roterende banner

zaterdag 6 juni 2020

1e ronde online zomercompetitie

Gisteravond is de ENPS-zomercompetitie begonnen. Er waren 5 online partijen met een bedenktijd van 30 minuten + 10 seconden. Ze zijn terug te vinden op https://lichess.org. Dat is heel handig voor dit verslag, want, Niek, de verslaggever is niet aangewezen op zijn eigen geheugen en een notatieformulier vol met beurtelings verkeerd en onleesbaar genoteerde zetten of juist leeg door ontbrekende zetten. Ook kunnen allerlei nieuwsgierigen zelf een kijkje nemen.

Zo ging Rimme met wit na een Engelse opening furieus ten aanval tegen Maarten. Hij offerde een paard en kreeg er na vijf schaakjes een kwaliteit en twee pionnen voor terug, plus een nog doorlopende aanval. Na dameruil wist Maarten nog wel een kwaliteit terug te winnen maar ondertussen had Rimme al vijf pionnen geroofd en toen hij torenruil kon afdwingen ontstond een eindspel met een paard en een pion tegen zes pionnen. Dat is veel te veel voor een paard alleen en het machteloze paard wist zelfs niet een pion te veroveren. Maar de dappere eenzame strijder bleef wel op het bord staan, zelfs in het uiteindelijk onvermijdelijke mat met twee dames.

Over de partij tussen Pieter met wit en Dick moet ik kort zijn. Waarschijnlijk hebben ze zonder rating gespeeld, want ik kan alleen achterhalen dat Pieter heeft verloren en Dick gewonnen. Dat is in ieder geval geen tegenstrijdige informatie.

Ailko en Victor speelden een London systeem dat lang gelijk op ging.Victor miste ergens een sterke voortzetting die pionwinst had kunnen opleveren en zag na ruil van alle zware stukken op zet 33 van wit dat zijn paard in de val zat. Na inlevering van een pion losgeld mocht het paard gaan, maar het kwaad was geschied. De pion was een vrijpion op h6, het initiatief van Ailko duurde voort en vijf zetten later gaf Victor op.

Eugen en Arjen speelden in de Alapin-variant van het Siciliaans een enerverend potje. Na 30 zetten stond het nog gelijk, maar de tijd begon te dringen, vooral voor Arjen. Niettemin overzag hij een dreigend dameverlies niet en kon hij op de veertigste zet penetreren over de d-lijn. Dit leverde dameruil en twee pionnen op in een LLP-eindspel. Dat zou gewonnen moeten zijn, maar Arjen liet een vijandelijke pion zomaar doorlopen en mocht van geluk spreken dat Eugen koos voor pionwinst in plaats van een zekere promotie in twee zetten. Ook een tweede kans greep hij niet en nadat Arjen het gevaar eindelijk had afgewend werd al gauw terecht de vrede getekend.

Volgens Lichess speelden Albert en Rob de Leningradvariant van het Nimzo-Indisch. Ik ken dat niet maar ik geloof het graag. Steve heeft nu vast de eerste 10 zetten al op het bord staan. Wat mij wel opvalt is dat Rob al op zet 4 veilig kon rokeren maar het niet deed toen het kon. Het liep verkeerd af: Albert kreeg een pion cadeau en won na een paardschaak op de centrale koning een tweede pion. Albert bleef de lakens uitdelen, kreeg twee torens op de zevende rij en keek uit voor mat op de onderste rij. Toen nieuw pionverlies onvermijdelijk werd, gaf Rob op.
De uitslagen op een rij:
Pieter – Dick    0-1
Rimme  – Maarten 1-0
Ailko  – Victor  1-0
Eugen  – Arjen   ½–½ 
Albert – Rob     1-0
Bas oneven
Nico bye

De stand:
1. Bas, Ailko, Albert, Dick, Rimme 1
6. Arjen, Eugen, Nico              ½
9. Pieter, Maarten, Victor, Rob    0
De competitie gaat bij voldoende deelnemers nog 8 weken door. Wie alsnog mee wil doen kan zich melden op eerstenps@gmail.com. Hij of zij krijgt een bye van ½ punt voor ronde 1. Vanaf de tweede ronde deel ik in op donderdagavond. De partijen beginnen in principe op vrijdagavond om 20:00, maar men mag in overleg treden met zijn tegenstander om hiervan af te wijken.

Bas
PS NIEK
Ik mailde Bas met de vraag:
heb je nog een linkje naar het toernooi zelf, zodat ik en de andere clubgenoten zelf de partijen kunnen bekijken (net zoals dat kan in de snelschaak- en rapid-arena)
Bas antwoordde: "Het is geen toernooi op lichess. Ik mail de indeling en laat ze elkaar uitdagen. Je kunt partijen bekijken door op nickname te zoeken."
Zo vond ik bijv de beschreven partij van Rimme: https://lichess.org/BENtlauo

1 opmerking:

  1. Mooi verslag Bas! En ja, die nieuwe generatie verslaggevers heeft het maar gemakkelijk ;-)
    Ik dacht al, trouwens, het aantaldeelnemers van de vrijdagavondgroep neemt af. Maar gelukkig is het tegendeel waar. Er waren dus 15 snelschakers en 12 ENPS'ers in de zomergroep actief

    BeantwoordenVerwijderen