roterende banner

zaterdag 10 november 2018

Matchpunt voor ENPS 5

Het vijfde achttal heeft KLM Pegasus 1 een gelijk spel ontwrongen. Adrienne overwoestbaar, Har gewiekst en Haydar hardnekkig – samen goed voor drie punten. Tel daarbij op de remises van Gerard en Daan en de vier punten waren binnen.

Adrienne, nog maar pas hersteld van een verkeersongeval, opende de score. Zij bestreed een Philidor-verdediging met een aanval op f7 en zette haar tegenstander binnen het uur mat. Marcelo speelde voortvarend als altijd, maar moest een stuk inleveren voor een pion. Een zwarte vrijpion op e3 werd hem fataal. Hij speelde de laatste zetten staande, daartoe gedwongen door een aanval van kramp. Daarna verloor ook Rob, onze invaller aan het zevende bord. Hij keek tegen een witte pionnenmassa in het centrum aan – witte pionnen op d3, d4, e4 en e5. Daarna moest hij het hoofd bieden aan een koningsaanval met een witte dame op h6 en een paard op g5. Dat viel niet te redden.

Het zag er even somber uit, mensen. Gelukkig trok Robs collega-invaller Har aan het achtste bord de stand snel recht. Hij verweerde zich in het London-system tegen een gevaarlijke aanval waarin zwart twee pionnen investeerde en de zwarte dame op h4 verscheen. Har sloeg de aanval koelbloedig af en kon toen zelf actie ondernemen tegen de lang gerokeerde zwarte koning. Een zwart paard op c7 leek het gevaar te bezweren, maar Har pende het beest met zijn dame over de c-lijn , waarna zijn witveldige loper over de lange diagonaal beslissend ingreep.

Twee-twee gelijk. De resterende tegenstanders kromden de ruggen. Gerard stond iets beter in een gesloten stelling, dankzij een sterk paard tegen een loper die door zijn eigen pionnen belemmerd werd. Daan had de opening rustiger aangepakt dan meestal en kwam als ik het goed heb gezien met verwisseling van zetten in een vierpaardenspel terecht. Gerard eerst, daarna Daan berustten in remise.

Drie-drie. Het bleef razend spannend, want de vooruitzichten aan bord 1 waren somber en die aan bord 3 onduidelijk. Haydar had zich aan bord 1 deerlijk verslikt in het Morra-gambiet. Na een loperoffer op f7 bleef hij ternauwernood op de been, gevangen in een moeilijke stelling met een niet te ontwikkelen loper op f8 en een op h8 opgesloten toren. Dat hij nog altijd de Morra-pion voorstond was het enige lichtpuntje, maar eigenlijk vooral een schrale troost, want een dubbelpion. Toen liet Haydar zien wat vechtlust vermag: de loper van f8 kwam in het spel, de zware stukken werden geruild en tenslotte resteerde een pionneneindspel waarin zwart met een pion meer aan het langste eind trok.

Vier-drie. Zouden we misschien zelfs... Nee. Wilfred had een stuk minder in een stelling waarin de beide koningen belaagd werden door de zware stukken van de tegenstander. Daarin moest hij de vlag strijken, waarmee het gelijk spel een feit was.

Victor, 10 november 2018

6 opmerkingen:

  1. De ballen van Bert smaakten weer als vanouds. Goed getimed geserveerd, daardoor de tegenstander een beetje afgeleid en licht uit balans gebracht, hebben zij zeker bijgedragen aan het resultaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die Pegasus is een clubje van de KLM ,Adrienne ,die de bitterballen serveerde moest natuurlijk voor de gelegenheid eigenlijk haar stewardess uniform aantrekken ,zouden we helemaal chaos hebben veroorzaakt bij die piloten !

      Verwijderen
  2. Leuk verslag Victor! En een mooi punt voor ENPS 5, tegen een op papier sterkere tegenstander. Die zou aan het eind van het seizoen wel eens van groot belang kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. een beter verhaal dan het eerste team. even nog iets, het e-board is aan de praat, de volgende stap is om een aantal vrijwilligers te leren hoe het werkt. vanaf vrijdag zal ik de liefhebbers een kleine instructie geven en eventueel een mini handleiding maken. het is nu niet meer zo moeilijk om het op te zetten.....

    BeantwoordenVerwijderen