij ! Aanvallen en nog eens aanvallen .Je moet sterk in je schoenen staan om haar te weerstaan ,daarom een puike prestatie van Peter N.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. P.s Tom heb jij nog Jeannette Mulder gekend ? In de jaren 70/80 behoorde ze tot de top 20 vrouwen van Nederland .Ze kwam vroeger ook vaak in Het Hok ,Ze was een beetje type Marlene Dietrich ,zeer knap altijd vrolijk en lustte er wel 1 ! Proost.

      Verwijderen
    2. En of ik die gekend heb (eeh ken toch?). Ik ben helaas te laat geboren!

      Verwijderen
  3. Niets terugnemen, Tom. Oog om oog, tand om tand.
    Keep those bitch fights coming!
    :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens Chiel. Die Bottema zou eens wat assertiever moeten worden!

      Verwijderen
  4. Trouwens, ik verloor wel behoorlijk kansloos tegen Van de Griendt.
    Alléén, Tom schreef: "Niek Verweij verloor weer eens kansloos." en dat klopt tóch niet, want het woordje "weer" is onjuist. Ik stond op dat moment op 3 uit 3 in de externe, en dat waren allemaal erg overtuigende overwinningen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Knetterveel zin in de rapids vanavond. Kom je ook?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Bedankt voor het mooie verslag Tom. Much appreciated. Alleen het was geen debuut van me in het eerste. Ik Heb er de afgelopen jaren toch echt als vol lid in gespeeld...

    BeantwoordenVerwijderen
  7. grapjas
    dat had ik niet gemerkt bedoel je?
    debuut dit seizoen
    rentree carriere

    BeantwoordenVerwijderen