roterende banner

zaterdag 4 juli 2020

5e ronde zomercompetitie: Arjen aan de leiding

Vrijdagavond was de vijfde ronde van de zomercompetitie.

Koploper Arjen speelde met zwart Siciliaans tegen Pieter, die op de zevende zet een loper in liet staan en de rest van de partij met een stuk verder moest. Pieter trok nog wel ten aanval en deed verwoede pogingen om Arjen angst aan te jagen maar dat was het enige dat hij wist te bereiken. Al met al helaas een kansloze partij voor Pieter en een mild oordeel van Stockfish die vond dat het bij die ene blunder was gebleven.

Maarten kwam in grote problemen tegen Dick, die na zijn overwinningen op Pieter en Bas ook tegen de derde ratingfavoriet op voordeel kwam, groot voordeel zelfs. In het Gellergambiet (Slavisch) maakte Maarten een blunder op de tiende zet en dat kostte hem een tweede pion. Lange tijd was Dick de baas en speelde hij goed, totdat zijn toren aangevallen werd en hij daarop onfortuinlijk reageerde door dit stuk opzij te spelen. Het klinkt heel logisch, maar het was deze keer helemaal fout. Hij had eerst een loper moeten ruilen met schaak. Nu kreeg hij een aanval van een pion op twee stukken te verwerken. Van schrik gaf hij nu wel schaak maar dit was ook niet goed. Maarten deelde nu klap op klap uit: Acht zetten, waarvan vijf slagzetten, een keer schaak en een slagzet met schaak later stond hij een toren en een loper voor. Dick was murw gebeukt en gaf op.

Daan maakte gehakt van het London-systeem van Ailko. Zijn commentaar: Hij speelde (met wit) de Londen Opening, dat dacht ik al. Ik heb daar een paar maanden geleden redelijk wat tijd ingestoken, omdat je die opening redelijk vaak tegenkomt en je moet als zwartspeler goed uitkijken dat je niet bij een beetje passief spel onder de voet wordt gelopen (sprak hij uit ervaring...). Kortom, ik dacht mijn lesje te hebben geleerd, en had er donderdagavond en vrijdagmiddag nog wat extra energie ingestoken, maar toch ging het in de partij nog bijna mis... Ik ging voor de variant waarop je op de zesde zet met zwart Db6 speelt. Als wit daarop reageert met Db3 speel je c5-c4, slaan op b6 is goed voor zwart, en als hij Db3-c2 speelt volgt Lf5! Maar...hij speelde geen Db3 maar Dc2, en ik speelde weliswaar na enig maar toch niet goed nadenken Lf5... Nu kon hij beter komen te staan na dxc5, maar hij ging de fout in en speelde Db3, waarna alsnog c5-c4 volgde en dameruil op b6. Daarna ging het redelijk makkelijk, hoewel ik op de 12de zet nog een slordigheid beging, maar na 22 zetten stond ik een stuk en een pion voor. Uiteindelijk was het mat op zet 48.

In de Scandinavische partij tussen Bas en Eugen was er van het ratingverschil van 700 punten op het bord aanvankelijk weinig te merken. Bas begon aarzelend. Eugen daarentegen trok dapper ten strijde en liet bijvoorbeeld zijn loper niet wegjagen: “Sla hem dan. Ik zet je mat hoor!” Bas herpakte zich een beetje, ontwikkelde initiatief, maar profiteerde nauwelijks van een blunder op zet veertien. Niettemin kwam hij wel een pion voor en aangezien Eugen veel moeite heeft met het eindspel zou het goed moeten komen, toch? Maar de loper bleef staan op a6, ook toen na ruil op h6 een zwarte toren op dezelfde rij kwam, verstopt achter een paard, dat onmiddellijk voorwaarts trok en de witte toren bedreigde! Bas zag de redding Le2 ook niet meer, gaf een kwaliteit en moest een eindspel loper tegen toren spelen. Gelukkig voor hem speelde Eugen dit inderdaad niet goed. De toren ging zwerven, de witte pionnen gingen lopen en haalden de overkant. Bas was wakker genoeg om de laatste truc van Eugen met Koning-pion op g3 tegen Koning-Dame te doorzien: Op Kh1 volgde niet Dxg3 pat maar Kxg3 Kxg1 Dc1 mat. En toen zag ik tot mijn schrik dat ik Eugen per ongeluk vrijblijvend had uitgedaagd in plaats van met rating. Een verdiende forse ratingwinst door een goed resultaat heeft er voor Eugen dus sowieso nooit ingezeten. Sorry Eugen!

De laatste partij ging tussen Rimme en Gerben. Rimme gaat meestal enthousiast van start, maar nu speelde hij erg voorzichtig. Maar schijn bedriegt: Toen hij met zijn ene paard de dame aanviel, viel deze op de vlucht zomaar ten prooi aan het andere paard, dat zich verdekt had opgesteld.
De uitslagen:
Pieter (3)  – Arjen (3½)   0 – 1
Maarten (3) - Dick (3)     1 – 0
Ailko (2½)  – Daan (2)     0 – 1
Bas (1½)    – Eugen (2)    1 – 0
Rimme (1½)  – Gerben (1½ ) 1 – 0
Albert, Rob bye
Victor oneven
De stand:

Het arenatoernooi (5+3 blitz) werd een prooi voor Peter Nitschke. Boudewijn eindigde als tweede met evenveel punten en twee partijen meer die beide een 0 opleverden. Er waren slechts acht deelnemers deze week, maar we gaan gewoon door hoor!

Bas

stand met alle details

5 opmerkingen:

  1. Heb volslagen onterecht gewonnen. Gerben verprutst zijn dame, da's erg. Maar op dezelfde zet had hij ipv met zijn paard een pion kunnen slaan, met schaak,en verdere rampzalige gevolgen. Die klap was ik niet meer te boven gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt weer voor het verslag, Bas!
    Ik zag dat er weer aardig wat foutenfestivalletjes waren...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Uitslagen ronde 6:

    Arjen-Maarten 1-0
    Albert-Pieter 0-1
    Daan-Dick 1-0
    Rimme-Bas 0-1
    Rob-Victor 0-1
    Ailko-Eugen (nu bezig)
    Gerben oneven

    Verslag volgt later.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb verhuisd... waar kan ik mijn adres bij ENPS veranderen?

    BeantwoordenVerwijderen