roterende banner

vrijdag 6 november 2015

Espion2 - ENPS3 3-5

Op een druilerige donderdagavond reisde ENPS 3 af naar Espion voor de tweede wedstrijd van het seizoen. Zonder onze ELO-toppers Ailko, Chiel en Ronald zou het geen eenvoudige opgave worden. Ik had echter prima vervangers gevonden in Tom Korff, Dick de Graaff en Martin Rekelhof. Verder speelden Ron Heeneman, ik, Peter Kersten, Marco Wielemaker en Daan Poldermans. Helaas voor dit verslag had ik i.t.t. vorige keer geen eenvoudige zege, zodat ik weinig van de overige partijen heb meegekregen. De meeste van de partijen leken lang gelijk op te gaan zodat de wedstrijd beide kanten op kon vallen.

De meest pikante partij van de avond was natuurlijk tegen onze eigen Ron van Leeuwen, die extern uitkomt voor Espion. Marco had de eer om tegen hem te mogen spelen, op het vierde bord. In zijn flamboyante stijl offerde Ron twee lichte stukken voor een gevaarlijke koningsaanval die Marco alleen het hoofd kon bieden door zijn dame te offeren voor een toren. Maar Marco is een taaie en wist af te wikkelen tot een stelling met 2 torens tegen de dame van Ron. Hij sloeg een remisevoorstel af en lokte Ron in een matnet. De zege was binnen.

Terwijl in mijn partij op bord 2 het eerste slachtoffer pas in de 22e zet viel, leken op bord 8 Dick en zijn tegenstander met een paar stukken minder de partij begonnen te zijn. Ik geloof dat binnen 15 zetten alle zware stukken van het bord afgeruild waren. Hoewel Dick nog behoorlijk in tijdnood kwam wist hij prima de remise binnen te slepen. Tom stond na een goeie opening (Reti-variant?) al snel heel actief met toren en dame op de open lijn, terwijl zijn tegenstander nog aan ontwikkelen moest beginnen. Toen ik echter bij mijn tweede kopje thee langsliep, waren de rollen ineens omgedraaid: Tom’s koning stond met de rug tegen de muur. Ik zag het somber in, maar niet veel later zag ik de brede glimlach van Tom, hij had gewonnen!

Peter speelde een interessante open partij. Hij wist al snel zijn c-pion naar de 7de rij op te laten rukken. Helaas zat promotie er niet in, maar ik vond dat hij de resterende partij actiever stond en meer dreiging had. Blijkbaar niet voldoende, want een remise was het resultaat. Tot mijn schande heb ik van de partijen van Ron, Daan en Martin te weinig gezien om er iets zinnigs over te zeggen. Martin had zijn torens mooi gedubbeld op de f-lijn en drukte op de vijandige koningsstelling. Zelfs een mooi actief paard kon de loopgravenoorlog met een dichtgeschoven pionnenrij niet in zijn voordeel beslissen zodat hij een remiseaanbod accepteerde. Daan had in de opening een pion geofferd voor initiatief over de damevleugel. In het middenspel werden de lichte stukken geruild waardoor hij onvoldoende overhield voor een beslissende aanval. Wederom een remise. Ron H. speelde op het eerste bord met wit en wist al snel het centrum te veroveren. Zijn tegenstander speelde echter solide en Ron kon het kleine voordeel niet verzilveren en moest ook berusten in een gelijkspel.

Mijn eigen partij kwam maar langzaam op gang. Ik had de diagonalen bezet en lange tijd stond er grote druk op het centrum met pionnen op de 4 centrale velden. Het duurde maar liefst tot de 22ste zet voordat er ook maar iets geslagen werd. In een poging om door te drukken in het centrum, verjoeg ik de twee vijandige paarden naar de rand van het bord met de pionnen voor mijn koning. Ik dacht de overwinning binnen bereik te hebben, maar mijn koning stond ineens in zijn blootje met nog voldoende stukken op het bord om het me heel lastig te maken. Mijn tegenstander had hetzelfde probleem en met allebei nog 5-10 minuten op de klok, bood hij remise aan. Gezien de 4,5-3,5 voorsprong kon ik zijn aanbod aannemen, zodat onze 5-3 overwinning op het bord kwam.

Kortom, 6 remises en 2 overwinningen houden ons op koers voor de titel. Hoewel dat misschien nog iets te vroeg is om over te spreken. ;-)

Arjen


ESPion 2ENPS 33 - 5
1 Eric JungeRon Heeneman½ - ½
2 Willem AlphertsArjen Wiering½ - ½
3 Peter UrbanusPeter Kersten½ - ½
4 Ron van LeeuwenMarco Wielemaker0 - 1
5 Harrie BoomDaan Poldermans½ - ½
6 Ton van der Eyden Martin Rekelhof½ - ½
7 Frank SteensmaTom Korff de Gidts0 - 1
8 Marcel KusseDick de Graaff½ - ½
 

3 opmerkingen:

  1. Volgens de ratings van de eerste ronde hebben jullie van twee lastige middenmoters gewonnen. Er volgen nog een paar toppers, dus het wordt spannend. Maar erg fijn dat deze binnen is.

    BeantwoordenVerwijderen