roterende banner

zaterdag 28 november 2015

Nagelbijten bij ENPS1

De eerste overwinning van ENPS (als je ons onderlinge duel niet meetelt) in de promotieklasse is een feit. Het zal tijd worden na drie rondes. Het was een hele benauwde zege van het eerste, tegen een op papier zwakke tegenstander. We wonnen met 4½-3½ van Oosten Toren. De huidige stand is nu:
Het houdt bepaald niet over. Als we nog kampioen willen worden zijn we in een soort knock-out toernooi beland. Met nog zes rondes te gaan betekent ieder volgend verlies vrijwel zeker uitschakeling in de race om de eerste plek. Bovendien zal er hard aan de bordpunten gewerkt moeten worden. Het zal moeilijk worden, en spannend blijven tot aan het einde van de competitie. Elke misstap is fataal. Maar let op: het gaat ons lukken!

De match begon vorige week al. Globetrotter Peter Hoekstra speelde 19 nov. vooruit bij Oosten-toren en won van Theo Gosman, die met 1955 de tweede speler van Oosten-Toren is. Dit leek een groot psychologisch voordeel, het grootste deel van de avond zou onze tegenstander tegen een 1-0 achterstand aankijken. Maar Oosten-toren trok zich nergens wat van aan en tot een uur of elf had ik er weliswaar nog alle vertrouwen in, maar heel erg gewonnen stond het team nog niet. Steve en Stefan stonden moeilijk, andere borden wel een ietsje beter maar alleen Bas leek echt goed te staan.

Toen kwam de klap. Tom, die e.e.a wel een beetje over zich afriep door 55 (!) minuten te laat te komen, gaf in een beter staand eindspel een toren weg. Een dreun in het gezicht. 15 minuten zat hij bewegingsloos achter het bord. Zijn trotse ongeslagen status over een periode van 1½ jaar naar de knoppen. De rating van zijn tegenstander was 1813. Ik keek hem aan, hij had nog net geen tranen in zijn ogen, maar het scheelde niks.

Bas, de enige ENPS-er met minder Elo dan zijn tegenstander, trok de stand weer bij en won een goede partij en een belangrijk punt. de capriolen die daarna volgden zijn op twitter te lezen, met foto's van de stellingen en commentaar van oud kampioen Peter die in Turkije vakantie viert. De partij van vorige week van Peter zelf is eigenlijk illustratief voor de hele wedstrijd: via curieuze hink-stap-sprongen naar de overwinning. Ik laat hemzelf aan het woord:
"Nou het was een prutpartij na 19 zetten nog maar 2 minuten op de klok en een pion achter. Dit zou wel te houden geweest zijn met nog wat tijd op de klok, echter ging het van kwaad tot erger. Op het laatst kwam ik in een verloren stelling terecht waar ik met 1 seconden nog op de klok er nog een zet (Ke2) uitperste. Vervolgens verknalde mijn tegenstander (2 min op de klok) zijn stelling in 3 of 4 zetten.
P. Hoekstra - T. Gosman   wit aan zet
Hier speelde ik in opperste tijdnood/wanhoop
1.Ke2-e3!? (zwart heeft alle tijd en dit verpest de winst ook niet
2.Kd3-Tf2?! (maakt het lastiger geloof ik maar verpest dacht ik nog steeds niets, Le4+ is een eenvoudige winst)
3.Kxd4 (in ieder geval weer een pion terug :)-Td2+?? (Na 3...e2 staat zwart nog veel beter) 4.Kc3 en opeens is de e-pion ook niet meer te dekken en staat wit zelfs al weer iets beter
4. ... Txg2
5.T3xe3-Txe3
6.Txe3- Kf6? schrikreactie ivm Td7+
7.c6! -Lc8? en hierna sta ik totaal gewonnen, na Lxc6 was het nog een technisch klusje geweest
8.Te8- Lf5?
9.c7- Txh2
10.Tf8+Ke6
11.Txf5-Kd7
12.Tc5 en na nog een paar schaakjes gaf zwart op.
onverdiende overwinning maar wel belangrijk."
Peter is hiermee met 3 uit 3 topscorer van ENPS 1, de most valuable player.

Niek

18 opmerkingen:

  1. Die Rijninks was in 2010 nog een 2167 elo speler ,dus zo slecht was ie niet maar wel sneu voor Tom

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Geen excuses zoeken voor Tom! Strafcorvee en voor Arnth geldt hetzelfde. Overigens hebben beide genoeg punten gehaald de laatste tijd voor enps dus voor die ene keer mogen ze falen. Tegen Amstelveen verwacht ik weer 2 punten van ze

      Groet vanaf het Taksimplein en nee Bert dat is niet vlakbij het Rembrandtplein !

      Verwijderen
    2. Doe maar NIET de groeten aan Erdogan ! ( Vladimir Poetin )

      Verwijderen
  2. 4,5 - 3,5 ik tel onze zegeningen......

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Motor van E 1 pruttelt een beetje,motor van E 2 pruttelt niet eens maar staat stil ( geen beweging in te krijgen zegt de monteur ) "" probeer hem op 4 december weer aan de gang te krijgen ! "" Ja dat hopen we van ganser harte ! forza E 2 !

      Verwijderen
    2. Voor het tweede is er nog genoeg hoop. Tegen het eerste en VAS 2 verliezen is geen schande. Ook de wedstrijd tegen de Amstel had een beter resultaat verdiend. De eerste borden speelden geweldig 2.5 uit 5 is een geweldige prestatie! Van de onderste 3 borden had meer verwacht mogen worden omdat daar de ervaren oldies zaten plus een aanstormend talent.
      Kees 1 advies voor de volgende wedstrijd: Sanne moet eens een keertje stellinge doorspelen ook al neigen ze naar remise. In principe moet hij met zijn klasse de tegenstander in het verre middenspel of eindspel alsnog de baas zijn. Een beetje vertrouwen in eigen kunnen hebben voor je het weet hebben jullie 8 matchpunten. Misschien dat die killer uit de Pijp ook eens moet meedoen want die wordt toch wel node gemist.

      Verwijderen
  3. Hmm Steve dat is echt voor de poorten van de hel weggesleept. Volgende keer toch maar even remise nemen voor de zekerheid volgens mij had je zelf nog minder tijd dan je tegenstander. Vooral omdat Stefan gewonnen stond of heb ik dat nu helemaal verkeerd gezien? Denk dat we toen virtueel 4-3 voor stonden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de poorten van hel weggesleept nou nou nou, het viel best mee, ik heb vaker gewonnen dan verloren gestaan in deze partij, alleen 38.Pe4?? had fataal kunnen zijn!
      De stand was toen 1-1, ik had geen idee hoe het op de andere borden stond en ik voelde lichte paniek bij mijn tegenstander, vandaar dat ik doorspeelde.

      Verwijderen
    2. Ben het met je eens dat je in het begin je tegenstander heb weggespeeld, daarna glipte het weg na De2.
      Na 36...Ld5 37.Tf5-Le6 is zelfs 38.Tf2! nog sterker omdat dan na 38...Ld5 39.Pf5 vernietigend komt.
      37... Dd6 is zelfs een blunder omdat zwart in het voordeel kan komen met 37...Lxc4 omdat 38.Txg5-hxg5 39.Dxg5 faalt op Lxf1.

      Overigens wel jammer van je goede opzet. Na 17.f4! is de zwarte stelling nauwelijks houdbaar.

      Voor de poorten van de hel sloeg inderdaad op de situatie dat je 4 zetten lang -4 tot -5. Misschien had ik het nog sterker moeten uitdrukken:
      "Half bungelend in het vagevuur" :)

      Verwijderen
  4. Ok ik heb mazzel gehad :)
    Ik dacht dat ik f4 kon uitstellen maar het was niet zo.

    Trouwens 37...Lxc4 is de zet die ik had gehoopt want het verliest! 38.Txg5 hxg5 39.Dxg5 Lxf1 40.Pe4! en zwart kan niets doen tegen de dreiging Dh6-g7.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh ok ik had even niet gezien dat pe4 kon. Dacht aan Ph5 en dan is Kh7 eenvoudig.
      Toch wel een boeiende stelling, hoewel zwart nog wel wat betere verdedigingsmogelijkheden heeft. Bijv na 35.pe4 is het al geen zetherhaling meer omdat zwart nu 35...Da5 kan spelen met een klein plusje.

      Verwijderen
  5. Ik stond eerst totaal verloren (na 5 zetten een pion weggeven en als compensatie had ik rare stukken en een half open koning).
    Toen speelde de tegenstander passief en onbegrijpelijke zetten en had ik op +5 of zo kunnen komen als ik de goede zet speel. Speelde Dc5 ipv Dd4 op zet 40 waardoor ik in een eindspel met Dame + 3 pionnen vs T + L+1 pion kwam. Anders had ik een loper meer gehad :(
    Helaas... Voor het eindspel had ik meer tijd om het juiste plan te vinden en nog maar 2 a 3 minuten op de klok. Toen hoorde ik dat remise genoeg was, dus kon ik veilig en gedwongen naar pion vs loper afwikkelen. En dus remise.

    Bert was een goede mental-coach. Hij bleef maar tegen me aan praten dat ik beter was dan mijn tegenstander en nog wel zou winnen (toen ik slechter stond).

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Iets heel anders: Ik geef iets van 30 openingsboeken en Chessbase DVD weg, ik breng ze aanstaande vrijdag op de club. Ik zal er rond half 8 zijn. First come first served!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zit er een boekje bij over de Van Geet? Met uitleg over het variantje 1. e4 d5 2. Nc3 d4 3. Nce2 e5 4. f4
      Ik lig al in een slaapzak voor de deur van de pastorie!

      Verwijderen
    2. Nee Niek sorry, ik ben een 1.d4 speler :)

      Verwijderen
    3. Ik heb een boekje over de Van Geet

      Verwijderen
    4. Ik heb als het goed is ook nog iets liggen van Aasum of zoiets? Maar ik betwijfel of de variant met 4.f4?! hierin staat want het lijkt me nou niet echt de beste. Ipv 6...Ld6 had Ron gelijk 6...g5 moeten doen.

      Verwijderen
    5. Ik vind het wel heel erg leuk van Steve. Wat een filantroop! Maar wat is de reden? Verhuizen? Stoppen met schaken? Of toch pure liefdadigheid.

      Verwijderen