roterende banner

woensdag 11 november 2015

ENPS 4 verliest met klein verschil

Tegen tienen liep Steve Michel de speelzaal binnen, maakte een rondje langs de borden van Caissa 10- ENPS 4 en verklaarde: 'Het wordt spannend. Mijn prognose is 4,5-3,5.'

Raak. Het werd spannend. En we verloren met precies die cijfers.

Andre won aan het eerste bord een pion, maar moest daarvoor dameruil toelaten en de rokade inleveren. Zijn tegenstander won het houtje terug en versplinterde de witte pionnenstelling. 1-0 voor de gastheren.
Aan het laatste bord lieten zowel Martin Jones als zijn tegenstander na te rokeren, bij een onrustbarend open stelling en de dames op het bord. Martin kwam twee pionnen achter, maar zag daarna in tijdnood toch kans remise te bereiken.
Twee nederlagen volgden. Har had lang actief spel en een behoorlijke stelling, maar na dameruil vervlakte zijn initiatief. Uiteindelijk verloor hij een eindspel met toren en loper tegen toren, paard en vrijpion.
Johan viel aan het vierde bord in een draak de lang gerokeerde witte koning aan met Da5, maar moest zich al snel verweren tegen een tegenaanval, eerst over de g-, daarna over de h-lijn. Die sloeg door.
De broodnodige opsteker kwam van Theo. Zijn dame en zwartveldige loper werkten goed samen en brachten hem de winst.
Rene speelde het met zwart aan het tweede bord messcherp. Zijn tegenstander verwaarloosde zijn ontwikkeling, waarop Rene eerst een stuk en daarna een toren offerde. Dat geweld leverde hem wel de vijandelijke dame op, maar niet de koning. Er resulteerde een onwaarschijnlijk eindspel van twee torens plus twee paarden tegen dame plus twee paarden, met nog een stuk of vijf pionnen voor ieder. Daarin werd tot remise besloten.
Daarmee stond het 4-2 voor de Caissianen. Jammer genoeg hebben we geen kans gezien de score nog gelijk te trekken. Albert speelde goed en had aanvalskansen tegen de zwarte koning, maar verkeerde in tijdnood en gaf uiteindelijk remise.
Martin Rekelhof verzachtte de pijn. Hij speelde traditiegetrouw een zware partij – om elf uur waren niet meer dan twee lichte stukken en twee pionnen van het bord verdwenen. Hij stond onder druk op de damevleugel, maar kon in tijdnood van zijn tegenstander met succes een aanval op diens koning opzetten.

Uitslag: 4,5-3,5. Zeker geen rampzalig verlopen wedstrijd, maar toch wil ik alle teamgenoten nog eens vragen om alleen in overleg met de teamcaptain remise aan te bieden of aan te nemen. Soms eist het belang van het team dat een of meer teamleden alles of niets spelen; de teamcaptain kan hen dat vragen.

Victor, 11/11 2015
De volledige uitslag:

Caissa 10 – ENPS 4 4,5 – 3,5

1 Alex Varnica - Andre van Rijn 1 - 0
2 Writser Cleveringa - Rene Nooteboom 0,5 – 0,5
3 Paul Beukering - Martin Rekelhof 0 – 1
4 Marnix Goddijn – Johan van der Maas 1 – 0
5 Ti de Jong – Har Lesmeister 1 – 0
6 Steven Kuypers - Theo Bakker 0 – 1
7 David Laan – Albert de Roo 0,5 – 0,5
8 Marnix Jansen – Martin Jones 0,5 – 0,5

2 opmerkingen:

  1. Nr 1 regel bij team wedstrijden OVERLEG eerst met je teamcaptain !!! In Januari kun je op me rekenen Victor ! Wel 1 e bord want die Van Rijn kan beter gaan schilderen (grapje Andre Varnica kan best schaken ) Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn prognose was echter 4,5 - 3,5 voor ons natuurlijk ;)

    Opvallend was de gelijkenis van Alberts tegenstander met Gérard Depardieu!

    BeantwoordenVerwijderen