roterende banner

donderdag 19 mei 2016

Schaamte


1 mei werd zoals gebruikelijk de mei­ratinglijst van de KNSB gepubliceerd. Maar, geheel tegen de gewoonte in, kon ik daar nog niets over lezen op de weblog van ENPS. Eindelijk is het zover, zo denken jullie misschien. Onze onvolprezen redacteur Niek Verweij heeft de publicatie ervan gemist. Hij is tóch menselijk.

We zijn inmiddels bijna 3 weken verder en ik kan jullie melden dat de zaak toch iets anders in elkaar steekt. Uit de historie van Niek's computer blijkt dat hij op diezelfde dag van publicatie, op 1 mei 2016, de ratings van club 80014 heeft opgezocht. Maar vervolgens besloot hij er niets mee te doen, omdat hij zich schaamt.

Terecht? Nee. Begrijpelijk? Ja. Want hoewel het aantal gerate ENPS'ers met 55 stuks nog altijd op recordhoogte is, maakte de gemiddelde rating van hen de afgelopen 3 maanden een flinke duikeling. Niettemin, dat is voor een groot deel te wijten aan een paar ongelukkige uitslagen.

Een overzicht:

Arjen Wiering's nederlaag tegen Douwe­Jan Veltheer in de SGA­competitite kostte hem maar liefst 42,5 elopunt. Dat zou niet moeten mogen, maar het is toch gebeurd. Dan gaat het hard.

Duck Wals deed mee aan de tienkampen in Wijk aan Zee, waarschijnlijk zonder zich te realiseren hoe ver de speelzaal daar verwijderd is van de rooktent. Ik ken de situatie ter plekke goed en kan jullie melden: erg ver... kassa ­58 elopunten.

Martin Jones k­factor 57?? Het zou verboden moeten worden door de rating­commissaris. Dan kun je toch niet meer vrijuit spelen? Dan kost een nederlaag tegen Rogier Hofland ineens 38 elo- punten.

En ga zo maar door..

Natuurlijk waren er ook positieve uitschieters.

Aran Kohler had al een hoge rating maar won er in de periode 1 februari­1 mei toch nog 44 punten en heeft nu 2229. Proficiat! Ook Dirk de Graaff (+42) en Johan van der Maas (+27) deden goede zaken.

En de ratinglijst is nét als de beurs. Op een gegeven moment zijn fondsen ondergewaardeerd. Dus ik verwacht begin augustus een heel ander verhaal te kunnen schrijven.

Tom Bottema

3 opmerkingen:

  1. 12e !!?? na 20 punten stijging. Schaamte tot op mijn kaken......

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Raar dat de nederlaag tegen Veltheer Arjen 42,5 punten kost en de overwinning zijn tegenstander 23,84 punten oplevert...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is de beroemde K- factor Daan, werkelijke score minus verwachte score maal K levert dan ELO winst of verlies op. Arjen's K factor is hoog omdat hij een 'nieuweling' is ( geloof dat je dat enige tijd blijft) hierdoor kun je snel stijgen maar ook dalen :). Deze maatregel is vooral voor sterke jeugd bedoelt zodat ze snel op een goede rating zitten.

    BeantwoordenVerwijderen