roterende banner

zondag 28 juni 2020

Speelverslaving, Twitch en Nakamura

De wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Als je om je heen kijkt in onze offline schaakwereld is de sport duidelijk iets van de oudere generatie. Grijze heren van 50+, een paar veertigers en dertigers, en maar een enkele twintiger ... afijn je kent het wel, ik hoef het beeld niet verder te schetsen. Ieder jaar wordt deze groep weer een jaartje ouder, en de ene club na de andere uit de SGA verdwijnt. Het gaat dus om een uitstervend ras kun je veilig aannemen.

Uit een familiealbum. Vakantie in frankrijk, 2005
avec une baguette naturellement
Ik heb mijn eigen kinderen wel schaken geleerd, maar hun interesse was minimaal. Ik vond dat helemaal niet erg, er zijn wel nuttiger dingen in het leven dacht ik.
Helaas zijn ze nauwelijks aan nuttiger dingen begonnen, want iets als school had ook al bijzonder weinig interesse. Mijn jongens zijn zich obsessief bezig gaan houden met online gamen. Bij ons thuis is menig oorlog uitgevochten. En de kinderen hebben de oorlog gewonnen, de schoolcarrières zijn verwaarloost, maar hun vaardigheden op gebied van Minecraft, League of Legends en Animal Crossing (om er maar een paar te noemen) zijn hoog ontwikkeld.

En of het gamen alleen niet al genoeg ondermijning van het ouderlijk gezag was, kwam daar ook nog eens het zogenaamde streaming platform Twitch (https://www.twitch.tv/) bij. Dat kennen jullie natuurlijk niet, en dat is ook helemaal niet erg, want op Twitch worden urenlange filmpjes van gamende pubers van alle leeftijden getoond. De gamer in kwestie voorziet zijn acties van overspannen hysterisch schreeuwen, gillen, stemmetjes en andere vreemde geluiden. Omdat het duidelijk onzin van de bovenste categorie is leek het ouderlijk beleid me voor de hand te liggen: eenvoudigweg verbieden.

Maar ook hier hebben mijn vrouw en ik het hoofd in de schoot moeten leggen. Het was kennelijk zo belangrijk voor de jongvolwassenen, dat geen ruzie te veel was om het recht te bevechten om dagen liggend op de bank door te brengen, maximaal toegewijd luisterend naar De Grote Waanzin Van Deze Tijd. We zitten in het tijdperk van de Gamification, er is niets aan te doen.

En nu komt het. De reden dat ik dit allemaal vertel op deze plek is het volgende. Er is iets gebeurd. Iets heel opmerkelijks. Op een dag zag ik mijn oudste zoon met twee vrienden op mijn schaakbord partijtjes spelen. Offline, geen computer of mobiel in de buurt. Een beetje vreemd, maar okay, dacht ik. Een dag erna zag ik op onze TV (waarop hun playstation is aangesloten) een filmpje met een schaakbord én vier van de voornoemde gameschreeuwers, waarvan ik er eentje herkende: verdomd, is dat niet Nakamura?! Wat doet die daar?!!

Mijn kinderen vertelden me wie het was: een hele goede schaker, een meester ofzo, en die stond wel in de top 100 van de wereld. "Zeg maar de top 5" zei ik. Er werden potjes geanalyseerd van spelers met een en Elo van dik onder de 1000. Het ging echt nergens over zag ik, check het zelf, hier is het filmpje:
https://www.youtube.com/watch?v=e91M0XLX7Jw&feature=youtu.be
Iemand trapte in een herdersmat ofzo. "Belachelijk!!" Riep ik. "Die gast zit zijn tijd te verdoen! Treurig! Waar moet dat heen met deze wereld!" In andere filmpjes deed Naka nog gekkere dingen. Schaken op een bord voor 4 spelers bijvoorbeeld. Alle 4 voeren ze een eigen set schaakstukken aan. Hij tegen 3 anderen met Elo van rond de 1000 🤨

Nu, een paar weken later heb ik spijt van mijn opmerkingen. Naka bleek een vaste kracht in het team van Twitch te zijn, en er zijn heel veel van dit soort filmpjes, er is sprake van een hype op Twitch. De tegenstanders van Naka hebben dan wel een Elo van niks, maar het zijn topgamers, de grootmeesters van hun eigen genre, een genre waar veel meer mensen aan meedoen dan er schakers zijn. En duizenden, misschien straks wel miljoenen gamers heeft hij aan het schaken gekregen. Mijn oudste zoon is nu fanatiek bezig beter dan zijn vrienden te worden. Hij heeft zelfs mijn schaakboekenkast ontdekt. We vluggeren soms en hij is nog serieuze tegenstand ook. Zou hij talent hebben?! Meer dan ik lijkt me.

De zoon vroeg me ook of er schaakvideo's zijn die ik kon aanraden. Nou, zei ik, de meeste zijn dodelijk saai, maar voor beginners is Benjamin Finegold wel een leuke tip, die is lache. Ben Finegold?!! zei mijn zoon, die ken ik! dat is een hele foute gast! Die snapt niet hoe geweldig Twitch de hele wereld aan het schaken krijgt!
En hij liet me dit filmpje zien: https://youtu.be/w_5RqOMwMRw
Inderdaad, in dit filmpje legt Finegold, volkomen onterecht (net als míjn eerste reactie), uit dat Nakamura zijn tijd aan het verdoen is.

Maar mij is het nu wel duidelijk: Nakamura is de allergrootste schaakheld van deze tijd!

Niek

4 opmerkingen:

  1. Ik ben nog net van de Twitch generatie, dus ik heb deze ontwikkeling nauw gevolgd de laatste maanden, en het was zeker opmerkelijk!

    Nakamura streamt al lang op Twitch, als partner van chess.com, maar hij kreeg gemiddeld rond de 2 tot 3 duizend kijkers per stream, vergeleken met de top streamers die vaak boven de 50 duizend zitten was dat niet veel. En binnen het schaakgenre op Twitch was hij ook zeker de uitzondering, niet de regel.

    Maar Nakamura heeft het heel slim aangepakt en heeft een populaire streamer schaken geleerd op zijn stream en heeft daarmee zo de deur geopend voor een heel nieuw publiek. Vanuit daar begon de sneeuwbal te rollen en opeens was er een heel peloton streamers die ook opeens begon te schaken, met en zonder Nakamura. De populariteit steeg explosief met uiteindelijk een heus toernooi tussen alle nieuwe schaakstreamers.

    Deze streamers waren natuurlijk helemaal niet goed (tussen de 600 en 1200 elo) maar daar ging het niet om, de populariteit is immens gestegen. Tijdens dit online toernooi heeft schaken wel eens de 100 duizend kijkers aangetikt, en stond daarmee vaak aan de top van Twitch, wat ongekend was.

    Intussen heeft Nakamura zijn gemiddelde kijkersaantallen wel vertienvoudigd en heeft de stap gemaakt van pro schaker naar pro schaakstreamer, wat niet meer dan logisch is gezien zijn succes. Het is nog de vraag of deze nieuwe populariteit blijvend is, maar Nakamura heeft zeker voor een opleving gezorgd in de schaakwereld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk stuk Niek. Van mijn leerlingen weet ik dat een Minecraft personage ook Steve heet;).

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ongekend hip! wat een leuke blog, een nieuwe wereld gaat open! Thx,
    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Interesant! Hartelijk dank.
    Ailko

    BeantwoordenVerwijderen