roterende banner

maandag 4 december 2023

VERSLAG DE WACHTER 1 - ENPS 4

Het 4de stond na 2 rondes nog op een hatelijke nul.
In de 1ste ronde gingen we eigenlijk onnodig in de thuiswedstrijd tegen Caïssa 4 met 3½ - 4½ onderuit, en de 2 de ronde leden we thuis tegen Chaturanga 1 een tamelijke beschamende nederlaag van 1½ - 6½…
Op maandag 27 november 2023 waren we te gast bij de heren van De Nederlandsche Bank ofwel De Wachter 1. Volgens captain Wiering was het tijd om een resultaat neer te zetten, maar dat zou dan gelet op de hoge ratings van de tegenstander aan de eerste 4 borden van de borden 5 tot en met 8 moeten komen.
Hieronder alsnog een ietwat verlaat verslag, met dank aan Arjen voor zijn input.

Ik speelde zelf (Daan) aan bord 3 tegen Jurriaan Eggelte met wit. Tegen een Siciliaan speel ik altijd de Alapin (2. c3). Mijn tegenstander had voor zijn eerste zetten nogal wat bedenktijd nodig. Na de partij vertelde hij me dat hij nog maar weinig schaakt, eigenlijk alleen maar extern, en hij kende de theorie niet. Hij speelde overigens wel het beste antwoord, 2. … Pf6). Na 9 zetten bood hij remise aan en na overleg met de captain accepteerde ik dat in een min of meer gelijke stand, en ervan uitgaande dat zijn rating een stuk hoger was dan die van mij. Dat bleek later nog wel mee te vallen (1743, mijn collega’s aan de borden 1, 2 en 4 hadden aanzienlijk sterkere tegenstanders.
Ik weet de niet in welke volgorde de partijen werden beslist, alleen dat Theo Bakker het laatst klaar was.
Arjen kwam naar eigen zeggen met een Najdorf-Siciliaan met een klein voordeeltje uit de opening. Zijn tegenstander leek met Le3 en Dd2 lang te willen rokeren en iets van een English attack op poten te willen zetten. Dus lang rokeren en dan met f3, g4 en h4 een pionnen storm creëren. Arjen speelde een preventief h5, maar zijn opponent rokeerde alsnog kort, waardoor de h5 pion zwak werd. Hij kwam steeds passiever te staan en zijn kleine plus werd een kleine min. Hij vreesde langzaam van het bord geduwd te worden, dus speelde een speculatief g4. Zijn tegenstander offerde correct zijn loper en zijn koning kwam teveel open te staan. Kortom. Hij moest opgeven.
Ailko had een veelbelovende aanval over de h-lijn die helaas net niet doorsloeg. Zijn tegenstander ging vervolgens op de b-lijn vol in de aanval waarbij Ailko uiteindelijk materiaal moest geven (dame tegen toren en stuk) en uiteindelijk ten onder ging. De vijandelijke stukken waren te sterk.
Martin speelde zijn geliefde Hippo en zette een sterke aanval op richting de vijandelijke koning. De stukken van de tegenstander werden steeds verder naar achter gedrukt. Zijn tegenstander verblunderde in een stand waarvan ik het idee dat het nog enigszins gelijk stond een stuk en gaf een paar zetten later op.
Albert speelde een keurige aanvalspartij en liet zijn tegenstander voor zover ik dat kon beoordelen kansloos. Volgens Arjen was dit het 2 de winstpunt in de wedstrijd.
Johan vroeg of hij een remise aanbod mocht aannemen. Hij speelde tegen een sterke tegenstander en materieel was het behoorlijk in evenwicht. Johan was bang dat hij in zijn huidige vorm niet meer dan een halfje zou kunnen scoren. De stand in de wedstrijd (1,5-0,5 voor ons) liet het toe, dus een half punt was prima.
Aan het eerste bord speelde good old Bert Wijchgel tegen voormalig Elo-kanon Albert Termeulen een ingewikkelde partij. De a- en h-lijnen waren open en Bert leek het iets betere van het spel te hebben. De partij eindigde evenwel in remise nadat er voor de 3e keer dezelfde stelling op het bord was verschenen.
Als ik het goed heb begrepen werd die remise niet formeel geclaimd, maar kon (ondanks een voorsprong van 2 pionnen voor Bert) geen van beide spelers iets ondernemen zonder fataal risico te lopen… De stand was 3½ -3½ met Theo als laatste speler. Eindspel met beiden een paard en loper en een zwikkie pionnen. Materieel was het in evenwicht. De loper van de tegenstander leek iets actiever, dus Theo’s remise aanbod werd afgeslagen. Na het ruilen van wat pionnen en de paarden, kwam Theo ineens iets sterker uit het strijdgewoel naar voren. De pionnen van de tegenstander stonden op de verkeerde kleur. Theo’s loper kon ze opeten, maar de vijandelijke koning stond voldoende actief om het gevaar te keren. Er werd remise overeengekomen. Er leek achteraf volgens enige Wachters nog sprake van een winstkans voor Theo, maar Theo heeft inmiddels eerder op dit blog uitgelegd dat die winstkans er niet was.
Hieronder nog de uitslagen op een rijtje:
Daan Poldermans

1 opmerking: