roterende banner

zaterdag 3 december 2016

ENPS 3 - Caissa 8 5 - 3

Bijna op volle sterkte trad ENPS 3 vrijdagavond aan tegen Caissa 8, de nr2 van de competitie. In Johan vd Maas had ik een prima vervanger gevonden voor Peter Kersten, die vanwege werk helaas moest afzeggen. Ikzelf dacht de non-playing captain uit te kunnen hangen vanavond, aangezien ik reeds vooruit gespeeld had, afgelopen week. Een remise met zwart tegen hun sterke eerste bord speler. Achteraf bleek ik de winnende zet over het hoofd gezien te hebben, maar een remise bood een goed vooruitzicht voor de rest van de wedstrijd. Helaas wilde het lot dat we voor de interne oneven waren, zodat ik tegen Mark, de dichtende schaker, moest aantreden. Weg rol non-playing captain en verslaggever. Maar goed, wat ik nog wel van de partijen heb kunnen zien, volgt hieronder:

Curieus was dat Ronald Post en Marco Wielemaker op bord 3 en 4 dezelfde opening speelden, met tegengestelde kleuren. Een Siciliaan met 2. c3. Pf6, de Alapin variant als ik het goed heb. Marco wist de ruimte die zijn centrumpionnen hem gaven goed te benutten. Hij belette de tegenstander te rokeren, won daarom een kwaliteit en daarna ook snel de partij. Ronald speelde zijn Siciliaan prima uit tot een remise. Ik heb er helaas te weinig van gezien om een zinnig commentaar te geven. Ondertussen blunderde op bord 6 Theo Bakker in de opening een paard, wist wel een doorgebroken pion te creëren maar toen ook die ten onder ging, moest Theo na een hardnekkige strijd het hoofd buigen. De stand was weer in evenwicht.

Martin Rekelhof bracht ons op het 8ste bord opnieuw aan de leiding. Hij won in een Hollandse opening de vijandige f-pion en kort daarna door de vijandige dame te overbelasten zelfs nog een stuk. Een prima overwinning. Ailko van de Veen wist op bord 5 in een Konings-Indisch (?) waar de tegenstander lang rokeerde, de stormloop van de witte pionnen op zijn koningsstelling te pareren. Daarna trok hij zelf ten aanval en wist ondanks een kwaliteit achterstand door zetherhaling remise af te dwingen. Op bord 2 stond Ron Heeneman, vers terug uit Japan, de hele partij actiever dan zijn tegenstander. Het paard op e5 domineerde het centrum en de open c-lijn zorgde voor veel dreiging. Helaas was Ron niet in staat zijn voordeel om te zetten in een concreet verschil, met remise als resultaat. Johan van der Maas trok de overwinning op bord 7 met de zwarte stukken definitief over de streep. Johan claimt dat hij in een Pirc bij de 9e zet al verloren stond. Wij kennen Johan echter als rasoptimist en dankzij werkelijk virtuoos spel in het eindspel dwong hij zijn tegenstander tot een blunder met stuk- en partijverlies. “Wat doe je nou, je blundert gewoon een stuk?” en “je stond de hele partij beter”, waren de troostende woorden van Johan voor zijn tegenstander. Maar tegen Johan in huidige vorm (4 uit 4 extern) heb je als gewone sterveling nu eenmaal geen schijn van kans. :-P

Einduitslag: 5-3

Na de winterstop gaan we op 2 februari deze opgaande lijn proberen voort te zetten, uit tegen VAS 6. Tot dan!
 
Arjen

5 opmerkingen:

  1. Bord 7 (ENPS) speelt intern ook bij Caissa .Bord 7 (Caissa)speelde vroeger bij ENPS .En wie zag ik samen de boodschappen (bier en koffie etc )om 19.00 uur binnen brengen bij de kerk ? Juist ja de beide borden 7 !Daarom begrijp ik die woorden van Johan ook wel ( en ze zijn gemeend )

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Marco won op een elegante manier met een dameoffer gevolgd door mat. Een soort eerbetoon aan de laatste partij tussen Carlsen en Karjakin.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Willen we dat niet nog eens terugzien dan, met een diagram of zo?

      Verwijderen