roterende banner

zondag 29 december 2019

Oud en Nieuw

Beste clubgenoten,

Afgelopen vrijdag speelden we met een misschien wel historisch lage opkomst van 5 borden. Het was dan ook de laatste ronde van de eerste competitie helft - zo tussen kerst en oud en nieuw - waarin de meeste knikkers al verdeeld waren.

Volgend jaar beginnen we vrijdag 3 januari met het traditionele koppel-nieuwjaarstoernooi. Vorig jaar speelden 14 koppels en wonnen Ron H en Johan. Hopelijk kunnen we deze traditie voortzetten met opnieuw een hoge opkomst. Er vallen in ieder geval weer leuke ludieke prijsjes te winnen!

Vrijdag 10 januari volgt de eerste ronde van de tweede seizoenshelft. Dan begint ook Wijk aan Zee voor zowel de grootmeesters als ons amateurs. In het weekendtoernooi (10-12 januari) doen voor zover ik kon zien Bas, Boudewijn, Eugen en ikzelf mee. Maar in grotere getale prijken ENPS-ers op de deelnemerslijst in de andere toernooien: Johan, Jeannot en Bas in de dagvierkampen (13-15 januari) en Peter Hoekstra, Victor, Jord, Rob, Maarten, Daan, Ailko en Jan in de tienkampen (17-26 januari). Daarover vast later meer.

Voor nu iedereen een goed en gezond nieuwjaar gewenst!

Michiel

zaterdag 28 december 2019

laatste ronde intern

  • Kampioen Ardin (2018/19) is ook periodekampioen geworden van de eerste seizoenshelft 2019/20
  • Arjen is heel knap derde geworden, en is daarmee een van de finalisten van het kampioenschap voor de B-groep.
  • Gerben was deze seizoenshelft enorm goed op dreef. Gister won hij zelfs van topper en oud-kampioen Mark Hecker. Mede daardoor eindigt hij erg hoog: hij is 7e en finalist in de C-groep.
  • Tot slot Bas, ook hij deed het erg goed, speelde steeds bovenin en hij heeft de meeste spelers uit de top-10 tegenover zich gehad.

Uitslagen ronde 16   
Stand na ronde 16   
Kruistabel

donderdag 19 december 2019

Alvast een partij tegen VAS

Vorige week won ENPS1 en staat nu bovenaan in de sterke Amsterdamse competitie. Een dag daarna, zaterdag 14 dec, werd er een ronde in de landelijke competitie gespeeld. Diverse spelers van ons eerste spelen daarin mee, ook onze voorzitter Tom, die in de KNSB meedoet voor SOPSWEPS. Dat team moest tegen VAS1, toevallig net het team waartegen ENPS1 de volgende ronde moet spelen (uit, do 13 feb) en dus extra interessant voor ons om te volgen.

Tom won, zeer fraai. Op de website van VAS schreven ze "Jos speelde met wit tegen de excentrieke Tom Bottema. Hij mocht vrij aanvallen, maar betrok net te weinig stukken daarbij. Dan is Tom op zijn best. In de rebound had Jos weinig kans." Tom reageerde ontzet: "Excentriek?? Ik?!"

De partij staat hieronder en is een typische Bottema pot: Eerst flink in de touwen gaan hangen. En dan een gaatje zoeken. En dan keihard een Knock-Out uitdelen.

De partij zit vol interessants, bijvoorbeeld de stelling met die witte pion op h7 en de zwarte koning op h8. Die staat 15 zetten lang (de halve partij) op het bord. Dat ziet er best wel heel eng uit, maar soms is het sterk voor zwart. Soms is de beste bescherming van de koning een pion van de ander! die kan niet geslagen worden, en is dan een ondoordringbaar pantser.

Tom liet me het volgende mooie moment zien:

Stelling na 12. h5
Tom schreef er zelf over: Ik speelde in bovenstaande stelling dus 12.. Dc7 en dat pakte goed uit. Ik verwierp 12.. g5 vanwege 13. h6 en ik berekende 13.. Lh8, 13.. Lxh6 en 13.. gxf4, allemaal -4 en erger. De engine heeft weer een geweldige zet die de stelling gesloten houdt en laat zien dat zwart nog alle tijd heeft:
   13..Lf6!!
Zwart staat niet beter maar zit nog vol in de partij. Als ik die gezien had, had ik m zeker gedaan

zaterdag 14 december 2019

ENPS 1 aan kop in de hoofdklasse - veertiende ronde interne

Intern:
Uitslagen ronde 14   
Stand na ronde 14   
Kruistabel

Na een ruime zege op Caissa 2 staat ENPS 1 (dat opkwam in de sterkste formatie ooit) bovenaan in de hoofdklasse van de SGA:

De afterparty was gezellig, de Caissianen deden gelukkig vrolijk mee:

woensdag 11 december 2019

Met dank aan Victor!

Afgelopen zondag speelde ik in derde ronde van het Kattenburg Open tegen een sterke tegenstander. In zo’n geval bedenk ik bij mezelf dat verliezen vaststaat, want wat ga je doen tegen ruim 400 rating punten meer? Een hele opluchting, dan hoef ik niet meer te denken aan die onzin als winnen of verliezen, maar kan ik focussen op het vinden van goede zetten.

Dat is ook wat Willy Hendriks propageert in zijn geweldige boek “Move First, Think Later”. Stukje bij beetje vormt zich een partij, door middel van het vinden van goede zetten. Achteraf kan je een plan destilleren uit wat gebeurde. Dus dat doen we hier dan maar.

Voor de zomer op Science Park besprak ik eens met Victor een van zijn partijen. Zoals dat gaat keuvel je dan wat over de opening. Hij vertelde over een niet zo veel gespeeld ideetje in het Aljechin waarin wit super agressief ontwikkeld en zwart precies moet zijn. Daarna ontstaat gewoon een partij, maar ben je tenminste een beetje van de gebaande paden af. Voordeel voor iemand als ik die nog niet zo diep in het bos der openingen verstrengeld is. Grappig genoeg kon ik zijn tip meteen de volgende dag toepassen met winst.

Terug naar afgelopen zondag. Na mijn 1.e4 kwam dus 1…Pf6 op het bord. Ik heb meteen al geen idee wat er theoretisch gaande is, behalve dat ik moest denken aan Victor en mijn partijtje van deze zomer. Ik wist nog wel dat de loper via c4 naar b3 gaat, de dame naar h5 en als zwart dan e6 speelt (de enige goede zet), je de dame een veilige terugweg moet geven naar e2. Dat ging allemaal best aardig en al snel kon ik een pion winnen. Maar ja.. dan speel je tegen een 2162 speler, dus verlies je liever geen tijd met het nemen van een ongedekte pion, zeker als je tegenstander later gewoon middels zwischenzug een stuk weggeeft en opgeeft.

Dat mijn tegenstander een stuk blunderde heeft natuurlijk niets te maken met deze opening, maar wel dat wit, zoals te zien in de onderstaande partij, hier prachtige kansen krijgt (zoals onder andere het gemiste loper offer op h7 op zet 17). Daarom alle dank aan Victor, zijn ideetje werpt zijn vruchten af!

Hier de partij:

Michiel

ENPS 6 wint alwere

De kop van Noord-Holland
Een storm in de herfst
Dat was Wieringerwerf
Op zijn Wieringerwerfst.

Een stormachtige avond, koud en nat, maar dan in Almere, zijn dat niet de mooiste uitwedstrijden die er zijn? Robin had om 19:10 Victor, Allard en Dick Lagrand meegenomen voor de uitwedstrijd tegen Almere 3. Om 21:00 kwam ik polshoogte nemen en kwam in een warm bad terecht. Victor stond positioneel goed, Allard had een dame gewonnen voor twee stukken, Robin was al druk met het mat zetten van zijn tegenstander en Dick stond een pionnetje voor, maar wel een heel mooi pionnetje. 

Het duurde niet lang voordat Robin het eerste punt binnen had gesleept. Onder tussen was Victor een koningsaanval begonnen die niet te houden was 2-0. Dick bood daarop remise aan, wat uiteraard werd afgeslagen. Twee zetten later stond Dick gewonnen en wilde zijn tegenstander het alsnog accepteren, maar besloot Dick voor de volle winst te gaan. Helaas schoof hij zijn eigen stelling dicht en was het alsnog remise. 2,5-0,5. Allard was zijn partij aan het uitmelken en verbeterde steeds een beetje zijn stelling: pionnetje eraf snoepen, loper ontwikkelen, koning naar het centrum, allemaal uit het boekje, totdat hij zijn dame liet instaan en direct kon opgeven. Hij was er wel even beduusd van, jammer van zo'n fijne partij... gelukkig kon hij zich troosten met de winst van het team. We staan nu tijdelijk eerste in de poule, omdat laurierboom-gambiet nog niet heeft gespeeld. 

Forza ENPS 6!
Kees
(het gedicht is van Evert van IJdic)

Het Einde Nadert

Niet schrikken! Ik heb het over het einde van 2019, en het einde van onze eerste seizoenshelft. Er zitten nog drie vrijdagen in December en evenzoveel ronden in de interne:


De naam van het stukje had ook 'De Toekomst Gloort' kunnen zijn want 3 januari is er een leuk nieuwjaarstoernooitje, waarna een nieuwe competitiehelft start. Iets verder in het jaar, 14 februari, spelen we het snelschaakkampioenschap van ENPS, wat ik elk jaar een van de hoogtepunten vind.

En aanstaande vrijdag, 13 dec, is er nog een groot spektakel in de Vredeskerk; namelijk de SGA-wedstrijd
    ENPS 1 - Caissa 2
Een kraker, want als we winnen (van een ongelooflijk sterke tegenstander) staan we voorlopig weer ongedeeld eerste op de ranglijst.

Niek

zaterdag 7 december 2019

Dertiende ronde intern - ENPS3 speelt gelijk

Uitslagen ronde 13   
Stand na ronde 13   
Kruistabel

Het derde speelde 4-4 gelijk tegen Amsterdam West 4 en ze staan daarmee knap vierde in poule 1B:

Stefan en Jan V winnen op bord 1 en 2
Ronald, Mischa, Martin Randt en Theo remise
Maarten en Michiel verliezen helaas
De top 4 scoorde 3 uit 4
Een kijkje in de keuken: Mieke én de hondjes waren met
Ronald overgekomen uit het verre zuidoost Gelderland


Niek

zondag 1 december 2019

NK Rapid

Vrijdag nog rapid spelen om het ENPS-kampioenschap, maar vandaag spelen ENPSers mee op het NK rapid. Jeannot was ingeschreven maar had een lekke band en kon niet komen, maar Johan, Albert en Boudewijn spelen mee:



Niek

vrijdag 29 november 2019

ENPS RAPID - Ardin bovenaan

We speelden gisteravond de eerste van twee rapidavonden. Dit zijn de ranglijsten:
Stand na vijf rondes   
Kruistabel

Op de eerste plaats staat Ardin met 5 uit 5. Een dag later was hij alweer aanwezig in Amstelveen, om mee te doen met het NK snelschaak. Tom en ik waren daar ook, om stukjes te schrijven voor de website. Over Ardin maakten we ook een stukje!

Foto Ⓒ Tom Bottema


Niek

ENPS 2 wint

Geplaagd door afwezigheid en ziekte wist ENPS 2 donderdagavond toch heel ruim te te winnen van Amsterdam West (3). Met drie invallers (Jan Velde, Michiel en Adrienne — ze scoorden 2 uit 3) kwam de eindstand op maarliefst 6½-1½. We wonnen van ze alsof we 200 elopunten per bord meer hadden, maar op rating waren we het mindere team: gemiddeld 1806 (AW3) tegen 1788 (ENPS2) lees ik op de SGA-site!

Niek

donderdag 28 november 2019

ENPS 5 wint

ENPS 5 verslaat De Amstel 3

Het vijfde achttal heeft een flinke overwinning behaald in het verre Uithoorn: 2-6 tegen De Amstel 3. Invaller Robin Blenderman opende de score met een vol punt, gevolgd door een remise van invaller Dick Lagrand. Rob Lange verrekende zich en moest de vlag strijken. Daarna wonnen de borden 1 tot en met 3 en het vijfde bord. De langste partij van de avond voltrok zich op bord vier, waar de tegenstanders tot beider tevredenheid tot pat kwamen. ENPS 5 staat nu bovenaan de poule, maar wordt op de hielen gezeten door Amsterdam West 5, dat nog een wedstrijd te goed heeft.

Victor, 28/11 2019

zondag 24 november 2019

ENPS 6 wint

De eerste ronde verloor E6 nog van het veel te sterke Laurierboom, maar nu kregen wij MSK op bezoek. Qua rating meer vergelijkbaar en dus op voorhand een spannende wedstrijd. Ik was zo als altijd over-optimistisch, maar dit keer meer dan terecht. Al na een uur zag ik Robin met een brede grijns achter het bord zitten. De koning was opgejaagd wild en Robin combineerde er vrolijk op los. Zijn tegenstander hield het niet lang meer vol 1-0, Roeland was ook op dreef, na het winnen van een kwaliteit opende hij handig de a-lijn waarna de torens vrolijk binnen konden komen. het duurde niet lang of er stond 2-0 op de borden. Overigens stonden Asha en Victor ook uitstekend, dus het leek een monsterzege te worden. Dat werd het uiteindelijk niet. Victor kreeg in een betere stand remise aangeboden en koos voor het op het droge halen van de wedstrijd. 2,5-0,5. Asha had de enige open lijn aan de tegenstandster gegeven, waarna haar pionnetje extra niet meer zo zwaar mee telde, na een kleine fingerfehler was het vervolgens helaas gedaan. Niet erg de winst was al binnen.  2,5-1,5 is een mooie uitslag. 9 dec gaan we naar Almere, ook een kansrijke wedstrijd voor ons aller zesde!

Forza ENPS!
Kees


zaterdag 23 november 2019

twaalfde ronde intern

Uitslagen ronde 12   
Stand na ronde 12   
Kruistabel 

  ENPS 6           1311 MSK 2          1330 2½-1½
1 Victor Bartman   1500 Toon Gieling   1349  ½-½
2 Robin Blenderman 1225 Wim Rakhorst   1441  1-0
3 Roeland Kief     1356 Henk Sander    1266  1-0
4 Asha Bienko      1163 R.v.Wagensveld 1264  0-1
     

zaterdag 16 november 2019

ENPS wint bekerwedstrijd met 3-1 van Boven IJ

ENPS heeft zich - zoals het aan zijn stand verplicht is - geplaatst voor de tweede ronde van de Gouden SGA-Beker. In de Vredeskerk werd Boven IJ met 3-1 verslagen. Onze tegenstander slaagde er niet in het tweede bord bezet te krijgen waardoor Wim Luberti voor niets kwam. Even dacht ik nog dat het niets uit zou maken als Ardin Bosboom nu direct naar huis zou gaan ("Als het zo gaat, hoeft het voor mij niet meer") want zou bij een gelijkspel zou zijn score niet immers geschrapt worden? Voordat ik naar Ardin deze licht sarcastiasche opmerking kon plaatsten, bedacht ik me dat ik eigenlijk helemaal niet zeker wist of dat de tiebreak-regel wel was, er zijn er meer in zwang geweest bij de SGA: vluggeren of zelfs 'het team uit de laagste klas gaat door'. Ik hield met een incident ooit tijdens het NK Meisjes in mijn achterhoofd mijn mond maar. Bovendien: wat als bijvoorbeeld Aran Köhler op bord èèn remise zou spelen en ik op bord drie zou verliezen? Dan zou een overwinning van Bosboom toch wel handig zijn.

Heel lang geleden zou er op een NK Meisjes een KNSB-bestuurslid hebben rondgelopen dat tijdens de laatste ronde èèn van de titelkandidates, we noemen haar Lisa, verteld zou hebben dat ze weliswaar op winst kon spelen, maar dat ze met remise nog altijd verzekerd was van een tie-break. Op zich al vreemd een 'advies' op een dergelijk moment maar daar bleef het niet bij. De partij van Lisa wèrd remise en er eindigden drie meisjes onder wie Lisa op de gedeelde eerste plaats. Een tiebreak dus? Een tiebreak werd het, maar niet voor Lisa: de drie meisjes hadden evenveel weerstandspunten maar Lisa beschikte over een half Sonnenborg Bergerpunt minder dan de andere twee. Daar kon nog een mouw aan gepast worden als de andere twee meisjes ermee akkoord gingen dat Lisa tòch mee zou doen aan de beslissingkamp, aldus de wedstrijdleider. Een van de twee vond dat prima, de andere, haar club- en klasgenote Leonore (en volgens mensen in de wandelgangen haar vriendin) niet. Mag een wedstrijdleider spelers moreel wel zo onder druk zetten?

Anyway, terug naar de Vredeskerk. Ardin speelde gewoon en gelukkig wél want het werd helemaal geen walk-over. Köhler overzag een tactische finesse nadat hij zijn tegenstander Eric Tetteroo (2024) wel strategisch overspeeld had. Ik overzag op bord drie een schaakje tegen Peter Sassen (1770) maar er bleek niets aan de hand en won en tijdens de analyse volgde het nieuws dat Bosboom van Ron van Dijk (1873) had gewonnen. Het duurde even voordat ik op de SGA-site de consequenties van deze overwinning kon doorgronden maar als ik dat niettemin goed gedaan heb, is het nieuws: we moeten in de tweede ronde tegen De Amstel!

Tom

elfde ronde intern

Ron       wint van Bas
Mark      wint van Victor 
Gerben    wint van Roeland 
Dirk G    wint van Asha
Boudewijn wint van Robin 
Maarten   wint van Dick L
Eugen     wint van Yalcin 

Bekerteam bekert door. Boven IJ is chagrijnig met 3 man vertrokken want bord 2 bleef onverwacht leeg.
E4 verliest met 2½ - 5½

Groet, Bas

Stand na ronde 11   
Kruistabel

Robin speelde erg lang heel sterk tegen Boudy, maar maakte uiteindelijk helaas een blunder:

vrijdag 15 november 2019

Zen, Lolli en Smyslov

Aan de hand van de foto heb ik twee diagrammen gemaakt, in beide stellingen is wit aan zet.

In het eerste diagram speelt Ardin en die zit in de stelling van Zen; remise dus, maar het is bepaald niet eenvoudig om het alsmaar goed te blijven spelen, want zwart kan het heel lang blijven proberen. Ardin kan maar twee zetten doen om in Zen te blijven 1.Tc5 of Tc3+,alle andere zetten verliezen (bij goed spel). 


Ik heb het in het tweede diagram makkelijker omdat ik nog steeds de methode van Smyslov kan hanteren, d.w.z. de eigen toren vlak achter mijn koning zetten en zodra ik schaak krijg dek ik mijn toren en de zwarte toren moet weer van de lijn; daar doelde ik op toen ik zei dat het relatief eenvoudig was. Het duurt dan veel langer als het al mogelijk is om de koning naar de onderste rij te dwingen.

Ik heb dit eindspel een keer (1984) in een afgebroken partij moeten verdedigen tegen Gerard Welling en het is me toen niet gelukt om het remise te houden.Welling heeft me toen verteld over Zen en Lolli en ik heb het toen bestudeerd. Later hoorde ik van de methode van Smyslov en dan duurt het dus veel langer, zoals gezegd. Ardin moest het op eigen kracht voor elkaar zien te boksen en dat is goed gelukt, alleen de tijd... dat was jammer. Maar om te stellen dat het gemakkelijk is, dat is onzin, maar de Smyslov methode maakte het wel makkelijker voor me om de 50 zetten te halen.

Verder hulde aan onze invallers!

Aran

woensdag 13 november 2019

Twee keer hetzelfde eindspel TL-T

ENPS 1 wint en voert de ranglijst aan

ENPS 1, kanshebber voor de titel en nummer 2 van de ranglijst, moest di 12 nov tegen Caissa 1, kanshebber voor de titel en nummer 1 van de ranglijst.

De voortekenen waren bepaald niet gunstig, drie basisspelers zegden af. Ze waren ziek of verhinderd, niks aan te doen... maar tegenstander Caissa trad op zijn sterkst aan, hún basis was compleet.

Kees, Bas en Boudewijn van ENPS2 waren opgeroepen, en presteerden geweldig goed tegen sterke tegenstand: ze scoorden 2½ uit 3.

Wim deed het goed, kreeg een goede stelling en veeel meer tijd, maar verslikte zich ergens: hij kreeg een dame op h6 gecombineerd met een dodelijk paard op g5 tegenover zich. Niet te parreren, helaas. Peter H kreeg een droomaanval, maar rondde niet af, misschien kon dat ook niet, het werd remise. Tom kwam op 1 minuut tegen 20 in een gelijke, misschien iets mindere stelling terecht. Zijn specialiteit. De tijden kropen naar elkaar toe, en toen beide spelers 1 a 2 minuten over hadden won Tom materiaal, en nog meer materiaal en de partij.

4-2 voor ENPS!! Aran en Ardin waren nog over. Hoe ze het voor elkaar kregen was onbegrijpelijk wonderbaarlijk: beiden speelden aan de slechte kant van een eindspel LT tegen T. Exact dezelfde matriaalverhouding en met een stuk minder dus.

De jongens van Caissa konden relatief eenvoudig bijna eindeloos proberen te winnen, onze jongens moesten bij iedere zet op hun hoede zijn niks weg te geven of niet door de vlag te gaan. Het werd een half uur lang nagelbijten. Ardin bezweek onder de druk, één moment was zijn aandacht even meer door het bord dan door de klok gegrepen en prompt viel zijn vlag. Aran was zelfverzekerder aan het werk, zijn tijd groeide naar 4 min 30 en na een tijdje claimde hij 50 zetten. De winst was binnen! Na afloop zei aran dat het allemaal simpel was, je moest even weten van de Zen-methode en de Lolly-methode. Zen was goed, maar o wee, als je maar niet de Lolly kiest! Abracadabra voor mij, en voor de meesten denk ik, ik hoop dat iemand het hier op het blog nog eens uitlegd, maar het was weer eens geweldig spannend. En we liggen mooi op koers voor ons eerste SGA-kampioenschap. Forza ENPS!!!

Niek
https://lichess.org/2U5lBgr3





zaterdag 9 november 2019

In memoriam Frans van Dalen

Donderdag 7 november is Frans van Dalen (60) overleden. Begin jaren negentig was hij voorzitter van ENPS. Een aimabele man, die zich sterk maakte voor een goede sfeer op de vrijdagavond. De laatste tijd stuurden wij elkaar regelmatig een mailtje. Dit schreef hij

Paul Duchateau (oud ENPS-lid)

Vijfde wint

Het vijfde achttal heeft een mooie overwinning geboekt op EsPion 3. De gasten werden met 5-3 verslagen. Dit hoewel we twee invallers moesten opstellen.

We gingen vlot van start. Marcelo Ribeiro speelde snel en goed: 1-0. De teamcaptain viel op het laatste moment in voor Adrienne Cramer, die zich ziek had gemeld. Zijn tegenstander blunderde op de zeventiende zet en gaf op. Daarna won ook Daan Poldermans: 3-0.

Nu was het de beurt aan de tegenstander. Zij wonnen aan de twee laatste borden: 3-2. Rob Lange verrekende zich en verloor een stuk. Allard de Liefde viel in voor de buitenslands vertoevende Martin Jones en kreeg een moeilijk toreneindspel voor zijn kiezen. Gelukkig scoorde Gerard Visser de verlossende gelijkmaker: 4-2.

Restten het eerste en het derde bord. Zowel Ailko van der Veen als Gerben Sloot hadden kansrijke stellingen, maar moesten tenslotte genoegen nemen met remise: 5-3.

Victor, 10/11 2019

tiende ronde interne

Uitslagen ronde 10   
Stand na ronde 10   

vrijdag 8 november 2019

live partij


laten nog even weten wie het is het eerste bord van het 5e team 

schema van de interne competitie

Beste clubgenoten,
Mijn excuses voor het laat doorgeven van het interne schema. Ik hou me voor dit jaar aan het beproefde recept van mijn voorganger. We hebben dus eind van deze maand het eerste deel van een 2-delige Rapidcompetitie (29 november). Daarnaast hebben we het Koppelschaak toernooi (3 januari) om 2020 mee te beginnen. Half februari kunnen we een nieuwe Blitz kampioen kronen (14 februari) en tegen het einde van het seizoen het tweede deel van de Rapidcompetitie (10 april). Helaas kunnen we 17 april geen gebruik maken van de ruimte in de Vredeskerk en daarom geen schaken die avond.

Vanaf 22 mei spelen de winnaars van de eerste en tweede competitie helften tegen elkaar voor het clubkampioenschap alsmede wordt er gestreden om winst in categorieën B en C. Daarnaast hebben we die avonden 4 keer een korte schaakgerelateerde presentatie/les/cursus waarna we de zomercompetitie spelen.

Voor nu moeten er nog enkele prijsjes worden uitgereikt aan bepaalde winnaars van vorig seizoen. Ik stel voor om dat te doen op de avond van de Rapidcompetitie (29 november).

Michiel

partij Michiel

E3 vindt Waterloo

AMSTERDAM WEST 2 – ENPS 3 6-2

Het lag in de lijn der verwachting maar tot mijn verdriet is (bijna) alles verlopen zoals de ratingrekenmeesters zouden hebben voorspeld. Bij significante ratingverschillen ziet het er meestal tot een uur of tien en een zet of twintig overal nog wel aardig uit. Maar dan. Langzamerhand komen de sterkere spelers toch in het voordeel, op het bord en/of de klok. Vijf der onzen gingen uiteindelijk ten onder aan dit scenario, alleen Bert en ik zijn dermate versleten dat er- gelijk een dolle moer- niets meer uit te draaien valt.

Grote uitzondering: Michiel, vorige ronde al de enige werkelijke winnaar, versloeg Paul Scheermeijer, een gerenommeerde tegenstander van formaat.

Mischa de Rue

Zilveren bekerteam uitgeschakeld


Team laat captain in de steek

Ik had er wel zin in, in die Zilveren Beker. Ik had een droomteam samengesteld met Mark, Niek, Boudewijn en mij. Met dat team kun je toch iedereen aan? We kunnen de beker wel winnen!

We moesten de eerste ronde uit tegen Oosten-Toren, gisteravond. Iedereen zegde toe dat hij kon.
Oosten-Toren had een bekeravond georganiseerd: Hun Gouden, Zilveren en Bronzen Bekerteams speelden tegelijk. Het Gouden Team speelde tegen Laurierboom, met Steve.

Wij waren zonder Mark, toch afgezegd, grrr, en Niek, die kon ook toch niet, een foutje, grrr.

Geen nood, ik had nog twee reserves: Ron en Jeannot. Die willen altijd graag spelen.
Ze zijn misschien iets minder stabiel, maar met hen erbij maakt het team nog steeds goede kans! Vierde bordspeler Boudewijn moest nu wel doorschuiven naar het veel belangrijkere bord 2. Zou hij die verantwoordelijkheid wel aankunnen?

We waren nog maar amper begonnen of Boudewijn naast mij stond mat, grrr. Hij had zijn koningsvleugel niet ontwikkeld maar wel zijn damepaard geruild en zijn loper op g4 zet gevolgd door e7-e6. Er volgde c2-c3 c6-c5 Da5 schaak.  De koning moest het open veld in want Dd7 ging niet wegens Dxd7 schaak Kxd7 Pe5 schaak en Pxg4. En nu volgde een dodelijke koningsaanval, zoals ik al had verklapt. Tot zo ver de inbreng van mijn gedroomde teamgenoten!!!

Dan moest ik het zelf maar doen. Ik besloot de beuk er in te gooien met 10. Dd3 en 11. f4. Echt waar, zo ver was ik nog maar. Toegegeven, mijn tegenstander was wel 10 minuten te laat gekomen.
Enigszins geholpen door zijn wat onhandige spel in de opening kon ik het initiatief grijpen. Ik kon de aanval gaande houden en het punt op overtuigende wijze binnenhalen.

1-1 en licht voordeel voor ons, want wij wonnen op bord 1.
Eerst even de overwinning vieren met een biertje en dan maar eens bij Ron en Jeannot kijken.
Twee remises of winst voor Ron is genoeg, maar Ron mag absoluut niet verliezen!

Jeannot stond goed, zei hij. Twee pionnen voor. Helaas zorgde Steve voor een domper op de feestvreugde. Hij meende te moeten melden dat Ron verloren stond, nog voordat ik op weg kon naar de bar.
Terug van de bar zag ik dat Ron drie pionnen voor stond, maar zijn paarden stonden al in het slachthuis: een op h2 en een op a2. Een mataanval over de h-lijn dreigde, het zag er niet goed uit.

Jeannot kon afwikkelen naar een eindspel met twee torens en twee witveldige lopers, keurig verdeeld over de strijdende partijen uiteraard, maar met twee vrijpionnen op de a en de b-lijn.

Helaas liet hij die staan op a7 en b7 en ging tot mijn frustratie wat priegelen met zijn toren. Het deed er eigenlijk ook niet zo veel toe. Remise was voldoende aan dit bord.
Nadat de pionnen eindelijk gingen lopen, bleek de tegenstander een tegenaanval te hebben opgezet die goed genoeg was om hun opmars te stuiten en remise af te dwingen, mede gezien het feit dat Jeannot te weinig tijd had bewaard voor deze fase.

Ron vocht voor wat hij waard was, gaf zijn dame voor twee torens maar zijn stelling was een schietschijf. Links en rechts ging er het een en ander af en hij kon zijn stukken niet met elkaar laten samenwerken. Na een dubbele aanval gaf hij op, want hij kon alleen met het ene het andere verdedigen door de toren zo te plaatsen dat hij het matje zou toestaan met koning tussen twee torens aan de rand en de vijandelijke dame er op korte afstand recht tegenover.
Waarom heeft dat geen mooie naam, Texels mat of zo voor mijn part? Alleen die stomme openingsvariantjes geven ze maar een naam.
Oke, gefeliciteerd, Oosten-Toren heeft gewonnen. We liggen eruit.
Gelukkig is dit initiatief van de SGA een groot succes. We mogen het vast volgend jaar nog eens proberen. Als pleister op de wonde hierbij mijn partij.


Bas

woensdag 6 november 2019

ENPS1 - VAS2 werd ook 4-4


Het werd vrijdag 1 novembver 2019 bij ENPS1-VAS2, net als gisteren bij Chelsea-Ajax, 4-4. Zo waanzinnig veelbewogen emotioneel als de voetballers het maakten was het niet. Maar toch leek het er een klein beetje op: we hadden vooraf ingezet op winst, we waren in deze SGA-wedstrijd de favoriet, het leek nog even slecht af te lopen, maar we kwamen uiteindelijk met de schrik vrij.

In een inmiddels goede Ajax- en ENPS-traditie (we doen de laatste jaren namelijk niet anders) hadden we vooraf een record gebroken: ENPS1 was sterker dan ooit. We waren niet eens op volle kracht (oud kampioen Peter Hoekstra was verhinderd) maar stelden een achttal met gemiddeld 2107 Elo op. Dat is ongehoord en niet eerder vertoond! Ik stel onze kampioenen even aan u voor:
1 Daan Zult       2312 (NIEUW! en toekomstig kampioen, 
                        want hij speelt ook intern mee)
2 Wim Luberti     2172 (NIEUW! en levende legende, hij wint al vanaf de
                        jaren 70 regionale- en amsterdamse toernooien)
3 Aran Köhler     2149 (oud-kampioen, link)
4 Tom Bottema     2147 (markante persoonlijkheid van beroep, link)
5 Ardin Bosboom   2100 (de huidige kampioen)
6 Dirk vd Meiden  2058 (NIEUW! en superenthosiast, hij gedraagt 
                        zich alsof hij al jaren bij ENPS is)
7 Peter Nitschke  1980 (oud-kampioen)
8 Kees Bakker     1937 (oud-kampioen, bevlogen invaller)

De wedstrijd: Aran won snel, in 16 zetjes. Het leek de vrije trap van Promes wel. De tegenstander zag een vorkje over het hoofd, het werd een schot in eigen doel:

Maar het werd al heel snel daarna 1-1, Dirk stortte zichzelf in het zwaard, precies als de strafschop veroorzaakt door Veltman. Dit ongeval had trouwens niets te maken met een vroeg op de avond genuttigd speciaalbier, want die gebruikt Dirk ook bij (snelle) overwinningen, zoals o.a. in de vorige wedstrijd bij Amsterdam West.

Invaller Kees vroeg of hij remise mocht maken, wat hij zeker mocht, we leken namelijk heel aardig te staan. Tom won, naar analogie van Donny vd Beek (en het staat daarmee 3-0 in de onderlinge Bottema-Van Vuure). Maar daarna werd het dus lastig, het ging van kwaad tot erger, twee rode kaarten volgden: Peter N verloor, Daan verloor (geheel onnodig leek me, hij stond lang mooi) zodat we met nog twee partijen te gaan 2½-3½ achter stonden.

De avond liep op zijn einde. Wim en Ardin waren nog bezig. Ik hoorde een teamgenoot zeggen dat Wim slecht gestaan had, zelf ontkende hij dat later, maar wellicht kwam dat door de adrenaline, Ten Hag was zelf geloof ik ook niet meer helemaal loepzuiver in zijn oordeel na afloop daar in Londen. Toen ik ging kijken speelde Wim in elk geval een voordelig eindspel uit tot winst.

Maar Ardin stond wél erg slecht... de laatste minuten tikten weg... we leken te gaan verliezen (5-4 voor Chelsea?? ... nee! de VAR keurt af!) Onze kampioen Ardin, ik heb hem het vaker zien doen, herrees uit de dood en sleepte het halve punt, en dus de 4-4 eindstand uit de as.
1  Daan Zult       2312  Ed Baarslag       2192  0  1
2  Wim Luberti     2172  Ticho Cornelisse  2059  1  0
3  Aran Kohler     2149  Milan Ramer       2101  1  0
4  Tom Bottema     2147  Joris van Vuure   2088  1  0
5  Ardin Bosboom   2100  Jan Roebers       2145  ½  ½
6  Dirk vd Meiden  2058  Jos ten Hacken    2035  0  1
7  Peter Nitscke   1980  Charles Molin     1766  0  1
8  Kees Bakker     1937  Elco Hakvoort     1935  ½  ½ 

De amsterdamse voetballers staan net al ons eerste ondanks het puntverlies bovenaan:



(oké, wij bijna bovenaan dan)

Niek

dinsdag 29 oktober 2019

maandag 28 oktober 2019

Eijgenbrood (1)

In de commentaren van de post hieronder las ik dat er veel ENPSers meededen aan het Eijgenbroodtoernooi. Hieronder heb ik ze op rij gezet. En inderdaad, wat zette Eric een fantastische score neer! Hier kun je een mooie partij van hem zien, een strakke winst op een sterke speler.

Groep A
9 FM Kohler, Aran 4
18 Van Rijkom, Eric 3.5
22 Michel, Steve 3
23 Bosboom, Ardin 3
24 Van der Meiden, Dirk 3
35 Hoekstra, Peter 2.5
36 v Beckhoven, Boudewijn  2.5
51 Tuijnman, Jeannot 1

Groep B
9 Smit, Michiel 4
24 Cramer, Adrienne 3
29 Van der Veen, Ailko 3
34 Rekelhof, Martin 2.5

zaterdag 26 oktober 2019

ENPS 4 wint openingswedstrijd

Onze verkenner Marco had opgemerkt dat MSK beschikt over 2 spelers van rond de 1900-2000 ELO rating. Vandaar dat een strategische opstelling voor de hand lag. Ik voelde me lichamelijk niet 100%, dus om mijzelf op te offeren was geen probleem (achteraf onnodig, aangezien de 1900-rating speler niet aanwezig was). Albert was heldhaftig genoeg om de uitdaging van een 400+ ELO punten achterstand aan te gaan. De punten moesten dan maar van de lagere borden komen. Dit was ook wat er gebeurde: Johan en Theo wonnen snel en Gerben, Marco en Peter haalden een halfje binnen. 3,5-1,5. Ik moest een eindspel met een slechte loper tegen een goede loper gewonnen geven. Ondertussen hield Albert buitengewoon goed stand op het eerste bord. Alle kleine stukken waren afgeruild en het materiaal was in evenwicht. Helaas waren de stukken van Albert zijn tegenstander actiever dus ging ook het eerste bord ten onder. Maar complimenten voor Albert dat hij zo’n sterke speler zo lang tegenstand kon bieden: 3,5-3,5. Het kwam aan op de laatste partij. Gelukkig wist Pieter zijn doorgebroken c-pion op de 7de rij te krijgen, zijn tegenstander had geen andere keuze dan opgeven. De winst was binnen!
Arjen Wiering


achtste ronde interne

Uitslagen ronde 8   
Stand na ronde 8   
Kruistabel   

zaterdag 19 oktober 2019

De vreemdste partij ooit?

Ik speelde gisteren extern tegen Chaturanga 1. Mijn tegenstander had 200 Elopunten meer, en ik verloor. Gezien het krachtsverschil niet heel vreemd zou je zeggen. Maar ik werd in 8 zetten matgezet, en dat overkomt je niet vaak. Het écht vreemde is dat ik in de microcosmos van die 8 zetten ook nog eens de halve partij huizenhoog gewonnen heb gestaan.

Hier zijn ze, de acht zetten. Don't try this at home.
Niek Verweij     (1878)     - Jouke van Veelen     (2064)
1 e4 e5
2 Pc3 Pf6
3 f4 
Het weens. Ik speel deze opening al 35 jaar. Ik ken hem dus best wel. De tegenstander ging een paar minuten denken.
3 ... Lb4 Deze zet had ik nog nooit eerder gezien! Ik was verbaasd en verrast, maar omdat ik de Elo van mijn tegenstander kende dacht ik dat het een goede zet moest zijn. De computer geeft de witte stelling hier al +3.5, met andere woorden: zwart is er hopeloos aan toe. Op zet drie.
4 fxe5 Lxc3 de stelling is nog steeds +3.5
5 bxc3 nog altijd +3 volgens de computer. Maar het is de één na beste zet, want 5 dxc3 en dan Pxe4 Dg4 is beter vanwege de dubbele dreiging Dxe4 of Dxg7
5 ... Pxe4
6 Df3
heel jammer. Hier mis ik 6 Dg4, weer met die dubbele dreiging. Maar na de gespeelde zet staat wit nog steeds beter (+1)
6 ... d5
7 La3
hier gaat het al een beetje mis. Ik wilde de rokade verhinderen, maar deze zet is echt niet de bedoeling. Wit staat nu ietsje minder. Pe2 had beter geweest, Ld3 kan ook, en ook zelfs d3.
7 ... Dg5  Ik had helemaal geen damezet verwacht. Het is ook niet het beste, maar toch wel sterk begreep ik, want Dxe5 dreigt en ook Lg4... dat er op d2 iets akeligs staat te gebeuren had ik helemaal niet in de gaten. Na 8 Dd3 zouden alle dreigingen gepareerd zijn (stellingsoordeel weer +1)
8 d4??? Dxd2#

Het akelige is dat het team verloor met 5-3. Mijn dwaze verlies was achteraf dus erg belangrijk voor de eindstand. Sorry team.

Niek

ENPS 6

Jammer, jammer

Dit was de text die ik van teamcaptain Kees kreeg als antwoord op de nederlaag van ENPS 6 tegen Laurierboom-Gambiet 3. Het thema van de avond bleek activiteit en ontwikkeling te zijn.

Robin Blenderman wist in een Siciliaanse opening een in eerste instantie opgelopen achterstand in activiteit goed in te lopen. Hij nam het initiatief over. Robin kreeg een pionnen overwicht op de dame vleugel, terwijl zijn tegenstander hoopte een centrumpion te promoveren. Daarbij zag hij een verdekt opgestelde toren van Robin over het hoofd en blunderde een stuk. Robin pareerde de laatste dreiging van de centrumpion vakkundig en de 1-0 stond op het bord.

Bij de opening van Dick Lagrand was iets grondig fout gegaan. Beide spelers hadden niet gerokeerd, waar Dick helaas het meeste last van had. Zijn tegenstander had een enorm ruimte-overwicht in het centrum waardoor Dick de hele partij niet aan het ontwikkelen van zijn stukken toekwam. Nadat Dick’s dame in een penning met de koning verloren ging, moest hij opgeven: 1-1.

Het zesde, met in de achtergrond Arjen
Victor Bartman besloot het Smith-Morra Gambiet aan te nemen en ondervond meteen hoe snel de ontwikkeling van de witte stukken tot stand komt. Victor kwam nauwelijks aan eigen spel toe en in het middenspel ruilde zijn tegenstander zijn 2 torens voor Victor’s dame. Dan hoeft geen slechte ruil te zijn, maar een veilige koning is dan wel aanbevolen. Victor’s koning stond helaas nog in het centrum en de vijandelijke dame maakte gretig gebruik van het gebrek aan coördinatie van de stukken van Victor en at allerlei materiaal op. Victor moest zich gewonnen geven: 1-2.

De laatste partij werd gespeeld tussen  Allard de Liefde en de immer sympathieke Jan de Fries. Het werd een buitengewoon scherpe variant van het Hollands, waarbij aan tegenovergestelde kanten gerokeerd werd. Nadat de dames van het bord verdwenen waren, bleken de pionnen van Jan verder opgeschoten te zijn in de aanval. Het initiatief lag dus bij Jan. Allard verdedigde zich manmoedig en wist (op het oog) een remise stelling te bereiken. Helaas werd vermoeidheid Allard fataal. Hij zag in een moment van schaakblindheid een matdreiging over het hoofd en de nederlaag was een feit: 1-3.

Arjen Wiering (vervangend teamcaptain)


zevende ronde interne

Uitslagen ronde 7   
Stand na ronde 7   
Kruistabel   

maandag 14 oktober 2019

Derde debuteert sterk

ENPS 3 – DE WACHTER 1    4,5-3,5

De voortekenen voor ons debuut in de eerste klasse waren niet gunstig. Kopman Stefan en sterke pion Eric waren verhinderd en ook Jan bleek om onduidelijke redenen afwezig. Het bleek echter reuze mee te vallen. Arjen en Marco waren beschikbaar als capabele invallers en bovenal bleken de rekenmeesters van DNB nog zwaarder gehavend. Zij moesten zelfs een bord onbezet laten door een late ziekmelding.

Dit bleek uitgerekend het bord van Ronald Post te zijn (3) die ik de dag ervoor nog had overgehaald om helemaal uit Groesbeek te komen. Dus vroeg ik vooraf aan onze zeer sympathieke tegenstanders of ik dit, om deze reden, nog mocht omruilen. Hierdoor kon Bert, die zich op vrijdag liever met de huishoudelijke zaken bezighoudt, op het lege bord worden opgesteld. Dit leidde achteraf toch tot enige consternatie bij onze opponenten die niet wisten dat Bert aanwezig was en bovendien tot de vaste opstelling behoort. Een geheel ander probleem hadden we met bord 1. Daar speelde de zeer sterke Albert Termeulen (2109) en wij hebben natuurlijk niemand die daarbij in de buurt komt. Martin ‘bridge over troubled water’ Randt was bereid het te proberen maar de bierkaai won. Al met al “begonnen” we dus met 1-1, hierna volgden vier remises. Die van Arjen, Maarten en Marco kon ik niet volgen omdat ik het op het bord even erg benauwd kreeg. Eggelte jr. (Ik heb lang met zijn vader op De Pion gezeten.) startte vanuit het niets een koningsaanval met een sterk kwaliteitsoffer dat hem tenminste eeuwig schaak garandeerde. Hij had echter nog naar heel weinig tijd, terwijl ik nog de gelegenheid had om eerst helemaal in paniek te raken en daarna rustig te zoeken naar een aantal goede verdedigingszetten, de juiste volgorde. Een directe winst zat er voor niet-Stockfish-achtigen niet in en dus koos hij het halve ei met de zetherhaling. 3-3 dus.

Matchwinners werden Michiel en -jawel- Ronald. Michiel was verzeild geraakt in een eindspel waarin hij T + drie verbonden pionnen had tegen T+L en één pion. Michiel behandelde dit een stuk slimmer dan zijn tegenstander en wist een vol punt binnen te halen. Ronald stond pakweg anderhalve pion voor in een wilde stelling met zwaar geschut in elkaars tent. Objectief stond hij waarschijnlijk gewonnen maar hij harkte in het teambelang het beslissende halfje binnen.

memorabel: ENPS 3 is twee jaar en veertien maal op rij ongeslagen!

curiositeit: Wederom wint E3 op het nippertje daags nadat een belangrijke voetbalwedstrijd in blessuretijd is beslist.

curiositeit 2: Het derde staat vooralsnog hoger geklasseerd dan het tweede, waar vorig seizoen nog sprake was van twee klassen verschil.

Mischa de Rue

zondag 13 oktober 2019

Partijen gewonnen wedstrijd eerste

Nieuwenbroek,Mark - Luberti,Wim
10.10.2019
1.c4 g6 2.Nc3 Bg7 3.d4 c5 4.d5 d6 5.e4 Nf6 6.Bd3 e5 7.Nge2 0-0 8.0-0 Nh5 9.Be3 f5 10.f4 Nd7 11.Qd2 g5 12.exf5 exf4 13.Nxf4 gxf4 14.Bxf4 Nxf4 15.Qxf4 Bxc3 16.bxc3 Qf6 17.Rac1 Ne5 18.Bb1 Kh8 19.Kh1 b6 20.g4 h6 21.Rg1 Qg5 22.Qe4 Rf6 23.Bd3 Bd7 24.Be2 Re8 25.Qg2 Nf7 26.Bf3 Re3 27.Rge1 Ne5 28.Rxe3 Qxe3 29.Rf1 Nxc4 30.h4 Nd2 31.Rf2 Nxf3 32.Rxf3 Qe1+ 33.Kh2 Qxh4+ 34.Rh3 Qg5 35.Qg3 Qd2+ 36.Kh1 Qxd5+ 37.Kh2 Qd2+ 38.Kh1 Bc6+ 0-1

Het debuut van Wim Luberti bij ENPS was een succes.
Luberti is befaamd om zijn dynamische spel en ook in deze partij gooit hij met 11...g5 de knuppel al snel  in het hoenderhok.De beste reaktie van wit zou12.fxg5 zijn geweest.Reeds op zet 13.Pxf4 offert wit een stuk,uit wanhoop.De technische verwikkelingen daarna, waren voor zwart geen enkel probleem;0-1

Zelf had ik een fijn,vlot partijtje:

Köhler,Aran - Hufener,Thomas
10.10.2019
1.d4 g6 2.c3 Bg7 3.Bg5 d5 4.Nd2 Nf6 5.e3 0-0 6.Bd3 b6 7.Ngf3 Bb7 8.h4 Ne4 9.h5 f6 10.hxg6 hxg6 11.Bh6 Qe8 12.Nxe4 dxe4 13.Bc4+ e6 14.Bxg7 Kxg7 15.Nd2 Rh8 16.Rxh8 Qxh8 17.Qg4 Bd5 18.Bxd5 exd5 19.0-0-0 Kf7 20.f3 f5 21.Qg3 Na6 22.fxe4 dxe4 23.Nxe4 fxe4 24.Rf1+ Ke7 25.Qg5+ Kd7 26.Qd5+ 1-0

Aran

zesde ronde interne

Uitslagen ronde 6   
Stand na ronde 6   
Tegenstanders per speler   

vrijdag 11 oktober 2019

zaterdag 5 oktober 2019

ENPS 5 – Oosten Toren 3: 4 - 4

In zijn eerste wedstrijd van het seizoen heeft het vijfde achttal thuis gelijk gespeeld tegen Oosten Toren 3. De punten kwamen vooral van de staart. Invaller Allard de Liefde, Gerard Visser en Rob Lange wonnen; Martin Jones speelde remise. Tweedebordspeler Ailko van der Veen had in een vooruit gespeelde partij al een half punt ingebracht.
Victor 5/10 2019

vijfde ronde interne

Uitslagen ronde 5   
Stand na ronde 5