roterende banner

woensdag 19 oktober 2016

ENPS 4 wint spannende wedstrijd

Het vierde achttal heeft de eerste wedstrijd van het seizoen mooi gewonnen, met 3-5 uit tegen ZZ. De staart boekte een paar belangrijke overwinningen.

We begonnen met een nederlaag. Har en zijn tegenstander gingen elkaar in het eindspel te lijf met zware stukken, wat voor onze man fataal afliep. Daan, hoewel met aanzienlijk minder tijd dan zijn tegenstander, had toen al een remiseaanbod geweigerd, om even later toch in het halfje te moeten berusten. Hij was strijdlustig begonnen met het middengambiet, maar verzuimde naar eigen zeggen zijn kans.

Op de meeste andere borden was de situatie verre van duidelijk, behalve aan het eerste en het laatste bord. Bert verdedigde een moeilijke stelling met een vijandelijke vrijpion, maar gelukkig ongelijke lopers. Hij en zijn tegenstander Djon Spelbrink kennnen elkaar goed. De heren vuurden tijdens de partij niet alleen zetten op elkaar af, maar ook een reeks schimpscheuten en zelfs halve analyses. Remise was het resultaat. 'Daar ben ik helemaal niet ontevreden mee', verklaarde Bert na afloop.

Invaller Rimme had al in een vroeg stadium uitzicht op winst. Hij combineerde een aanval van de dame op een ongedekte toren met een aanval van dame en paard op f2. Het leverde hem de kwaliteit op, de betere stelling, meer materiaal en uiteindelijk de winst.

Toen stond het 2-2. Daarna konden we de wedstrijd gestaag naar ons toe trekken. Belangrijke punten werden ingebracht door Dirk en Albert: 2-4. Maar Rene had moeite met niemand minder dan de gewiekste Duck Wals, ook bekend in de zalen van de Vredeskerk. Rene piekerde zich suf, verbruikte een zee van tijd en ging tenslotte door de klok: 3-4.

De partij van Johan moest het pleit beslechten: gelijk spel of winst? Op het bord was een wederzijdse koningsaanval gaande. Johan sloeg een stuk, zijn tegenstander overzag het daarmee gepaard gaande schaak en dacht zelf de doodklap uit te delen. Onverbiddelijk eiste Johan de twee minuten tijdstraf op die op een onreglementaire zet staat en won vervolgens de partij en de wedstrijd. Een goed begin van het seizoen voor het vierde achttal.

Victor, 18/10 2016
ZZ – ENPS 4                        3 - 5
Djon Spelbrink – Bert Wijchgel ½ – ½
Duck Wals – Rene Nooteboom 1 - 0
Hans Kottman – Daan Poldermans ½ – ½
Willem deKler – Johan van der Maas 0 – 1
Wout Kranendonk – Har Lesmeister 1 – 0
Hans Redel – Albert de Roo 0 – 1
Geert Renkema – Dirk de Graaff 0 - 1
Cor van der Linden - Rimme Rypkema 0 - 1
Hier volgt Alberts bezienswaardige partij. Albert zet zijn tegenstander eerst in het centrum onder druk en offert dan op de koningsvleugel een stuk dat niet mag worden aangenomen. Na nog een paar nauwkeurige zwarte zetten is wit reddeloos.

7 opmerkingen:

  1. Voor Rimme staat de teller dit jaar al op 3 uit 3 in de externe. Hij won achtereenvlogens voor ENPS 5, 4 en 3!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh nee.. ik had het verkeerd ondhouden. Rimme verloor helaas voor het vijfde. Niettemin een lekkere 2 uit 3 dus voor Rimme.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voortaan heet Albert niet meer De Roo maar Einstein,schitterende partij.de hoogst gerate speler in 3A is die mafkees aan bord 1 van ENPS (1863)De 2e speler is bord 1 van ZZ (1862) Een remise ligt dan voor de hand.Wel jammer dat Rene zich het kaas van het brood liet snoepen ,Duck zat te steunen en te zuchten .Rene stond veel beter.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. onze vrienden van ZZ hebben nog steeds de uitslagen niet geplaatst. wordt wel een beetje tijd, toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ze hebben het er wel opgezet hoor, zie www.sgaschaken.nl".
      Alleen de SGA heeft eea nog niet verwerkt.
      Niek

      Verwijderen