roterende banner

vrijdag 15 november 2019

Zen, Lolli en Smyslov

Aan de hand van de foto heb ik twee diagrammen gemaakt, in beide stellingen is wit aan zet.

In het eerste diagram speelt Ardin en die zit in de stelling van Zen; remise dus, maar het is bepaald niet eenvoudig om het alsmaar goed te blijven spelen, want zwart kan het heel lang blijven proberen. Ardin kan maar twee zetten doen om in Zen te blijven 1.Tc5 of Tc3+,alle andere zetten verliezen (bij goed spel). 


Ik heb het in het tweede diagram makkelijker omdat ik nog steeds de methode van Smyslov kan hanteren, d.w.z. de eigen toren vlak achter mijn koning zetten en zodra ik schaak krijg dek ik mijn toren en de zwarte toren moet weer van de lijn; daar doelde ik op toen ik zei dat het relatief eenvoudig was. Het duurt dan veel langer als het al mogelijk is om de koning naar de onderste rij te dwingen.

Ik heb dit eindspel een keer (1984) in een afgebroken partij moeten verdedigen tegen Gerard Welling en het is me toen niet gelukt om het remise te houden.Welling heeft me toen verteld over Zen en Lolli en ik heb het toen bestudeerd. Later hoorde ik van de methode van Smyslov en dan duurt het dus veel langer, zoals gezegd. Ardin moest het op eigen kracht voor elkaar zien te boksen en dat is goed gelukt, alleen de tijd... dat was jammer. Maar om te stellen dat het gemakkelijk is, dat is onzin, maar de Smyslov methode maakte het wel makkelijker voor me om de 50 zetten te halen.

Verder hulde aan onze invallers!

Aran

5 opmerkingen:

  1. Lastig eindspel, het staat op mijn "schaak to do lijst" van dit weekend! Ik had nooit over de Smyslov methode gehoord, mijn boek (Mueller / Lamprecht) bespreekt de Cochrane verdediging, de tweede rij verdediging en de Philidor winstmethode methode.
    Ik zag in dit boek een stelling van een ene meneer Szen uit 1837!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is Lolli en niet Lolly, ik heb het even in de tekst aangepast.

    Het gaat om de italiaan Giambattista Lolli die dus al in de eerste helft van de 18e eeuw het eindspel onderzocht!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In mijn boek staan idd ook stellingen van Lolli. En het moet Szen zijn en niet Zen dus ;)
      Jozef Szen: https://en.wikipedia.org/wiki/J%C3%B3zsef_Sz%C3%A9n

      Verwijderen
    2. Ik heb nog meer gevonden over dit eindspel of wikipedia. Hier:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Rook_and_bishop_versus_rook_endgame.

      Ik heb nog daar of in mijn boek iets kunnen vinden over de Smyslov methode van Aran.

      Verwijderen
  3. Leuk stuk! Vrijdag hebben we dit eindspel nog even op de club bekeken en zelfs als de verdedigende partij op een gegeven moment de mist in gaat, dan is het met goeie verdediging nog erg lastig om te winnen.

    Hopelijk hoef ik dit niet snel weer te verdedigen, maar het is toch goed om te weten.

    BeantwoordenVerwijderen