roterende banner

zaterdag 29 maart 2014

ENPS 4 wint van Het Grasmat 2

ENPS 4 heeft zijn voorlaatste wedstrijd gewonnen. Het team versloeg Het Grasmat 2 thuis in de Oranjekerk met 5,5-2,5. Het behoudt daarmee een minieme kans om kampioen te worden.

In het begin liep alles van een leien dakje. Rimme scoorde het eerste punt, met een aanval over de c-lijn. Joost volgde, met een damewinnende paardvork. Arjan ruilde de dames op d8, won zo een stuk, moest daarna nog nauwkeurig spelen tegen het zwarte centrum, maar won tenslotte ook de partij.

Sander, zwart, speelde de bezienswaardigste partij van de avond. Hij verwierf een voorsprong in ontwikkeling, maar een verraderlijk loperzetje van zijn tegenstander kostte hem zijn dame tegen een toren. Daarna vocht hij knap terug door de onveilige positie van de witte koning en dame uit te buiten. Er ontstond een stelling waarin beide partijen op elkaars koning jaagden en waarin Sander uiteindelijk aan het langste eind trok. 4-0

Een comfortabele stand, maar het bleef lang spannend of en hoe we er tenminste een half puntje aan zouden kunnen toevoegen. Tom Korff de Gidts besliste het pleit. Hij had de witte koningsstelling verzwakt en beschikte na vele schermutselingen over een kansrijke vrijpion, maar zag die onverhoopt verloren gaan. Meer dan remise zat er niet in: 4,5-0,5.

Bleven de top-3-borden over. Albert zag kans de torens van zijn tegenstander in een ongunstige positie te manoevreren en leek even zo een kwaliteit te gaan winnen, maar zijn tegenstander redde zich er verrassend handig uit. Een al even verrassende torenruil verslechterde de zwarte stelling dermate dat hij moest opgeven.

Tony kreeg te maken met een aanval op f2 van paard, loper en dame. Die kostte hem een kwaliteit, maar hij kon terugvechten met een sterk paard op d6, een sterk loperpaar en een gestaag oprukkende vrije e-pion - zo doeltreffend dat hij de overhand kreeg en tenslotte gewonnen stond. Jammer genoeg liet hij zijn voordeel verlopen en moest genoegen nemen met remise.

Onmiddellijk daarop besloten ook Bert en zijn tegenstander het punt te delen. Bert had de witte koning in de opening met Dh4+ naar een ongunstig veld gedwongen en vervolgens een eindspel bereikt van zwart paard tegen witte loper, met een zwarte vrijpion op d7 en een witte op de a-lijn. De witte koning was nu een sterk stuk geworden. Hij had zich naar zijn a-pion begeven en beperkte de zwarte mogelijkheden danig: remise.

De volledige uitslag:
Bert Wijchgel      - Gerard Visser    0,5 - 0,5
Tony Slengard - Tom Geestman 0,5 - 0,5
Albert de Roo - Haydar Kilinc 0 - 1
Arjan van Tuyl - Hans Gritter 1 - 0
S. Schoonderwoerd - Rob Gallenkamp 1 - 0
Rimme Rypkema - Allard de Liefde 1 - 0
Tom Korff de Gidts - Erdwin Spits 0,5 - 0,5
Joost Hacker - Peter Bosklopper 1 - 0
Victor

5 opmerkingen:

  1. Goed verslag Victor !Inderdaad de partij van Sander was de creme op de pudding,prachtig om te zien hoe onverstoorbaar hij is achter het bord ! Het zou natuurlijk te gek zijn als zowel Raadsheer en Oosten Toren verliezen in hun zenuwen ! Dan MOETEN wij wel winnen ,kans is klein maar ja dit is een maffe poule ! Zowel Raadsheer als Oosten Toren spelen nu met de bibbers Het Grasmat dacht dat ze degradatie nog konden ontlopen,terwijl ze al lang en breed gedegradeerd waren ,

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Inderdaad een leuk verslag Victor! En lekker snel ook. Mijn partij was inderdaad behoorlijk spannend. Die loperzet van mijn tegenstander was helemaal niet zo goed, het kostte hem een stuk en 2 torens tegen mijn dame. Daarna moest ik nog erg zorgvuldig spelen ivm allerlei matdreigingen. Ik heb zelf trouwens twee keer een mataanval over het hoofd gezien.

    Een erg mooi moment was ook toen mijn notatiebriefje vol begon te raken (het was een lange partij van 63 zetten). Ik vroeg Victor om een nieuw briefje zodat ik verder kon noteren, maar hij verstond me verkeerd en kwam 2 minuten later met een koud biertje aanzetten. Die had ik eigenlijk harder nodig dan een nieuw notatieformulier ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. He ! da,s eentje om te onthouden dus je vraagt Victor om een papiertje en je krijgt een biertje !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. mooi verslag, en al twee wedstrijden ongeslagen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Het blijft lachen met die SGA webmaster !!! Als je nu klikt op E4 krijg je de stand van 29 april 2013 ! Laatst gewijzigd 29 april 2013 ! Kleinigheidje Mr Sonneberg !

    BeantwoordenVerwijderen