roterende banner

zaterdag 11 mei 2019

Vijfde achttal degradeert

Het vijfde achttal heeft zich niet kunnen handhaven in de tweede klasse. De degradatiewedstrijd tegen Almere 6 ging met grote cijfers verloren: 1,5-6,5. Dat, terwijl een gelijk spel genoeg zou zijn geweest.

De avond stond al snel in het teken van rampspoed. Marcelo Ribeiro verspeelde een stuk en heroverde het door zijn vrije d-pion naar de overkant te brengen. Hij bleef echter twee pionnen achter, die hem fataal werden. Daarna verloor Adrienne Cramer een onoverzichtelijke partij waarin haar stukken belemmerd werden door een sterk wit centrum.

Gerben Wieldraaijer boekte onze enige overwinning. Hij kreeg een remiseaanbod dat hij niet mocht aannemen en wikkelde af naar een gewonnen pionneneindspel. Nederlagen van Daan Poldermans (slechte loper overgehouden) en Martin Jones (vechtend tegen een overmacht aan vijandelijke pionnen) brachten de stand op 1-4. Verontrustend, maar toch konden we in deze fase van de strijd nog hopen op het vurig gewenste gelijke spel, gezien de stellingen van Haydar Kilinc, Gerard Visser en Wilfred den Breejen.

Helaas. Haydar zag zijn pion op b2 geslagen door de zwarte dame en verwierf daarvoor een flinke voorsprong in ontwikkeling. Maar ondanks zijn pogingen eerst op de damevleugel, daarna op de koningsvleugel beslissend voordeel te bereiken, liep de partij uit op een potremisestelling. Gerard rokeerde lang, kreeg ook een ontwikkelingsvoorsprong en een aanval over de d-lijn tegen de ongerokeerde zwarte koning. In het vervolg miste hij jammer genoeg kwaliteitswinst en verloor hij nog. Wilfred speelde een levendige en kansrijke partij tegen de Almeerse kopman Ton Sprong. Hij dreigde de witte stelling op te rollen, eerst in het centrum met pionnen op e4 en d4, daarna op de damevleugel met vrijpionnen op de a- en de b-lijn. Waarom het misliep heb ik gemist, maar uiteindelijk moest Wilfred als laatste de vlag strijken.

Dat wordt dus de derde klasse voor ons, het volgende seizoen. Almere 6 heeft met deze wedstrijd de laatste strohalm gegrepen om aan degradatie te ontkomen. Het heeft nu evenveel matchpunten en bordpunten als Amsterdam West 8, terwijl de onderlinge wedstrijd ook in een gelijk spel eindigde. Het team hoopt daarom een beslissingsmatch te spelen. Toch knap gedaan.

Victor, 11 mei 2019

ENPS 5              – Almere 6       1½ – 6½
Wilfred den Breejen – Ton Sprong      0 - 1
Gerben Wieldraaijer – Moshe Samoocha  1 – 0
Daan Poldermans     – Ron Bruins      0 – 1
Haydar Kilinc       – Ron Woudsma     ½ – ½
Adrienne Cramer     – Andre Sijpkes   0 – 1
Gerard Visser       – Jeroen Duin     0 – 1
Marcelo Ribeiro     – Paul Keizers    0 – 1
Martin Jones        – Paul Hogervorst 0 - 1

2 opmerkingen:

  1. Die partij van Gerard Visser moet hier maar gepubliceerd worden onder de titel " Hoe verkracht je een eindspel ? of hoe breng je jezelf zo snel mogelijk om zeep ? " enfin toch veel ( leed) vermaak .

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ondanks het treurige resultaat een mooi verslag, Victor! Zelf speelde ik zo ongeveer de beroerdste partij van het seizoen. Jammer van Gerard, voor het resultaat had het niet uitgemaakt, maar hij kon niet de kwaliteit winnen maar gewoon een volle toren...Ach ja, als je staat te kijken zie je het altijd veel beter.
    Volgend jaar dan maar weer kampioen worden, mensen!

    BeantwoordenVerwijderen