roterende banner

zaterdag 3 december 2016

Complot tegen Peter H????

Peter Hoekstra en Pieter Oldenhove staan net als in december 2013 eerste en tweede in de interne competitie. Waar er toen mogelijk sprake was van een complot tegen Pieter, lijken dit keer de rollen omgedraaid. Zou het net zo zijn als in de politiek? Regeringspartijen hebben het altijd moeilijk in de peilingen. Drie jaar geleden was Pieter secretaris, maar nu is Peter intern wedstrijdleider.
Drie weken geleden liet Niek zich al gewillig slachtofferen met een zogenaamd torenoffer met gevaarlijke kansen (zie blog 16 november). Vorige week was Tom Bottema aan de beurt. Die speelde met wit en begon al 5 minuten te denken over zijn eerste zet. Hij koos zeer ongebruikelijk 1. e4 en had meteen spijt toen hij er achterkwam wat Pieter dan altijd speelt - en dat terwijl hij een jaar Pieter's trainer is geweest en alle openingen wel werden doorgenomen! Tom speelde enigszins passief, terwijl hij in de lessen altijd hamerde op activiteit van de stukken. Bij het eerste beste gevaar (zie stelling) speelde hij 14. Pd1 en dat was volgens de engine in ieder geval niet goed (van -0.6 naar -2.2).
Even later offerde Pieter zijn loper op h3 en Tom wist dat pakken niet goed was, maar had geen zin om met een pion minder langdurig een mindere stelling te spelen. Hij nam het offer aan en gaf vijf zetten later op.

Deze week was Steve aan de beurt. Hij was een tijdje niet gekomen en meldde dat hij zich als witspeler had voorbereid op een confrontatie met Pieter. Hij speelde echter met zwart en kwam in een variant van het Frans die hij na 6 zetten al niet meer kende, terwijl hij veel openingen goed kent. Op zet 13 deed hij f6, waarna de volgende moeilijk te beoordelen stand op het bord kwam.


14. exf6 was het beste, maar Pieter speelde 14. Pf3. Even later in de partij sloeg Steve een pion en kon Pieter met Pg5 mat dreigen:

Steve had de mogelijkheid dat Dh3 in de stelling zat over het hoofd gezien en gaf meteen op. Tf5 was volgens de engine slecht +0.70.
Het heeft overigens allemaal weinig geholpen Pieter te helpen. Peter H speelde na een zeer interessante partij remise tegen Peter N  en is niet echt meer in te halen.
Uw speciale verslaggever.

9 opmerkingen:

  1. wat een speciale verslaggever met een speciaal verslag, heerlijk om te lezen....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Pieter gooi je engine weg! 0.70 voor...Tf5 maar Dxh7 schaak gevolgd door Dh8 schaak en Dxa8 of Dxg7 leek me een probleem of heb ik weer wat gemist?

    Gefeliciteerd Peter voor de overwinning van de eerste periode.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oeps correctie je bedoelt Tf5 direct na Pg5 maar Pxe6 en de toren op f5 en de pion op d5 staan in, hoe kan ik mijn stelling redden zie ik niet.

      Verwijderen
    2. Stelling redden is overdreven. Hooguit voortploeteren, dit is niet wat iemand wil als hij het Frans speelt en zeker niet een Fransman! e4 gevolgd door Pe7 zou een poging zijn om het spel voort te zetten. Persoonlijk vind ik de stelling bij diagram 1 al niet prettig voor Zwart.

      Verwijderen
    3. Correctie de stelling bij diagram 1 is niet onaardig maar die bij diagramstelling 2 voor het slaan op e5 is al onprettig. Waarschijnlijk had Steve Pg6 moeten spelen ipv Pc6 ergens.

      Verwijderen
    4. Ik had waarschijnlijk fxe5 een zet eerder moeten spelen, toen stond mijn paard op e7. Mijn pion op e6 staat dan nog gedekt door mijn dame en Pg5 is dus geen dreiging meer. Ben benieuwd wat die engine van Pieter daarvan vindt.

      Verwijderen
  3. Die Franse verdediging is HELEMAAL niks ! Heb je gezien in 1940 die Duitsers sneden er als een mes door boter heen,Die Hollandse verdediging is ook Helemaal niks,moet je eerst je halve bord onder water zetten komen ze plotseling uit de lucht vallen die mafketels.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Overigens is de VAE er nog niet gerust op dat de voorsprong groot genoeg is voor Peter H. Volgende week dient deze aan te treden voor de beker waardoor Pieter O. op 60 a 70 punten achterstand kan komen. Vervolgens bestaat de kans dat Peter H. nog tegen een aspirant lid van de Tea-Party (Boudewijn B.) dient aan te treden. Volop spanning nog!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Respect voor de speciale verslaggever. Hij beschikt over informatie waarvan ik dacht dat die alleen bekend was bij Pieter en mij.

    BeantwoordenVerwijderen