roterende banner

zaterdag 27 juni 2020

4e ronde zomercompetitie: Arjen pakt koppositie

Vrijdagavond was de vierde ronde van de zomercompetitie. Daan heeft mij op een gênant feit gewezen: De partijen waren al die tijd wel te bekijken op Lichess, alleen niet via de route die ik nam. Daarom nu een bespreking van alle partijen, althans die van ronde 4.

Arjen greep de leiding door met wit in een Nimzo-Indier te winnen van medekoploper Albert. Zijn commentaar: Helaas liet Albert zijn dame vangen in tijdnood. Al vroeg in de partij bracht Albert zijn dame in moeilijkheden en had Arjen kunnen toeslaan met een aftrekaanval op dit stuk: Na 14. Td1 had Ld3-Lh7+ gedreigd. De zwarte dame had ondertussen geen enkel veld om naartoe te vluchten. Stockfish geeft aan dat Albert dan eerst zijn koning uit het dreigende schaak had moeten halen en vervolgens een stuk had moeten geven om zijn dame te redden. 14. Td1 werd niet gespeeld, maar Arjen kon wel de druk erop houden. Het Lh7+-motief bleef in de stelling zitten en verdedigde even later een doorgebroken pion op d7. Op het einde van de partij bleek na 24. Te5 Dg4 25. h3 op de lege vierde rij noch ergens anders een veld beschikbaar voor de zwarte dame.

Het commentaar van de partij tussen Daan en Pieter komt van mijn (vaste?) co-auteur: Verloren van Pieter in een Rossolimo die ik in de opening niet goed behandelde, daarna gaf Pieter door een onnauwkeurigheid op de 12de zet het voordeel denk ik een beetje weg, maar ja hij is wel de betere schaker, ik speelde zonder plan en hij liep geruisloos over me heen, waarbij ik ook nog eens in tijdnood op de 22ste zet blunderde...

Maarten overspeelde Bas in de opening maar gaf zijn voordeel weg door een pion mee te grissen en hierbij zijn dame op dezelfde lijn als zijn koning te blunderen. Met een paardoffer kon Bas nu op voordeel komen, maar van de drie offermogelijkheden koos hij de verkeerde. Niettemin leverde zijn initiatief een gelijke stelling op, die hij vervolgens zelf verknalde door een matcombinatie te zien en uit te voeren waar een gaatje in zat. Maarten vond het. Met nu een toren minder had doorspelen geen zin meer, maar ach je wilt toch nog even proberen een klein beetje terug te doen.

Ailko won in een partij zonder blunders met zwart van Gerben. Een fout op de vierentwintigste zet kostte Gerben een pion en dat werd hem fataal. Ailko kon vervolgens in een combinatie met wederzijdse kwaliteitswinst afwikkelen naar een gewonnen eindspel P+5 tegen L+4 en speelde dit uitstekend uit. Na afwikkeling naar een pionneneindspel ging Gerben door zijn vlag, vermoedelijk doordat hij niet wist hoe hij kon opgeven want hij had nog twee minuten en stond kansloos verloren.

In de partij tussen Eugen en Victor gaf de laatste op zet 13 pardoes de dekking van zijn loper op. Hij kwam ermee weg, het stuk bleef staan. In het vervolg leek Victor lange tijd het adagium 'sla nooit, ook al is het goed' te hanteren, totdat hij toesloeg met een prachtig vorkje, steunend op een röntgenverdediging. Victor bereikte groot voordeel, maar er voltrok zich een drama toen zijn muis hem ontglipte waardoor zijn dame op het onveilige e1 belandde in plaats van het geplande e2. Hij gaf onmiddellijk op.
De uitslagen:
Arjen (2½)   - Albert (2½ ) 1 – 0
Daan (2)     - Pieter (2)   0 – 1
Maarten (2)  - Bas (1½)     1 – 0
Gerben (1½ ) - Ailko (1½)   0 – 1
Eugen (1)    - Victor (0)   1 – 0
Dick, Rimme, Rob: Bye
De stand:

Er waren vrijdag ook ENPS-competities in het kortere werk. In verband met het kleine aantal deelnemers en de aanvankelijke resultaten deden we niet alleen een Zwitsers rapidtoernooi, maar ook een Zwitsers blitztoernooi en een Zwitsers bulletttoernooi, waarbij de revanchegevoelens jegens mij steeds bloeddorstiger vormen gingen aannemen. Ook met dit kleine aantal deelnemers was het heel gezellig!

De kille feiten mogen in dit geval niet onvermeld blijven:
Rapidtoernooi:
1. Bas 2108       4 – 3½
2. Mark 1952      4 – 2
3. Peter N 2054   4 – 2
4. Boudewijn 1920 4 – 1½ 
5. Jeannot 1789   4 – 1

Blitztoernooi:
1. Bas 1964       4 – 3½
2. Jeannot 1799   3 – 2
3. Peter N 1990   3 – 1
4. Mark 1982      2 – 1 
5. Theo 1538      4 – ½  
Mark heeft het begin gemist en niet tegen Jeannot en Peter gespeeld.

Bulletttoernooi:
1. Peter N 1679   3 – 3
2. Jeannot 1601   3 – 2
3. Mark 1740      3 – 1
4. Bas 1670       3 – 0
Volgende week doen we een Arenatoernooi 5+3 blitz, aanvang 20:00.

Bas

3 opmerkingen:

  1. Mooi & uitgebreid verslag, Bas! Je co-auteur...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik had inderdaad een eerdere mogelijkheid gemist om Albert's dame te vangen. Gelukkig kreeg ik een herkansing.

    Zonde van die veelbelovende aanval, Victor

    BeantwoordenVerwijderen