roterende banner

vrijdag 12 februari 2016

Nieuwe monsterzege voor ENPS 4

ENPS 4 heeft een grote overwinning geboekt op de hekkensluiter van de poule, Espion 4: 6,5 tegen 1,5. Het vierde achttal houdt daarmee uitzicht op een hoge klassering. De vorige wedstrijd werd met dezelfde cijfers gewonnen, tegen Amsterdam West 7.

De wedstrijd was spannender dan de uitslag doet vermoeden. Martin Rekelhof liet als eerste een punt aantekenen. Zijn tegenstander liet zich verrassen door een enigszins verborgen paardvork op koning en dame. Theo Bakker volgde – hij won een eindspel met wederzijdse vrijpionnen.

Daarna ging het moeizamer. Verscheidene borden zagen er veelbelovend uit, maar duidelijk was het nergens. In het vervolg vielen er drie remises. Invaller Dirk de Graaff begon aan het achtste bord een koningsaanval maar vergaloppeerde zich en verloor een stuk. Gelukkig kon hij remise houden door eeuwig schaak. Andre van Rijn speelde zijn pion e4 naar e5. Hij viel daarmee een zwart paard op f6 aan en demaskeerde zijn loper op g2, met aanval op een ongedekt paard op c6 en indirect op de toren op a8. Het leverde hem een kwaliteit op, maar hier was het de tegenstander die een koningsgaanval kon beginnen die tot eeuwig schaak leidde. Rene Nooteboom dacht zijn tegenstander in de tang te hebben, maar verzeilde in een moeilijk eindspel waarin geen van beiden op winst kon spelen.

3,5 – 1,5. Kopman Bert Wijchgel stelde orde op zaken. Tegen zijn oude maatje Pieter Kok had hij steeds het initiatief gehad. In een vierpaardeneindspel zag hij tenslotte kans een pion naar de overkant te brengen. Daarna won met een beetje geluk ook Johan van der Maas. Har Lesmeister had tegen die tijd een vracht aan materiaal veroverd en een totaal gewonnen stelling bereikt. Zijn tegenstander speelde met alleen een handjevol pionnen nog even door tegen loper en toren, maar gaf toen toch op.

Victor, 12 februari 2016

2 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd en bedankt voor het mooie verslag.
    Hoe doet die Johan het toch, met geluk winnen extern en in de interne staat hij bovenaan! Kan toch niet alleen geluk zijn? Zou het te maken hebben met zijn diepe zuchten tijdens de partij?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen