roterende banner

woensdag 12 februari 2020

ENPS 4 frommelt zich langs Fischer Z 2

In het kleine achterkamertje in de kroeg Batavia 1920 behaalde ENPS 4 zijn tweede overwinning van dit seizoen. We moesten zonder puntenkanon Theo Bakker aantreden, maar gelukkig was onze tegenstander ook niet op volle kracht. Zonder koffie (koffie-apparaat had het begeven), met de viervoetige boxer van de barman als publiek en flarden van dronkemansgezang uit Engelse kelen gingen we van start.

Peter vocht zich op bord 1 in een ingewikkelde Benoni-achtige structuur naar remise. Zijn tegenstander zag geen heil in een toren-eindspel met een pluspion en bood remise aan. Gerben liet zien dat een actieve koning het sterkste stuk op het bord is in een eindspel met loper +2 pionnen tegen paard + 2 pionnen. Het eerste volle punt was binnen. Marco zorgde snel daarna voor het tweede. Zijn tegenstander blunderde zijn dame in extreme tijdnood na een stukoffer dat niet doorsloeg. Albert zorgde voor het volgende halfje op het scorebord. Uit de volledig symmetrische stelling was ook weinig meer te persen, denk ik.

Johan en ik moesten het op de borden 3 en 4 tegen twee hoger gerate dames opnemen. Ik kwam redelijk uit de opening waarin ik een kwaliteit wist te winnen. Maar in het middenspel is een loper vaak even sterk als een inactieve toren. Om een gevaarlijke koningsaanval af te slaan was ik gedwongen om de kwaliteit terug te geven. Met gelijk materiaal en weinig tijd op de klok durfden we allebei niet op de winst te spelen, met remise tot gevolg. Johan liet zich in de opening te ver terugdringen en kwam weinig tot activiteit. Hij leek nog tot een gevaarlijke aanval te komen, maar helaas gingen de dames via een schaakje van het bord en moest Johan met een stuk minder opgeven.

Maar niet getreurd, we stonden immers nog 3,5-2,5 voor. En Haydar stond een vol stuk voor op het vijfde bord. Martin zijn stelling zag er lastig uit, maar ik had er vertrouwen in dat hij wel remise zou kunnen houden. Toen ik terug kwam van de bar, was de positie van Martin helaas behoorlijk verslechterd. De ene na de andere pion ging verloren en Martin moest het hoofd buigen. De stand was gelijk.

Deze teamcaptain vond het verstandiger om zich achter zijn Texelsche biertje te verschansen en de ontwikkelingen op Haydar’s bord aan de gelaatsuitdrukkingen van Johan en Marco af te lezen. Haydar leverde zijn stuk voorsprong in en belandde in een eindspel met 2 torens en 2 vrijpionnen tegen 2 torens en 1 vrijpion. Dat kan zomaar verkeerd uitpakken. Gelukkig was het Haydar’s tegenstander die in tijdnood een blunder beging. Haydar trok de zege uiteindelijk toch over de streep!

Met 4 uit 4 is ENPS 4 dit seizoen tot dusver een solide middenmoter.

Arjen Wiering

1 opmerking:

  1. De speelster met de hoogste rating ,deze wedstrijd Lucie van der Vecht 1848 elo .215 punten meer dan Johan ,o ja Lucie geboren 1960 was in 1977 en 1978 jeugdkampioene van Nederland ,zij heeft een zeer aanvallende speelstijl vanaf het begin begint ze al te meppen ,arme arme Johan !

    BeantwoordenVerwijderen