roterende banner

woensdag 13 november 2019

Twee keer hetzelfde eindspel TL-T

ENPS 1 wint en voert de ranglijst aan

ENPS 1, kanshebber voor de titel en nummer 2 van de ranglijst, moest di 12 nov tegen Caissa 1, kanshebber voor de titel en nummer 1 van de ranglijst.

De voortekenen waren bepaald niet gunstig, drie basisspelers zegden af. Ze waren ziek of verhinderd, niks aan te doen... maar tegenstander Caissa trad op zijn sterkst aan, hún basis was compleet.

Kees, Bas en Boudewijn van ENPS2 waren opgeroepen, en presteerden geweldig goed tegen sterke tegenstand: ze scoorden 2½ uit 3.

Wim deed het goed, kreeg een goede stelling en veeel meer tijd, maar verslikte zich ergens: hij kreeg een dame op h6 gecombineerd met een dodelijk paard op g5 tegenover zich. Niet te parreren, helaas. Peter H kreeg een droomaanval, maar rondde niet af, misschien kon dat ook niet, het werd remise. Tom kwam op 1 minuut tegen 20 in een gelijke, misschien iets mindere stelling terecht. Zijn specialiteit. De tijden kropen naar elkaar toe, en toen beide spelers 1 a 2 minuten over hadden won Tom materiaal, en nog meer materiaal en de partij.

4-2 voor ENPS!! Aran en Ardin waren nog over. Hoe ze het voor elkaar kregen was onbegrijpelijk wonderbaarlijk: beiden speelden aan de slechte kant van een eindspel LT tegen T. Exact dezelfde matriaalverhouding en met een stuk minder dus.

De jongens van Caissa konden relatief eenvoudig bijna eindeloos proberen te winnen, onze jongens moesten bij iedere zet op hun hoede zijn niks weg te geven of niet door de vlag te gaan. Het werd een half uur lang nagelbijten. Ardin bezweek onder de druk, één moment was zijn aandacht even meer door het bord dan door de klok gegrepen en prompt viel zijn vlag. Aran was zelfverzekerder aan het werk, zijn tijd groeide naar 4 min 30 en na een tijdje claimde hij 50 zetten. De winst was binnen! Na afloop zei aran dat het allemaal simpel was, je moest even weten van de Zen-methode en de Lolly-methode. Zen was goed, maar o wee, als je maar niet de Lolly kiest! Abracadabra voor mij, en voor de meesten denk ik, ik hoop dat iemand het hier op het blog nog eens uitlegd, maar het was weer eens geweldig spannend. En we liggen mooi op koers voor ons eerste SGA-kampioenschap. Forza ENPS!!!

Niek
https://lichess.org/2U5lBgr3





3 opmerkingen:

  1. Geweldige partij Bas, en wat lijkt het allemaal eenvoudig! En dat is bepaald geen negatieve beoordeling, want alleen mannen als Fischer spelen alsof het vanzelf gaat :-)

    Trouwens, Bas vertelde me dat hij in één week 4 partijen speelde en die allemaal won. Do (ext ENPS) Vr (int ENPS) Zo (Kattenburg) en Di (ext ENPS)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel Niek. Dit was trouwens mijn partij uit de bekerwedstrijd. Die was al eerder gepubliceerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Okay, sorry mensen! weet niet wat er mis was gegaan, maar het is hersteld. Mijn opmerking betrof overigens wel de partij tegen Stigter hoor (hoewel die ook opgaat voor de andere partij, je hebt kennelijk eenvoudigweg een stijl als Fischer Bas!)

      Verwijderen