roterende banner

zondag 18 september 2016

Geen wereldtitel verloren

Ik speelde vrijdag tegen Boudewijn, met wit, en op zet 35 liet ik mat in één toe. Wat een nachtmerrie. Ik had nota bene 14 minuten, Boudewijn 4. Toch speelde ik in de stelling hiernaast á tempo 35.Txf7?? en laat het mat toe: 35. ... Th2# Ik zag daarna ook binnen 1 sec. de redding, namelijk 35.d4, waarna wit gewonnen staat, of in elk geval veel beter. Vreselijk, vreselijk. Dan schaak je al meer dan 40 jaar en dan nóg moet je jezelf gaan vertellen in het vervolg niet in 1 seconde te zetten als dat niet strikt noodzakelijk is. Twee seconden was genoeg geweest.

Steve stond te kijken en schoot me aan: 'Deze situatie lijkt op een partij uit een match Chigorin - Steinitz!'. Ohja, Steve, zei ik, en ik kocht een biertje.

De volgende dag mailde Steve:

Ik wil geen zout in de wond wrijven maar je partij van gisteren herinnerde mij aan deze stelling uit een beroemde en dramatische partij tussen Chigorin en Steinitz. Het ging om de wereldkampioenschap, Steinitz stond voor in de match, maar had Chigorin deze partij gewonnen was de stand gelijk geweest en de match zou doorgaan. Chigorin blunderde in gewonnen stelling, en zo kon Steinitz zijn titel behouden:

32.Lb4?? (32.Txb7 Txd5 33.Pf4 Txd6 34.Pxe2 en wit wint) Txh2+ en mat volgende zet.

Dit is in het geheel geen zout in de wonde, ik vind het fijn me te realiseren dat ik in goed gezelschap verkeer en in elk geval geen wereldtitel heb verloren afgelopen vrijdag!

Niek

3 opmerkingen:

  1. Troost is niet meer dan 50 meter lopen vanaf de club..... Prima biertjes daar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Sorry dat ik mijn lachen niet kon inhouden Niek ;) Je staat idd na 35.d4 gewonnen denk ik, o.m. omdat mijn loper op a7 in grote problemen zou komen na het dreigende 36.Txf7, en 35...Tf2 helpt niet wegens 36.Kg1! Een paar zetten ervoor had ik dames geruild op g4 wat tevens einde aanval betekende.

    BeantwoordenVerwijderen