roterende banner

zondag 9 februari 2020

Een app en bijzondere avonturen

Old Delhi, India
Heb je wel eens gehoord van de app WeChat? Dat is een chinese app die de functies van andere apps combineert, zoals Twitter, Facebook, WhatsApp en nog heel veel meer. Als je de critici mag geloven is zoiets de app van de toekomst, en er is geen reden om daar aan te twijfelen. WeChat heeft nu bijna een miljard gebruikers, het ís al een ongekend succes dus. Alleen zitten de gebruikers allemaal nog in oost Azië, ze lopen daar nu dus voor op de westerse wereld.
Hoe zou het zijn als er een schaak-social-media-app is die al het goede dat er is verenigt?

Imperialisten in India
ENPS-er Jeannot is een media-ondernemer en heeft zijn sporen verdiend (o.a.) met het ontwikkelen en verkopen van apps voor de zakelijke markt. Daarnaast is het is algemeen bekend dat een grotere schaakliefhebber dan Jeannot nauwelijks is voor te stellen. Het is daarom onvermijdelijk dat Jeannot een keer ging nadenken over een schaakapp. Zijn idee was dat er iets moest komen om schakers samen te brengen, om in het echt te gaan schaken, juist niet online dus. Het leek hem een succesvol idee in deze tijd: haal de mensen weg achter hun computerscherm en stuur ze de echte wereld in. De doelgroep zouden niet alleen de clubschakers zijn, die groep is wel mooi maar niet groot genoeg, maar de app richt zich ook op beginnende schakers en ouderen. Over die laatste doelgroep: voor Alzheimer zijn geen medicijnen, maar er worden wel altijd twee middelen genoemd die je preventief kunt inzetten: 1) maak veel sociale contacten en 2) hou je brein actief. En dit is precies wat de app van Jeannot zou doen. De Alzheimer-marketingstrategie schrijft zichzelf! De app zou nog meer moeten kunnen, er zou gemakkelijk een trainer voor een cursus gevonden moeten kunnen worden en er zouden eigen toernooien georganiseerd moeten worden. Achter beide ideeen zou een verdienmodel moeten zitten.

Cricketwedstrijd midden in New Delhi
Dit idee vertelde Jeannot mij ergens aan het begin van het seizoen. En of ik zin had om mee te doen. Ik ben sinds 2 jaar actief als zelfstandig ondernemer, en ik geniet van de keuzevrijheid die dat geeft. Dit is wat ik miste als gewone werknemer in loondienst. Er is genoeg werk, je kunt als zelfstandige altijd kiezen wat je wil. En dit verhaal klonk mij enigzins fantastisch, maar ook geweldig leuk in de oren. Ik zei dus: Ja.

In vele sessies die volgden groeide het concept van de app behoorlijk uit. Oók de basisfuncties van LinkedIn, Twitter, Facebook en WhatsApp zouden ideaal gesproken in onze app moeten zitten. Van WeChat had ik nog nooit gehoord maar vrienden maken, chatten, (schaak)daten, berichtjes posten, berichtjes liken, we zouden niet zonder kunnen. Gevoelsmatig kán dat helemaal niet: traditioneel moet je je houden aan een zogenaamde scope. En wat is hier de focus? Toch voelde het lekker. Onmogelijk, dat wel. Of toch niet..? Waarom is het eigenlijk zo dat één app ook maar één functie heeft? Goede vraag!

Het project kreeg vleugels omdat er al snel uit Jeannots netwerk een investeerder gevonden werd die over het idee net zo enthousiast werd als wij. De BV ChessFellow werd opgericht. ChessFellow, schaakvriend, geweldige naam. Vanaf dat moment was het geen luchtkasteel meer maar zijn we gaan werken aan de echte uitvoering ervan. We hebben van onze ideeen een professioneel interactieontwerp laten maken en zochten daar een uitvoerder bij. Het bleek al snel dat de nederlandse programmeurs te duur waren. Dus we wilden het concept in een lage lonenland laten realiseren, de keuze viel op India. We hebben daar veel bedrijven gezocht, gevonden en gesproken via Skype, het concept gedeeld, en prijzen aangevraagd. Uiteindelijk kozen we een app-ontwikkelaar uit New Delhi.

Hier tekenen svp
En dat was het begin van weer een heel nieuw avontuur. Als je zaken gaat doen met een partner in India, en het gaat niet om kleine bedragen, moet je het team daar ook in het echt ontmoeten. Jeannot en ik zijn vorige week in het vliegtuig gestapt en hebben na drie dagen van besprekingen en onderhandelen een contract getekend. Maandag gaat het bedrijf aan de slag! Ondertussen zitten we nog een paar dagen in India om de cultuur te proeven. En dat is een cultuur!

Koeien op de weg.
De meesten lopen los
De eerste dag dat we een taxi namen naar het bedrijf stapten we nietsvermoedend in. Maar de Taxichaffeur had geen idee waar ie was in de stad, die ook wel erg groot is (30 miljoen inwoners). We hebben uren rond gereden, koeien op de weg, duizenden Indiërs kris kras door elkaar, op fietsen, rikshaws, te voet. Motoren en autos rijden continu tuuterend rond, compleet gekkenhuis. Uiteindelijk zijn we uitgestapt en zijn opgepikt door medewerkers van het bedrijf. Verder zien we naast veel mooie dingen ook heftige. De armoede in de wereld is groot, de meeste mensen op aarde zijn arm, maar als westerling begrijp je dat niet. Foto's en verhalen zijn compleet ontoereikend om het gevoel over te brengen. Wat je hier ziet is onvoorstelbaar, je wordt er nederig en stil van. Duizenden arme mensen dag en nacht op straat, stoken vuurtjes tussen de honden en modderpoelen, scharrelen wat in afval etc. Het is het horrorscenario dat je je voorstelt van wat er over zal blijven als onze beschaving instort na een allesverwoestende kernoorlog... alleen leven miljarden mensen dus nu al in die situatie.

De enige tempelfoto die
gemaakt mocht worden
Maar dit weekend hebben we als toeristen de stad verkend. We waren in een grote tempel waar je niet mocht fotograferen, je telefoon moest in een locker, maar we zagen er onder andere een groot schaakspel. Daarna hebben we een over-de-top drukke markt bezocht. Gisteren zagen we een cricketwedstrijd en hebben we een schaakclub bezocht. We vluggerde met een aantal kinderen en hun trainer, met wisselende resultaten, ze waren goed en het was heel erg leuk. We werden als helden binnengehaald, iedereen mocht een keer met ons op de foto. We hebben nog twee dagen te gaan in dit bijzondere land, we voelen ons bevoorrecht.

We willen de app voor de zomer opleveren. Er komt nog een grote reclamecampagne, dus je zal het niet gaan missen. Maar we houden jullie natuurlijk als eersten op de hoogte, we gaan er nog veel over vertellen en hopen dat alle leden van ENPS straks als eerste gebruikers ook actieve testers worden. Ik kan niet wachten de app werkend te zien en jullie reacties te horen. ChessFellow is klaar om de wereld te veroveren!

Niek

12 opmerkingen:

  1. Wauw wat een mooi verhaal en een prachtig avondtuur mannen! Kan niet wachten om Chessfellow© te installeren! Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. de wereld wordt steeds mooier!
    Kees

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geweldig, ik doe ook mee en zal mijn schaakvrienden hier ook overhalen!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Geweldig idee, ik hoop dat het een succes wordt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ben er benieuwd naar! Ga het zeker uitproberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Heel goed Rimme, Sander en Stefan! Jullie zijn onze vooruitgeschoven posten in het buitenland! Duitsland en Spanje, dat zijn twee hele belangrijke schaaklanden

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wat een leuk avontuur, mannen! Ik houd een plakje op mijn telefoon vrij voor jullie app!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een fantastisch idee! Kan ik op de hoogte gehouden worden? Mag er al over gepraat worden? Bijvoorbeeld hier in Oostenrijk?

    BeantwoordenVerwijderen