roterende banner

zondag 2 maart 2014

Verslag 28 Feb 2014 van Kees

De vrijdagavond begon met een uurtje schaakles van Chiel, de opkomst voor de les was weer uitstekend te noemen. Ik was zelf niet bij de les aanwezig, maar er waren louter positieve reacties, dus zeker weer de moeite waard. Daarna begon het snelschaken. Voor een aantal clubleden niet hun favoriete cup of tea, Steve kwam binnen, zuchtte drie keer heel diep en zocht vervolgens de frisse buitenlucht weer op. Ook een aantal anderen hadden de website er niet op nagezocht, maar bleven toch voor de gezelligheid hangen. Tel daar de voorjaarsvakantie bij op plus het persoonlijk kampioenschap van Amsterdam, dan is het nog een wonder dat we op 19 spelers zaten. Eigenlijk 18, maar Sander had na een supersnelle winst op het PK, zich gehaast om alsnog mee te spelen. We mogen stellen dat de editie 2013-2014 het lichtst bezet was in de afgelopen paar jaar.
Maar niet getreurd, wedstrijdleider Bas had een uitgekiend programma waarin na een voorronde in twee groepen er een finale van de beste vijf uit elke groep zou plaatsvinden. Later bleek dat een beetje ambitieus, om 22.30 was er niet heel veel tijd meer over voor de finale groep, maar erger nog velen hadden hun portie wel al gehad en vonden het wel best zo. Besloten werd tot een vierkamp tussen de 2 toppers uit de twee poules: Peter N, Mark H, Bas en Kees. In de dubbelrondige finale trok Kees aan het langste eind met 5,5 uit 6, Mark werd tweede met 4 uit 6 en Peter 2,5 uit 6. In de B poule speelden 7 deelnemers voor de best of the rest titel, deze werd gewonnen door Julius, tweede werd Sander en derde Tom K.
Tijdens het snelschaken waren er alvast redelijk wat biertjes doorheen gegaan, dus de analyse was super gezellig en gaf een mooi tintje aan de avond. Al met al een snelschaakkampioenschap met een bronzen randje, maar toch persoonlijk niet minder mooi, het is mijn eerste snelschaaktitel van ENPS in 21 jaar. Hoera!
Het vierde team had op initiatief van Bert een shirt gemaakt voor de zoon van Arjan. heel leuk moment!
Cheers, Kees

15 opmerkingen:

  1. Leuk ook die laatste foto, alsof Arjan het shirt zelf aanheeft!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie foto,s Keessie ! Grappig dat zowel Victor ,Kees en Niek het een t/shirt noemen De juiste naam heb ik van de Marokkaanse drukker ,jawel goed ingeburgerd !Het is geen t/shirt maar een baby / rompertje als je dat maar weet ! gr Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gefeliciteerd Kees met alweer een titel. Op naar de dubbel of zelfs de triple?
    En wat een leuk rompertje voor de kleine van Tuijl!
    Groet vanuit Singapore, de 14e ben ik er hopelijk weer.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ten eerste: goed gedaan Kees, gefeliciteerd!

    Ten tweede: het kledingstuk waarmee Arjan zo trots poseert is noch een T-shirt, noch een romper(tje). Het is een shirt met lange mouwen, of een hemd met lange mouwen. Ik zal het uitleggen:

    Het woord T-shirt is, zo zou je kunnen zeggen, een visuele onomatopee. (Een onomatopee is een woord dat een klank nabootst.) Als je een T-shirt namelijk plat neerlegt, kun je er een "T" in zien. Geen "t", vandaar de hoofdletter. Het kledingstuk op de foto heeft te lange mouwen om een overtuigende T te vormen in platte toestand. Zo ziet i.i.g. het woordenboek het, dat het uitdrukkelijk over korte mouwen heeft.

    Een rompertje is een kledingstuk voor baby's, dat ook de billen bedekt en (meestal met drukknoopjes) tussen de beentjes van de zuigeling wordt gesloten. Bilstuk en knoopsluitingen ontbreken in het geval in kwestie en daarmee wordt niet voldaan aan voornoemde definitie.

    Wat rest is een shirt, een in vroeger, minder door het Angelsaksische cultuurgoed beïnvloedde tijden simpelweg hemd genoemd kledingstuk, waarvan je het niet in je hoofd haalde er in het openbaar mee rond te lopen zonder het aan het zicht te onttrekken door middel van respectabeler kledingstukken zoals een over(!)hemd, een vest en een colbert.

    Ik hoop te hebben kunnen bijdragen aan de verspreiding en vermenigvuldiging van een mooi stukje kennis van de prachtige, maar ten dode opgeschreven (daar hebben we het nog wel eens over) Nederlandse taal.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. We moeten eigenlijk voor alle leden zulke shirts maken met naam & rugnr. Leuk voor de externe wedstrijden! Maar dan wel met bilstuk en knoopsluitingen natuurlijk hè.
    En idd een mooi verhaal zeg, over de visuele onomatopee.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Prachtige uitleg Chiel ! Onomatopee dacht eerst dat het een besmettelijke ziekte was Inderdaad moeten Nederlanders war trotser zijn op hun taal ! Maar je bent wat op het verkeerde been gezet door de foto,achter het ´`shirtje `` zit een klein broekje met zitvlak dus aan het oog ontrokken door het hempje ervoor ! Maar mooi stuk over ONZE Nederlandse taal ! !! Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoezo ONS NEDERLANDS Bert. T-shirt, onomatopee en rompertje; het zijn buitenlandse woorden. Vooral rompertje is opmerkelijk in deze context. Het zit om de romp, dus rompertje lijkt een logisch afgeleide naam, maar nee hoor. Ik lees op wikipedia: "De herkomst van het woord romper is van het Engelse 'childrens romper', dat 'stoeipakje' betekent. Afgeleid van het het Engelse 'to romp', dat stoeien betekent."

    Iets anders, in de kolom rechts, onder het kopje "Amsterdams nieuws (SGA)" staat een foto van de winnaar van het amsterdamse PK. rechts in beeld zie je onze Jan Velde!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hidup bahasa belanda kita,vertaling leve onze nederlandse taal ! In Djakarta vroeg een Nederlandse dame aan mij of ik wist wat wastafel in het indonesisch was ,ik antwoordde haar,`` probeer het eens met wastafel !`´ Nog nooit iemand zo verbaasd zien kijken ! Er zijn 16OOO nederlandse woorden in het bahasa Indonesia en er is geen volk zo schaakgek als de indonesier !!!! Main sekak pah ? wilt u schaken meneer ? gr Bert

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Itu benar, baik tersebut Bert!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Jan Velde deed het heel goed 4,5 derde plek,Sanne stelde wat teleur 3 punten zelfde groep,Johan en Raf waren goed opdreef in de C groep Johan zelfs gedeeld eerste !verder Martin 3 pnt en last but not least Albert 2,5 pnt niet slecht heren !

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Romper van Engelse afkomst... Schitterend! Was ik nooit opgekomen, hoewel ik wel al eens bedacht had dat romper een vreemd woord is, aangezien het juist meer bedekt dan enkel de romp. Nu snap ik het. Dank je, Niek!

    Hidup bahasa belanda kita!

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gefeliciteerd Kees!
    Mooie prestatie: snelschaken en dan weer snel foto's maken ;D

    Groeten,

    Stefan

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gefeliciteerd Kees en uiteraard ook nog Arjan met zijn nieuwste aanwinst.

    BeantwoordenVerwijderen