roterende banner

dinsdag 24 mei 2016

De finale

Donderdag 26 mei vindt de finale van de SGA Cup tussen Oosten Toren en ENPS plaats. Het zou voor ENPS een grote teleurstelling zijn als die wedstrijd niet gewonnen zou worden. Ten eerste omdat de club uit Amsterdam Zuid op papier de grote favoriet is en ten tweede omdat de SGA-competitie 2015-2016 een tegenvallend resultaat opleverde: het eerste nét geen kampioen, het tweede gedegradeerd, het derde ook nét geen kampioen en het vierde en het vijfde middenmoters.

Geen nood, ENPS begint aan de eindstrijd als de grote favoriet. Waarom noem ik ons de grote favoriet? Simpelweg omdat Oosten Toren te weinig elo-punten tegen ons in stelling kan brengen. Tot nu toe kwamen dit seizoen Xander Giphart (1982), Theo Gosman (1976), Sven Heijdenrijk (1956), Hank Hoving (1847), Wim Leene (1814) en Bart Kazier (1725) in bekerduels in actie voor de Diemense club. En dat steekt schril af bij Aran Kohler (2224), Tom Bottema (2187), Peter Hoekstra (2023), Arnth van Tuinen (1998), Steve Michel (1928) en Bas Jonkers (1859). Een 3-1 of 3,5-0,5 zege lijkt het meest waarschijnlijk, een 4-0 overwinning is niet onmogelijk.

Heeft Oosten-Toren dan geen enkele kans? Nee, dat heeft ze wél. De Diemense club is in staat onvermoede krachten aan te boren als het om bekercompetities gaat. De prestatie die ze leverde in de KNSB-beker in het seizoen 2014-2015 grenst aan het ongelooflijke.

(Begin van het sprookje)

Er was eens een club uit Diemen die mee mocht doen aan de KNSB-beker. In de eerste ronde stuitte het op Boven IJ Nieuwendam...


Let wel, de verwachte score was dus 1.28-2.72 in het voordeel van Nieuwendam maar Oosten-Toren toverde een overscore van 1.72 punt en dus een 3-1 zege uit de hoge hoed. Als iemand van tevoren zou hebben geweten dat Boven IJ Nieuwendam maar 1 punt zou scoren in deze wedstrijd zou Han Gieske bovendien niet de voor de hand liggende keuze zijn geweest om op in te zetten. Maar hier bleef het niet bij.


Philidor Leiden was en is een sterke club met een roemrucht verleden, tot in de Meesterklasse toe. Wellicht gewaarschuwd door het sterke optreden van Oosten-Toren in de eerste ronde werd die club opgewacht door een viertal dat gemiddeld maar liefst 171 elopunten per bord meer had. Ergo: verwachte score 2.92-1.08 voor Philidor. Maar het werd, let wel in het kwadraat, 3,5-0,5 voor Oosten-Toren, goed vooor een overscore van 2.42 punt!


Aan elke sprookje komt een einde en ook aan dat van Oosten-Toren. Maar in de derde ronde tegen LSG ging ze geenszins oneervol ten onder. LSG, gewaarschuwd door de eerdere prestaties van Oosten-Toren kwam met een kwartet eerste-tientalspelers op met een gemiddelde elo om U tegen te zeggen, namelijk met één van 2412. "Dan zal het wel 4-0 geworden zijn", hoor ik sommigen van u denken. Dat werd het niet. Met een verschil van gemiddeld 472 elopunten per bord en dus een verwachte einduitslag van 3.8-0.2 voldeed Oosten-Toren door een zege van Xander Giphart (1945) op Arthur Pijpers (2387) nog altijd ruimschoots aan de verwachtingen (overscore 0.8 punt).

Moeten we nu (toch) bang zijn? Dat denk ik niet. Maar dat we op enige tegenstand voorbereid moeten zijn, dat lijkt me duidelijk. En ons bekerteam kan elke steun in de vorm van supporters goed gebruiken. Het adres is
    Gebouw De Schakel
    Burgemeester Bickerstraat 46-A
Tram 9, uitstappen bij de halte Schoolstraat (bij de kerk) en dan 2 minuten lopen. We gaan er van uit dat alle ENPS-ers er zullen zijn!

ANONIEM

3 opmerkingen:

  1. Wat een goede voorbeschouwing! Niek, ik heb ook nog een verzoek aan jou. Kun jij aanstaande donderdag wat vaker twitteren dan gebruikelijk? Het thuisfront leeft enorm mee, kan niet in Diemen aanwezig zijn en anders is voor hen de spanning bijna ondraaglijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen zorgen, de thuisblijvers en vakantiegangers zullen niks missen. Wat een verhaal zeg, dat van Oosten Toren. Dit is de zwaarste tegenstander die we hadden kunnen treffen in de finale!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. je staat nooit zomaar in de finale van de SGA Cup,....... hoe ging dat liedje ook al weer "ENPS die heeft de cup die mooie cup......” ik breng hem morgen naar de Schakel.

    BeantwoordenVerwijderen