roterende banner

maandag 11 maart 2013

De apotheose nadert....

Het zijn spannende tijden in de externe competitie. Na onze buitengewoon voortvarende start van het seizoen blijven onze teams nog steeds goed presteren. Het gaat zelfs zo goed dat al onze teams nog kans hebben op het kampioenschap en we ook nog in de race zijn voor de SGA-cup. Zo goed hebben we er in maart nog nooit voorgestaan!
Extern wedstrijdleider Sander doet verslag
Laat ik beginnen met het vijfde team. Vanaf het begin van het seizoen is het eigenlijk al duidelijk dat het in de viertallen-competitie dit jaar gaat tussen Laurierboom-Gambiet en ons. Andere favorieten als Ada'04, Tal/DCG 4 en titelverdediger TOG zijn al vroeg in de competitie op achterstand gezet. Zowel Laurierboom-Gambiet als wij hebben een keer gelijkgespeeld en de rest gewonnen. Dat deden zij iets voortvarender dan wij: ze staan 4 bordpunten voor op ons. Morgen, dinsdag 12 maart, is eindelijk de grote dag aangebroken waarin we het tegen elkaar op mogen nemen. De winnaar van deze strijd wordt vrijwel zeker kampioen.

Het vierde speelt een beetje wisselvallig: begin december wonnen we met grote cijfers (6-2) van de toenmalige koploper. Daarmee waren we ineens een grote kanshebber voor de titel. Een ronde later gingen we echter met dezelfde cijfers onderuit bij het Probleem 4. Omdat alle teams wel ergens punten hadden laten liggen, maakten bijna alle teams toch nog kans op de titel. De volgende ronde wonnen we van Almere 7, waardoor onze kansen nog verder stegen.
Maar toen volgde een zwarte bladzijde: voor de wedstrijd uit tegen Pegasus moesten een hoop vaste spelers en ook vrijwel alle reserves afzeggen. Met als gevolg dat we met slechts vijf man konden afreizen naar Amstelveen. We werden met 6-2 naar huis gestuurd. Als we deze wedstrijd hadden gewonnen hadden we nu bovenaan gestaan!
Met nog twee ronden te gaan staan we 2 matchpunten achter op de nummers 1 en 2, en 1 matchpunt op de nummer 3. De nummers 1 en 2 moeten nog elkaar en wij hebben een (op papier) makkelijk programma tegen de nummers 7 en 9.
We zijn nog niet kansloos voor de titel, maar we zijn helaas wel afhankelijk van de andere teams. Op 22 maart is de volgende wedstrijd (thuis tegen Caïssa 14) en dan is er wat meer duidelijk.

Het derde dan. Net als het vijfde en in tegenstelling tot het 1e, 2e en 4e zijn zij geen ratingfavoriet in hun poule. Na de eerste ronde stonden we nog bovenaan na een forse overwinning op VAS, maar op 12 december was er sprake van een klein drama: in een uitwedstrijd tegen favoriet de Raadsheer verloren we nipt met 3,5 - 4,5. Met deze uitslag kwam er ook een einde aan onze ongeslagen reeks van 18 wedstrijden.
In de volgende wedstrijd stelde het derde even orde op zaken: afgelopen vrijdag werd in een niet eens zo heel spannende wedstrijd koploper Chaturanga met 5-3 verslagen. Omdat andere titelkandidaten Oosten-Toren 2 en de Raadsheer 2 onderling tot 4-4 kwamen zijn we zeker nog niet uitgeschakeld voor de hoofdprijs. Ook hier moeten de nummers 1 en 2 nog tegen elkaar, en omdat we op beide teams maar 1 matchpunt achterstaan en we nog tegen de nummer 2 moeten de volgende ronde, zijn er zeker nog mogelijkheden. We hebben het hier echter ook niet meer helemaal in eigen hand.

Het tweede lijkt het verdriet van de degradatie van vorig seizoen al lang verwerkt te hebben: ze zijn flink aan het huishouden in de 2e klasse en zelfs kunnen volgende week al kampioen worden!
Daarvoor moeten we uiteraard zelf winnen (uit tegen Caïssa 10) en moet Fischer Z 3 niet met dezelfde of ruimere cijfers van VAS 6 winnen de dag daarvoor. In dat geval volgt de beslissing in de laatste ronde.

Ons vlaggenschip, het eerste, timmert ook goed aan de weg: alle directe concurrenten zijn al verslagen. De laatste overwinning, tegen Amstel, kwam wat moeizaam tot stand, maar was niettemin verdiend. De kloof met de rest is inmiddels liefst 3 matchpunten. Vanavond spelen we uit tegen de nummer laatst, Grasmat. Daarna volgen nog 2 ronden, maar het is duidelijk dat het kampioenschap ons eigenlijk niet meer kan ontgaan. Op 12 april spelen we thuis tegen Pegasus voor de titel (als we vanavond winnen tenminste).

Dat het goed gaat met ENPS is inmiddels wel duidelijk, er is ook al vaker over geschreven. En dan ben ik nog niet eens klaar met mijn verhaal, want er is een team waar ik het nog niet over heb gehad. Ik bedoel natuurlijk het SGA-cup-team. In de eerste ronde waren wij vrijgeloot en tegelijkertijd sneuvelden er een hoop favorieten. Zo werden de in de promotieklasse uitkomende clubs VAS, Tal/DCG en titelverdediger Zukertort direct uitgeschakeld, net als het sterke Laurierboom-Gambiet. In de tweede ronde wonnen we met 1-3 van Grasmat en in de kwartfinale werd ES'80 onder de voet gelopen. Voor de derde keer in de historie staan we daarmee in de halve finale. Daarin mogen we het opnemen tegen de Raadsheer. Wanneer en waar is nog niet bekend, vermoedelijk begin april. Of het uit of thuis wordt, wordt door loting bepaald.

Voor de ENPS-fans is er de komende weken dus een hoop te beleven en ik hoop op veel supporters bij de komende belangrijke wedstrijden:
11 maart Grasmat 1 - ENPS 1
12 maart Laurierboom-Gambiet 3 - ENPS 5
19 maart Caïssa 10 - ENPS 2
22 maart ENPS 4 - Caïssa 14
4 april Oosten-Toren 2 - ENPS 3

Sander

5 opmerkingen:

  1. Mooi verhaal, en morgen een belangrijke wedstrijd van E5! Kom wellicht even aanmoedigen.

    Ik denk dat we de halve finale tegen het Probleem moeten! Maar sowieso tegen een medeorganisator van het kroegloperstoernooi!

    Ergens bij het nieuws vind je het competitieboekje 2012 - 2013. Daar zie je dat wij in dezelfde helft zitten als het Probleem

    SGA-cup 2012/2013



    Ronald

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We worden dit jaar jaar ook Amsterdams kampioen leuke blogartikelen schrijven!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. waw, leuk overzicht, sportieve revanche op vorig seizoen!
    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  4. We staan er inderdaad goed voor, zoals blijkt uit dit fijne overzicht (dank, Sander!), maar de prijzen moeten nog verdeeld worden. Koppie d'r bijhouden en dit kan een uniek seizoen worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. E1 wint van Grasmat met 7.5-0.5

    BeantwoordenVerwijderen